Pienoismallit.net

Kattilarakennus

Tämä rakennus oli minulle eräänlainen välipalatyö. Tarkoituksenani kokeilla erilaisia efektejä pienessä N-mittakaavassa. Mallin koko on pieni, pitkältä sivulta vain 12 cm. Se asettaa haasteita, koska efektit on niin helppo vetää överiksi. En ole täysin tyytyväinen lopputulokseen. Joskin tällä kertaa kuvaus on mielestäni pehmentänyt mahdollisia virheitä. Yleensä kun se on päinvastoin.

Rakennus on vanha saksalainen Fallerin muovimalli. Ikä näkyy mallissa, eikä se ole mitä odottaisin modernilta rakennussarjalta. Lisäksi se oli mielestäni kallis, 23 Euroa, kun ottaa huomioon mitä paketin sisällä on. Silti siitä saa kelpo rakennuksen melko pienellä vaivalla. Savupiippu ja lisärakennus ovat erilaista tiilikuviota, ikään kuin ne olisivat lisätty rakennussarjaan myöhemmin. Tosin tämä voi näppärästi esittää myöhemmin rakennettua osaa talosta.

Maalasin mallin Vallejon punaruskealla ja maalasin tiilikuvioita kahdella muulla sävytetyllä värillä. Sen jälkeen ”pesin” mallin vaaleanharmaalla öljyvärilitkulla. Liian öljyvärin pyyhin pois korvapuikoilla ja lopulta harmaata väriä oli vain tiilien syvennyksissä. Onnistui kohtuullisen hyvin näinkin pieneen mittakaavaan, jossa tiilien urat ovat alta millin.

Kun katto ja ikkunat oli maalattu eri harmailla, niin suojasin mallin mattalakalla. Tämän jälkeen kuivapensselöin metallinharmaalla maalilla kulumia. Tämä ei onneksi näy hyvin kuvissa. Onneksi siksi, että tästä tuli mielestäni aivan liian korostettu paikoin ja toisin ei lainkaan. Myöskin MIG:n ruostepigmentin levitys epäonnistui aivan liian korostuneena mittakaavaan nähden ja pyyhin suurimman osan pois. MIG:n mustan savun ja teollisuuslika pigmenttien levittäminen onnistuikin paremmin, joskin en halunnut tehdä mallista liian sotkuista. Tosin katon käsittely ei näy kuvista hyvin.

Nyt on vielä ikkunat laittamatta, koska en ole päättänyt laitanko rakennussarjan sumeat ikkunat vai kirkkaammat muovista. Toistaiseksi malli jää hyllyyn odottamaan, koska nykyisessä rataprojektissa ei ole käyttöä tällaiselle rakennukselle. Ehkä myöhemmin. Kokonaisuus ei kai ole täysin kamala, mutta harjoittelua kaivataan lisää. Kun mittakaava on 1:160 panssarimallareiden opit eivät toimi 1:1, joten pitää opetella omia kikkoja.

Kommentit

Late 4.1.2010 20:17 Vastaa lainauksella
Ne kaksi tötteröä talon katolla vaikuttavat aivan suhteettoman suurilta - ja tämä kommentti kohdistuu siis Falleriin eikä mallariin (tahaton "vitsi"). Olisi kiva löytää jokin referenssikuva jostain edes vastaavasta rakenteesta, niin voisi arvioida ovatko ne totta. Kun rakennussarjoihin saa lisätä omia detaljeja, niin kai niitä saa poistaakin - eli tämä kattilarakennus näyttäisi paljon paremmalta, jos tötteröt olisivat paljon pienemmät. Mitähän ne muuten ovat?
Kuvassa tuo näyttää mielestäni ihan hyvältä rakennukselta tuo koko laittaa kyllä varsinkin tuohon vanhentamiseen vaikeusastekerrointa. Helposti tulee ylilyntejä tuon mittakaavan vuoksi, nimimerkillä kokemusta omaava vaikka itselläni onkin tuo rata 1:87 niin ogelmia oli. Varsinkin pienten rakennusten kanssa veturutallit ja isommat onnistuivat paremmin, rakennuksia itselläni on hiukan yli viisikymmentä kaikkiaan ja ei todellakaan noin hyvän näköisiä ilmestyksiä juurikaan.
Ilman liikkumiseen nuo voisi liittyä. Ja mitä olen muutamia fallerin taloja joskus nuorempana kasannut ja jonkun verran livenä nähnyt, on ne yleensä aika sopusointuisia. Ei ehkä aivan 100% pienennöksiä, mutta kuvittelisin että nuo tötteröt on tarkoituksella tuon kokoiset. Olisiko niin että niistä otetaan korvaus ilma palamiseen? Näin hoituisi myös talon sisällä ilman kierto. Kun uuni huutaa ilmaa pihalle ja lämpöä ylös, tuomalla korvaus ilma ylhäältä saataisiin lämpö siirtymään katon rajasta alas. Vaikuttaa hassulta, mutta juolahti mieleen.

Itse malli näyttää hyvältä, ainakin kuvissa.
Voivat hyvinkin olla jotain kattiloihin liittyviä ilmatötteröitä. Teollisuuslaitteita ei yleensä mitoiteta sopusuhtaisuuden, vaan kapasiteetin ja tarkoituksen mukaan. Sen takia ne lähes aina on rumia rohjoja.
Oikein mukavan näköinen tiilipömpeli mielestäni.
Luulenpa noiden tötteröiden olevan ihan vaan ilmanvaihtohormeja. En kiinnittänyt niihin sen enempää huomiota kun ne olivat valurunkossa kiinni, mutta kun liimasin ne malliin totesin niiden olevan aika isoja muuhuun rakennukseen nähden. En kuitenkaan lähtenyt enää niitä iroittamaan ja olen jo tottunut niihin. Toisin olen alkanut pohtia, josko tötteröt ovat siirretty rakennussarjaan suoraan jostain H0-mallista.

Rakennussarja perustuu saksalaiseen esikuvaan. En osaa sanoa onko Saksassa ilmanvaihtohormit noin suuria, mutta ainakaan Britanniassa, johon ratani perustuu, ei tuon kokoiset hormit ole tyypillisiä. Toisin muoto on yleismaailmallinen, ja on kai näitä tehty kaikenkokoisia tarpeen mukaan, joten minulle riittävä uskottavuus syntyy.
Late kirjoitti:
eli tämä kattilarakennus näyttäisi paljon paremmalta, jos tötteröt olisivat paljon pienemmät. Mitähän ne muuten ovat?
ne ovat tuuletusaukkoja (meijän katol on samanlaiset!) :D
miten sait savupiippuun noen, on hieno
J Pokki 6.2.2010 18:31 Vastaa lainauksella
Sakari Kåla kirjoitti:
miten sait savupiippuun noen, on hieno
Mitäs jos lukisit tuon tekstin. Siellähän se kerrotaan. Ihan muutenkin yleisenä neuvona: Lue ensin, kysy vasta sitten.