Pienoismallit.net

Messerschmitt Me1630A "Grasshüpher"

"Sotahullu heinäsirkka"

Grasshüpher (suomeksi heinäsirkka) oli Me163 Komet-hävittäjästä kehitetty panssarintorjuntahävittäjä. Tämä konetyyppi ei tarvinnut minkäänlaista kiitorataa, vaan se kykeni nousemaan ilmaan ja laskeutumaan pystysuoraan - se myös pystyi leijumaan paikoillaan ilmassa.
Koneen voimanlähteinä oli 3 kpl Mercedeksen bensiinimoottoreita ja aseistuksena 2 kpl siipien alle asennettuja 37 mm tykkejä. Koneen laskutelineinä toimivat eräänlaiset kynnelliset kourat, joita oli tarvittaessa mahdollista käyttää myös rahdin kuljettamiseen tai aluskasvillisuuden raivaamiseen.
Grasshüpher pystyi kätevästi väijymään vihollisen panssarivaunuja matalalla lentäen ja se käytti piiloutuakseen hyväkseen maaston muotoja - näin se pystyi yllättäen ikäänkuin "hyppäämään" esiin puitten latvojen takaa - ja sitten taas yhtä yllättäen katoamaan iskun jälkeen matalalla lentäen.
Kun Willy Messerschmitt näki tämän hävittäjän ensimmäisen prototyypin valmiina keväällä 1945, hän totesi sen ulkomuodoltaan muistuttavan lähinnä jonkin sortin "sotahullua heinäsirkkaa" - tuosta sitten kehittyikin tälle omituisen näköiselle lentokoneelle lempinimi.

II-maailmansodan jälkeen tätä konetyyppiä oli käytössä Ruotsin kuninkaallisilla ilmavoimilla 15 kpl ja nämä koneet osallistuivat menestyksellisesti vuonna 1946 Kebnekaisen lähistöllä käytyyn Norjan ja Ruotsin väliseen rajakahakkaan - ns. puolen minuutin hapansilakkasotaan.

Tämän pienoismallin esikuvana on ollut australiassa syntyneen ruotsalaislentäjän, vänrikki Lennart Kangaroon henkilökohtainen koneyksilö, kuuluisa Keltainen Kakkonen.

Siinä oli sitten taas sitä satuilua.
Todellisuudessa tämä on Hasegawan 1/32 skaalan mallisarja Me163 Kometista vuodelta 1987 - ja sitä on sitten "höystetty" miljoonalatikon romuilla. Saatte ihan vapaasti yrittää tunnistaa noiden kyseisten romujen alkuperää.
Niin ja tässä nyt uuden vuoden kunniaksi kokeilin maaliruiskun käyttöä tuon naamiokuvioinnin maalaamisessa …

Kommentit

T.L. 5.1.2010 19:52 Vastaa lainauksella
Nyt se "tyttö" meni liian pitkälle… ;)
Olen huomannut malleissasi halun tuoda figun mukaan kuviin, josta plussaa.
Hyvä etteivät lähteneet "hapankaalikahakkaan" ;)
Asiaan: Muuten osuva teos, mutta tuo "futuristinen kenkä" menee vähän yli.
Ja ruiskusta plussaa pensselisedälle ;)
On kyllä vallan mainion näköinen sirkuttaja :)

Luonnollisesti hiukan Scifi-vaikutteinen, mutta todella tyylikkäästi olet mielestäni saanut sen toteutettua. Nuo Ruotsin tunnukset ovat hupsulla tavalla juuri sopivat!

Hienosti se vaan ruiskukin näkyy pysyvän käpälässä, kun on "Mestari asialla" :)
Tänku näin niin alko kyllä naurattaa ja hymyilyittää on nimittäin sen verran hullunkurinen kapistus! Mutta kyllä se on myös hienokin.
No jopas on hieno ja ennen näkemätön kone :) Hieman näkyy kittausjäämää tuossa keulassa mutta muuten mainio malli.
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Asiaan: Muuten osuva teos, mutta tuo "futuristinen kenkä" menee vähän yli.
Toki tämä on taas kerran aivan kaheli "teos", mutta en minä omasta mielestäni sinne mitään "futuristista kenkää" ole asentanut - joten mitähän tarkoitat?

edit: ja sitten sytytti - siis tarkoittanet noita laskutelineitä? Kun lentokone nousee ja laskeutuu suoraan ylöspäin/alaspäin, niin eihän se tarvitse laskutelineissään pyöriä - tai niinku silleen?
Vähintäänkin,köh,erikoinen kone.Siistiä jälkeä joka tapauksessa.Eikös tuo Mersun merkki olisi sopinut paremmin kabiinin eteen.Siinähän se olisi toiminut samalla tähtäimenä:D.Ala vaan Raimo käyttää ruiskua maalaukseen jatkossakin.Näyttää tuo sen verran hyvin käsissä pysyvän…
Hyvä kun laitoit välillä ruiskun laulamaan. Ihan ensimmäiseksi nimittäin pisti silmään maalaus, jonka toteutus olisi pensselisedälle ollut kova haaste. Jälki on hyvää kautta linjan, plussaa pölyjen puuttumisesta ja juuri sopivasti korostetuista paneelirajoista. Sanonpahan taas kerran, että tällaiset What Iffit ovat kategoriansa kermaa. Hienoa!
Jaaha, tähän mennessä tulleiden kommenttien perusteella jengi on kovin "ruiskukeskeistä" … hmmm

Noh, kiitoksia kovasti kannustavista kommenteistanne.
^Älä käsitä niin, että kehoittaisin jättämään pensselimaalauksen. Nyt vain heti pisti silmään maalaus, joka poikkesi entisestä linjastasi. On mielestäni ihan hyvä, ettei tyyli ole niin itseään toistavaa siinä mielessä, että tekijän tunnistaa jo maalauskaaviosta.
Pekka Muikku kirjoitti:
^Älä käsitä niin, että kehoittaisin jättämään pensselimaalauksen.
En suinkaan käsittänytkään niin - vaan tämän jälkeen ei kukaan voi enää sanoa, että se Wanha Pensselisetä ei uskalla koskaan kokeilla mitään uutta. Seuraavaksi päätin kokeilla kansantansseja alasti …
Raimo Leino kirjoitti:
Seuraavaksi päätin kokeilla kansantansseja alasti …
Ei tartte välttämättä lisätä kuvia galleriaan.. :D
Voi ristus. Meni kaffeet vääriin putkiin kun kattelin tätä kikotinta. :) Nuo tykit on suorastaan hyytävän kokoset, ja star wars henkinen kävelijäratkaisu viimeistelee mallin. "meanwhile in Sweden.." :D Siistiä on tekemisen jälki. Mitähän sitä saisi aikaan , jos noista kovasti tykkäämistäni purjelaivoista revittelisi tähän tyyliin??
Tästä olisi setä Rudel tykännyt, montahan tsuhnan vaunua se olis tällä tuikannut tuleen.
Kerrassaan hienoa What iffiä perkale Raimo osaa, kyyneleet silmissä taas naureskelin laitosta.
"Swedish needs meet German design". Loistava aparaatti. Jos laskutelineissä kerran on kynnet, pääseekö vehje myös perse edellä puuhun?
Vauh!Maalaus on nätti jotenkin tulee mieleen suomen vaalea- ja tumman harmaa kuvio jota on nähty eräässä toisessa mallissa .Sinulla on ainakin mielikuvitusta!!Ehkä mahtavin "what if" leko jonka olen nähnyt…On voinnut vähän täristä "heinäsirkka" kun on pistänyt 37 milliset "laulamaan".
Nämä mitä jos mallisi ovat mielestäni yksi hienoimmista sivuton jutuista. Aina saavat leveän hymyn kasvoille ja tulee itsellekin inspiraatio tehdä taas jotain. Rakennus/maalaus/viimeistely kun vielä ovat noin hyvin paikallaan, niin eihän näistä voi löytää mitään muuta kuin hyvää. Eli kiitoksia vain taas kerran.

ps. Kun luin aiemmin tänään tuolta "mitä työn alla" topicista, niin aloin kummissani etsimään kyseistä mersu mallia googlesta kun ei nimi kuulostanut tutulta. Vähän ihmetytti kun koko muu maailma ei tuntenut Me1630A:ta. Tosin kunhan vain olisi hetken miettinyt, että kenen mallista on kyse, niin olisi voinut aavistaakin.
Vai on Raimokin tarttunut ruiskuun. Siitä huolimatta pakko sanoa, että onpahan tyylikäs malli. Näissä what iffeissäsi on harvinaisen paljon ideaa ja tämänkin voisi melkein kuvitella lentävän. Ja rakennusjälkikin on taas sitä totuttua tasoa kun parissa edellisessä mallissasi olit mielestäni hiukan lipsunut. Vain yksi asia ihmetyttää - minne kellukkeet jäivät??
Loistava toteutus ja komppaan edellisiä kommentoijia hyvinki pitkälle.What iffiä parhaimmillaan siisti ja upea rakennusjälki/maalaus tekevät tästä mallistasi upean ja varsin onnistuneen mallin:)
Tässä on esimerkki "what if"-mallista jonka minäkin voin ymmärtää. Pohjautuminen jotenkin todellisuuteen ja taustatietoina vielä raudanlujat "faktat". Hattua on nostettava. Eikä tästä enää voi vhat iffi malli paremmaksi tulla.
Kun sinulla Raimo on perustekniikka jo hallussa, niin seuraavaksi voisit lisätä malleihin sitä ajan ja käytön tuomaa kulumaa. Mallisi ovat tällä hetkellä namuja. Hillittykin säestäminen tekisi vaan hyvää.
Mika Haalahti kirjoitti:
Kun sinulla Raimo on perustekniikka jo hallussa, niin seuraavaksi voisit lisätä malleihin sitä ajan ja käytön tuomaa kulumaa.
Kuten mainitsin oletuskuvan alla olevassa tekstissä, niin tämä härveli osallistui Norjan ja Ruotsin väliseen puolen minuutin sotaan - ei siinä ajassa ehtinyt pahemmin tulla kulumisen jälkiä :-)
Mainittakoon vielä, että kyseisessä kahinassa kumpikaan osapuoli ei ampunut ainuttakaan laukausta, mutta silti näistä ruotsalaisten viidestätoista Heinäsirkasta neljätoista tuhoutui - mallin esikuva on ainoa jäljelle jäänyt ehjä yksilö ;-)

No juu, siis ihan tarkoituksella jätin tämän siistiksi - jos selaa noita meikäläisen vanhempien malllien kuvagallerioita, niin kyllähän sieltä löytyy myös niitä käytössä nuhjaantuneen näköisiä "säestettyjä" malleja.

Ja kiitoksia edelleen kaikille kannustavista kommenteistanne.
Taisi olla Hopperi niin pelottava näky ,et Norjalaiset lensivät toiseen suuntaan puol minuuttia ? Suomalaisen konesuunnittelijan neronleimaus Ruotsille. Nuo naamiokuviot sujuisi Raimolta samoin sillä pensselilläkin.
voi minkä lentokonesuunnittelijan maailma onkaan sinussa menettänyt! Aivan loistavaa kierrätystä. Kerro etukäteen, missä on ne nudistikansantannssit siten ovat, tai laita edes kuvia (tämä ei ehkä ole oikea saitti niile kuville :0))) . Siis hienoa jälkeä kertakaikkiaan!
Tämä selittääkin minne ne pulkkosienet katosi pakasteesta. Olisin tarvinnut niitä itse että tulisi jokin vastaavanlainen inspiraatio. On kyllä viehättävän (ts. pelottavan) näköinen kones.
Pauli Pippola kirjoitti:
Tämä selittääkin minne ne pulkkosienet katosi pakasteesta. Olisin tarvinnut niitä itse että tulisi jokin vastaavanlainen inspiraatio.
Ihan ilman sieniäkin tämä idea on minulla muhinut pääkopassa jo monta vuotta - en vaan ollut nähnyt tätä Hasegawan 1/32 Kometia pitkään aikaan missään kaupoissa, mutta sitten viime vuoden marraskuussa bongasin Komet-laatikon Kuivalaisen kaupan hyllystä, ja sehän piti sitten heti ostaa pois kuleksimasta. Kaikki muut tarvikkeet tähän omituiseen härveliin siis oli jo ennestään olemassa miljoonalootassa - vain Komet puuttui …
ykak kirjoitti:
voi minkä lentokonesuunnittelijan maailma onkaan sinussa menettänyt!
Noh, ehkäpä maailmassa on enemmän elossa olevia koelentäjiä, kun minusta ei tullut ihan aikuisten oikeasti lentokonesuunnittelijaa :-)
olisihan tähän raketteja saanut, vaikka orkaneja…

Hieno malli, tuo säistämättä jättäminen on mielestäni hyvä juttu. Meikäläisen mettästä on kanssa kadonnut sieniä, lieneekö sinulla osuutta asiaan? :)
Paul Von Wurstenklauer kirjoitti:
olisihan tähän raketteja saanut, vaikka orkaneja…
Orkaneja? Ooh, nyt olen siis erittäin imarreltu - sinä siis kaikesta päätellen muistat vuosi sitten palstalle laittamani "Uudenvuoden raketin" - Saab Orkanin kuvat? Hienoa!
Tällaista tarvitaan. Kyllä se käy tuo rakentaminen ja tarinan iskeminen sinulta. On nastaa välillä nauraa oikein kunnolla!! Kiitoksia, pelastit tämän päiväni!! 10.01.2009 nimittäin kiinnitin vasta huomioni tähän malliin. En kainostele yhtään antaa täysiä!!