Pienoismallit.net

Armstrong-Whitworth Sea Hawk FGA Mk4

Operaatio "Musketeer", 810 NAS, Suez marraskuussa 1956

Sea Hawk on alunperin Hawkerin jo 2. ms aikana aloittama projekti, jota Armstrong-Whitworth jatkoi Hawkerin saatua kädet täyteen töitä Hunter- projektista.
Kun Ranska ja melkein Britanniakin oli lyöty maailmansodassa kanveesiin, ajautuivat ne moniin viidakko- ja aavikkosotiin pitäessään kiinni vanhoista omistuksistaan ympäri maailmaa. Egyptin kansallistettua Suezin kanavan liitoutuivat ne Israelin kanssa ja pyrkivät palauttamaan mieleisensä järjestyksen tuolle maailmankolkalle yhdistetyllä "Musketeer" (Ranska ja Britannia) ja "Kadesh" (Israel) operaatiolla. Touhu päätyi Britannian ja Ranskan kannalta pahaan arvovaltatappioon kun USA, YK ja N-liitto pakottivat osapuolet rauhaan. Olipa YK:n kautta suomalaisiakin jälkiä siivoamassa.

No asiaan. Tämä on näitä esteettisiä tappovehkeitä, enkä tämänkään mallin linjoja pilannut siivenaluskamppeilla. Toki esimerkiksi rakettikuorma olisi ollut valitsemaani ajankohtaan todennäköisempää. Malli oli työläähkö rakennettava puutteellisen detaljoinnin osalta. Lisäilin detaljeja perinteisesti muovilevystä ja valurangasta, metallilangoista jne. Pidemmällekin olisi pitänyt mennä. Ohjaamon konsolit on pakotettu paistorasia-alumiinista ja kuomu on itse tyhjömuovattu. Ainoa kaupallinen aftermarket osa on etsatut syöksyvyöt modifioituna 2.ms vöistä. Malli on maalattu Xtracolorin ja Humbrolin emaleilla pääsääntöisesti ruiskulla. Koska kyseessä on laivaston tukialuskone lyhyessä sotatoimessa, jätin sen turhankin siistiksi. Niin ja pölyt pitää näköjään putsata ennen kuvausta…

Kommentteja arvon kollegat, kiitos!

PS Tietäisikö joku "varmaksi" lensikö kyseinen yksilö HMS Bulwarkilta (jotkin lähteet) vai HMS Albionilta (rakennusohje).

Kommentit

Hieno malli, hyvin detaljoitu ja viimeistelty.

Mitä tukialukseen tulee, en tiedä varmasti, mutta esimerkiksi Aeroplane Monthly October 2006 mainitsee seuraavaa:
- HMS Eagle: laivueet 897 ja 899
- HMS Albion: laivueet 800 ja 802
- HMS Bulwark: laivueet 804 ja 810
Kerta kaikkiaan mielenkiintoinen kone. Ensinnäkin tämä edustaa mielenkiintoista aikakautta, jolta malleja näkee harmillisen harvoin. Samoin Suezin kriisi on pitkälti unohdettu kahina, vaikka mielenkiintoista rakennettavaa kyllä riittäisi. Lisäksi tukialuskoneet kiinnostavat aina. Kolmanneksi Sea Hawkissa on sitä klassista kauneutta, jota varhaisista suihkuhävittäjistä parhaimmillaan löytyi. Koneen muoto on sopusuhtaisempi ja virtaviivaisempi kun moottori on piilotettu rungon keskelle.
Mitä aseistukseen tulee, niin en sanoisi rakettikuormaa todennäköisemmäksi. Eihän koneen ole mikään pakko esittää juuri tehtävälle lähdössä olevaa yksilöä ja tehtäviä lukuun ottamatta kone on enimmäkseen ilman ulkoista kuormaa. Omasta mielestäni koneiden alle laitetaan yleensä tarpeettoman paljon tavaraa. Ja kuten sanoit, koneen linjat olisivat menneet pilalle.
Puhtauttakaan en lainkaan pane pahakseni. Parempi liian puhdas kuin liian likainen. Puhtaus tukee muutenkin hyvin konetyypin kauneutta. Ohjainpintojen rajoja olisi ehkä kuitenkin voinut hiukan korostaa. Muuten näyttää oikein hyvin kasatulta ja siististi maalatulta, mitä nyt kuomun takaosa näyttäisi olevan ihan aavistuksen verran vinossa. Yksityiskohdatkin näyttävät olevan hyvin tehty mittakaavan huomioiden. Laskutelinekuilujen yksityiskohtien korostaminen ja hyvin ohuet laskutelineiden peitelevyt erityisesti.
Helppoa olla samaa mieltä edellisten kanssa.Kaunis kone,jota ei ole litkuteltu piloille.
Tupe 3.1.2010 17:56 Vastaa lainauksella
Lainaus:
Tietäisikö joku "varmaksi" lensikö kyseinen yksilö HMS Bulwarkilta (jotkin lähteet) vai HMS Albionilta (rakennusohje).
Operaatio Musketeeriin osallistui 6 laivuetta Sea Hawkkeja, laivueet jakautuivat lentotukialuksille seuraavasti:
HMS Albion:
-800 sq Sea Hawk FGA4
-802 sq Sea Hawk FB3
-810 sq Sea Hawk FGA6
HMS Bulwawk:
-804 sq Sea Hawk FGA4
-897 sq Sea Hawk FGA4
HMS Eagle:
-899 sq Sea Hawk FGA4

Lähde: "British combat aircraft in action since 1945, David Oliver. Ian Allan publishing 1987"
Siisti ja silmää miellyttävä malli. Vaikea uskoa pikkumittakaavan koneeksi. Pikkusaumojen korostukset esim. laskutelineissä tekisi todella upean mallin.
Poikkeuksellinen ja näyttävä malli. Kuten Jouni jo tuossa sanoikin, urien ja saumojen pienellä korostamisella tulisi vielä lisää näköä ja eloa malliin. Hienoa työtä näinkin.
hiukan ehkä kiiltävä maalipinta ja tarrat turhan kiiltävät, mutta muuten hieno
Teemu Siltanen kirjoitti:
Poikkeuksellinen ja näyttävä malli. Kuten Jouni jo tuossa sanoikin, urien ja saumojen pienellä korostamisella tulisi vielä lisää näköä ja eloa malliin. Hienoa työtä näinkin.
Kunhan korostaminen on äärimmäisen varovaista. Muodin mukaisella hämähäkkikuviolla tämänkin saisi pilattua…
Nätti on kone! Pikkusen ehkä jopa liian siistin näköinen. Pientä vanhentamista kaipaisi.
Hieno malli koneesta, johon ei turhan usein törmää. Mielestäni juuri sopivan puhdas tukialuskoneeksi. Menisi 1:48 mittakaavaisestakin kuvien perusteella.
Kiitokset kommenteista! Samoja puutteita olen itsekin mallissa huomannut, kiilto on "luonnossa" vähäisempi, kuvattaessa oli halogeeneja yhteensä 1600 W verran valaisemassa.
Kallen erinomaisen tarkkasilmäinen havainto kuomun vinoudesta on kuvauskulmasta johtuva optinen harha. Ohjaamon aukko on leveimmillään tuossa kohtaa eli kuomun etureuna on kapeampi. Näin ainakin MPM:n mallissa ja 4+:n piirroksessa. Rumaltahan tuo kieltämättä näyttää. Ohjainpintoja hieman kaiversin syvemmiksi, mutta olisi pitänyt korostaa niitä enemmän.
Ylipäätäänkin tarpeeksi läheltä runsaassa valossa otettu kuva on aika armoton pienoismallille. Ajattelinkin käyttää jatkossa sitä laadunvalvontaan jo rakennusvaiheessa, esim pohjamaalatusta mallista jne.

Tuo Oran mainitsema Aeroplane Monthly minulla olikin ja täsmälleen samat tiedot on myös Model Aircraft Monthlyn Suez- speciaalissa (11/2006). Nuo Tuomaksen kirjan tiedot poikkeavat laivueiden ja alatyyppien kohdalla melkoisesti edellämainituista. No tällaista tämä yleensä on. Kiitokset Oralle ja Tuomakselle vaivannäöstä.
Nätti malli. Arvoisat kollegat ovatkin jo kaiken sanoneet, erityisesti yhtyisin K. Rantasen kommentteihin. Mukavaa, että Lähi-Itä kiinnostaa monia mallareita. Sieltä voi ammentaa "tolkuttoman" määrän mallailuideoita. Niin leko- kuin maamallareille riittää inspiraation lähteitä. Hiukan valtavirrasta poikkeavia, mutta sitäkin mielenkiintoisempia.
Tosi nätti malli! Maalipinta ja tunnukset tosi hyvät, ja itse tehty vacu-kuomu näyttää tosi kirkkaalta ja tasaiselta. Mistä teet kuomuja varten mallikappaleen - resiiniistä?

Suezin kriisin ilmatoiminnasta suosittelisin ehdottomasti kirjaa "Brian Cull, David Nicolle, Shlomo Aloni: Wings over Suez, Grubb Street 1996 (reprinted 2006)". Tosi hyvin kirjoitettu ja perustuu monin osin alkuperäisaineistoon. Tämä antaa HMS Bulwarkin laivueiksi 804 (Sea Hawk FGA6), 810 (Sea Hawk FGA4) ja 895 (Sea Hawk FB3). Lisäksi tukialukselta toimi lentueet Avengereita ja SAR tehtävissä Dragonfly HR3:sia.

Petri
Petri Ola kirjoitti:
SAR tehtävissä Dragonfly HR3:sia.

Petri
No tuollainen olisi kyllä aika kiva…
Kuomun teen seuraavasti: Hion mallin omasta kuomusta raamit pois ja tarvittaessa ohennan sitä jotta prässättävän muovin paksuus kompensoituu. Sitten kiilloitus ja kopio silikonilla (käytän hammaslääkärin tuotteita sattuneesta syystä) muottiin akryyli (väliaikaisten siltojen tekemiseen tarkoitettu) ja sen kiilloitus ja sitten kuomun muovaus. Syy akryylimallineen tekoon on käyttämäni laitteen rakenne, se kuumentaa myös mallinetta jnkv.
Laitan kuvat tuohon Hunter- blogiin niin selviää paremmin sitten sieltä.