Pienoismallit.net

Roomalainen Trirem

Roomalainen kolmisoutu sotakaleeri n.30 e.k.r.

Zvezdan malli esittää roomalaista raskasta sota -alusta, kolmisoutu kaleeria ajalta non 100-30 e.k.r.Useiden tämän ajan roomalaisia kaleereita esittävien mallien lähtö kohtana on ollut Roomassa Vatikaanin museossa säilytettevä Fortuna-temppelistä peräisin oleva reliefi.Reliefin on yleisesti arvioitu olevan ajalta noin 30 e.k.r.Näissä aluksissa on ilmeisesti ollut kaksi kantta ,alempi jossa soutajat työskentelivät ja varsinainen ylä/taistelu kansi.Monissa näissä laivoissa oli myös taistelutorni oli joka maalattu ikään kuin se olisi rakennettu kivestä ja tiilestä.Tämä malli edustaa vanhempaa tyyppiä jos keulaan oli sijoitettu lyijypainoilla ja tartunta koukulla varustettu entraussilta.Roomalainen laiva poikkeaa kreikkalaisesta vastaavasta myös siinä että aluksessa oli myös pieni etupurje, eli artemon.Tässä laivassa on myös kokonaan katettu kansi joten soutajilla on varmaan ollut tukalat oltavat kannen alla .Jopa Benkin alkoi hurista moisessa menossa. Zvezdan malli on mukava rakennettava.Ainoat suuret tuskanponnistukset seuraavat siitä että mallin voi rakentaa joko vesilinja malliksi tai koko runkoiseksi .Tämän mallin rakentamisessa käytin esikuvina Björn Landströmin Laiva kirjaa ja maanmainioita Asterix albumeja.Purjeen väritys on kenties saanut vaikutteita Obelixilta.Kannelle on lisätty kaikenlaista hilpetööriä mielikuvituksen suomissa rajoissa joka ei siis seurannut sarjan mukana.Entraus koukkuja varamaston aihioita y.m. rojua.Kommentoikaa, olkaa hyvä.

Kommentit

Hyvän näköinen paatti. Harvan mallin referenssinä on Asterixit. Ainakaan raskaan kaluston puolelle ei oikein voi käyttää kuin Obelixin mallia kuljettajafiguureihin…:) Kannessa on sopivasti kulumaa. Sen verran takerrun pikkuasioihin, että eikös tyyrpuuri (starboard) ole perästä katsottuna oikea laita?
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
On siinä täytynyt miehellä mela pyöriä mielessä ennenkuin on tuo kanootti kasattu =D
Herra A Lappalainen on aivan oikeassa.Kuva on paapuurin puolelta eli portside. Siis se kylki joka käännetään useimmiten laituria vasten.Eng. port=satama.Puurot ja vellit menee sekaisin kun yrittää välttää kihroitusvihreitä.
Komea malli. Harvinaisempaa laiva-osastoa. Pidän kansilaudoituksen sävystä. Purjeen takilan langat näyttävät hiukan paksuilta, mutta eipä häiritse kuitenkaan pahemmin hienoa kokonaisuutta.
Tonille tiedoksi että itse mela ei ollut mielessäni vaan nuo aukot joihin ne sijoitetaan.
Kovin on komean oloinen kolmisoutu. Erittäin onnistuneen näköinen takilointi, samoin vanhennukset onnistuneet hienosti. Ainoa moite ihan etsimällä on rummunlyöjällä mennyt tahti hiukan sekaisin muutamasta airon asennosta päätellen. Mutta on niin komian näköinen ilmestys, että pitäisiköhän oma vastaava ottaa Revellin Korvetin jälkeen työn alle. Niin ja tuo Obelix referenssi puhuttelee kyllä meikäläistä, mistäköhän mahtaa moinen johtua heh.
Hyvin mielenkiintoinen ja hienosti rakennettu malli. Latinaksi tämä olisi triremis, vähän kummallinen tuo muoto "trirema" tuossa nimikilvessä. Minusta runko ja erityisesti juhmurikeula silmäkoristeineen viittaavat enemmän helleeniseen kuin roomalaiseen laivanrakennustaitoon, mutta voi olla, että muistan väärin.

Purje on tyylikäs, mutta itse en uskaltaisi värjätä roomaisaluksen purjetta millään, koska kangasvärejä oli tuolloin ja pitkälle myöhemmin saatavilla rajoitetusti ja kankaan värjäys oli kallista. Antiikin kansat eivät tunteneet esimerkiksi saippuaakaan (poikkeuksena tietysti Asterix), joten kankaan ja puun pintakäsittely oli hyvin erilaista kuin mihin olemme tottuneet.

Jos antiikin aluksen mallissa alkaa niuhottaa jokaisesta epävarmuustekijästä, malli jää kyllä rakentamatta, joten pienet historialliset vapaudet ovat tällaisessa mallissa välttämättömiä.

Antiikin laivanrakennustaidosta tiedetään jonkun verran etenkin Caligulan rakentamien Nemi-järven laivojen perusteella. Laivat erosivat uuden ajan puualuksista yllättävän paljon.
Komea malli roomalaisaluksesta. Itselläni on työn alla kreikkalaisten versio, joskin seissyt jo pitkään vaiheessa. Olen juutunut soutukoneiston tekemiseen. Pidän tässä aluksessa värivalinnoista. Kokonaisuus on uskottava ja silmää miellyttävä. Osista iso osa näyttää olevan yhteneviä kreikkalaisversion kanssa. Korpin paikalla kreikkalaisaluksessa on etumasto. Muutamassa kohdassa kiiltelee ilmeisesti liimatahroja taikka ehkä jotain muuta mikä vähän pistää silmään, mutta luultavasti sekään ei näkyisi niin selvästi luonnossa. Kamera kun on aika armoton laite. Vaikuttunut olen siitä miten hyvin olet saannut purjeen ja kapteenin teltan onnistumaan, koska ainakin kreikkalaismallissa ne ovat järkyttävän jäykän näköisiä ja paksua muovia. Lohduttavaa havaita että niistä saa noin hyviä.

Aluksesta yleisesti: Uskoisin että Zveda on roomalaistannut alunperin kreikkalaiseksi tehdyn kolmisoutunsa. Roomalaisaikana kolmisoudut alkoivat jo olemaan kevyenpuoleisia sota-aluksiksi. Toki roomalaisaika on niin pitkä jakso, että siihen mahtuu hyvin erilaisia alustyyppejä. En tiedä paljonko Nemi-järven laivojen pohjalle uskaltaa laskea kun mietitään sota-aluksia, nehän olivat kuitenkin puhtaasti huvikäyttöön suunniteltuja loistoaluksia. Sääli että niille kävi kuten kävi. Soutupuolesta en roomalaisaluksista uskalla vannoa, mutta kreikkalaisilla sotalaivoissa ei ainakaan ollut orjia soutamassa. Aika ymmärrettävää, koska soutajat olivat aluksen moottori taistelutilanteessa. Palveluksessa olevat merisotilaat (köyhemmästä kansanosasta) olivat takuulla luotettavampia kuin orjat. Ymmärtääkseni todisteita on myös siitä, että airo olisi ollut soutajan oma. Ihan varma en siitä ole, mutta ainakin airojen vastapainoina käytettyjä lyijypainoja on löydetty nimellä varustettuina.

Omalla kohdallani pohdin jatkuvalla syötöllä sitä, että mitä teen mastolle ja purjeelle. Alusta yleensä ei soudettu ja käytetty purjeilla samaan aikaan. Taisteluissa ilmeisesti masto laskettiin alas, mutta en ole keksinyt millä tekniikalla ja mitä sille tehtiin. Ehkä päädyn samaan kuin tässä, eli sekä airot että purjeet. Niinhän alukset kuvattiin yleensä antiikin kuvissakin. Yksi poikkeus taitaa olla jossa aluksia on kuvattu taistelussa ja yhdessäkään ei ole mastoja ylhäällä. Toisaalta kolmisouduista taidetaan yhä tietää aika vähän. Kreikan laivastolla tosin on ainakin ollut uudisrakennettu kolmisoutu "Olympia" käytössään.

Piristävä malli kaikkiaan tämä. Kuten näkyy, innosti tämä kirjoittamaan. Aihe on kiinnostava ja harvoin esillä. Lisää antiikkia sivustolle, sanon minä…
Hyvännäköinen ja tunnelmallinen malli. Puu todella näyttää puulta tässä mallissa.
Kiitokset kommenteista.Zvezdan malli varmaankin perustuu kreikkalais alukseen kuten myös myöhempi roomalais versio.Näin oli ilmeisesti myöskin todellisuudessakin.Rooman sotalaivasto perustettiin nykytietojen mukaan vasta noin 300 e.k.r.Kolmisoutu alus oli kallis ja raskas alus tuon ajan mittapuunkin mukaan.Maximissan 30-40 metrisen aluksen ohjaaminen meritaistelussa airoilla ja tuplaperäsimellä oli varmaan aika "kinkkinen" juttu.Soutajat eivät varmaankaan olleet mitä tahansa ukkoja kaukaisista" barbaari" maista.Roomalaisilla oli käytössä myös suurempia aluksia 4-5 soutuja.Olivatko nämäkin alukset etulinjan taistelulaivoja sitä ei tiedetä,mutta eppäillä sopii.Alusten ohjaaminen olisi ollut vieläkin vaikeampaa taistelu tilanteessa.Purjeesta ja niiden väreistä ei kai kukaan tiedä mitään varmaa.Todennäköisesti se on koottu erilailla tärkätyistä ja käsitellyistä osista tervatun köysi "kehikon" ympärille.Muinaiset Roomalaiset kyllä hallitsivat erilaisten värien käytön siinä missä mekin nykyään(Tietenkin tuon ajan tekniikoilla).Saattoihan olla että osa noista paloista oli yksinkertaisesti maalattu estämään veden ja kosteuden imeytymisen itse purjeeseen. Ankkuria ja sen ketjua epäilin itsekin.Nemi-järven laivoissa oli nyky tietojen mukaan puu ankkurit jossa painona oli lyijy risti yläosassa.Ankkuri ketju oli myös todennäköisesti köyttä.Laivassa oli mielestäni tarpeeksi erilaisia niru naruja joten ankkurit ovat kiinnitetty tässä tapauksessa ketjuilla.
Vau, mikä laitos. On siinä tosiaan aironvarressa saattanut tulla muutakin mieleen kuin joku aukko, mihin melaansa uittaa. Hikiseltä näyttää myös jos alkais tällaista väsäämään. Ei meikämaurilla riittäis kärsivällisyys. Taas historianluento on nautittavaa, mutta eihän näistä ole ihan takuita. Ovat siis niin vanhoja, että suusta suuhun kulkeutunut tieto on mitä on.
Mallina kuitenkin mahtava. Nelkku.
Hieno malli! Kannen laudoitus miellyttää myös minun silmääni, niinkuin koko hoito. Historiakin on mielenkiintoista luettavaksi. Minullakin on jo vuosia sitten rakennettu, muistaakseni IMAI:n malli kaleerista, jossa on se ns. kivitorni. Mittakaavaa en muista. Tuliko muuten mukana köysiä ja mistä materiaalista toi purje on? Nelekku!
Vau. Minullakin on tällainen keskeneräisenä odottamassa jatkoideoita. toi silmä kyllä viittaa enemmän Kreikkaan kuin Roomaan. Mutta ei valiteta. Loistava malli ja silmänilo meille muille.