Pienoismallit.net

A-1H Skyraider

Edesmenneen mallivalmistaja Esci:n sarja Vietnamin konfliktissa käytetystä A-1H Skyraider koneesta.

Koneet niittivät lähes legendaarista mainetta, varsinkin alasammuttujen lentäjien keskuudessa. Vihollisen piirittäessä, ja tilanteen näyttäessä toivottomalta, "Sandyn" moottorin tunnistettava ääni loi uskoa tilanteen selviämiseen ja mahdolliseen pelastumiseen. Koneet varustettiin usein sekalaisellakin hyötykuormalla, joka vaihteli pommeista, raketteihin ja napalmi-säiliöihin.
Koneen, alunperin lentotukialuskäyttöön suunnitellut lento-ominaisuudet tekivät siitä erinomaisen tulitukikoneen, joka pystyi operoimaan monenlaisessa säässä. Lisäksi sen potkurimoottori mahdollisti sen toimimisen myös hitaissa nopeuksissa, päinvastoin kuin monet aikalaisensa.

Malli itsessään oli jännittävä tuttavuus :) Olin aluksi hieman epäileväinen, tietäen sarjan iän. Kuitenkin olin rakentaessa laatuun varsin tyytyväinen, vaikka pintakuviointi on kohoviivoitusta se ei mielestäni haittaa. Sillä todellisuudessa jos "ihan rehellisiä" ollaan ei 1:72 tai 1:48 mittakaavassa oikeasti autenttisen mittatarkkuuden olevaa pintadetaljia voi silmällä havaita. Ovat meinaan aika tiiviisti kyllä paneelinreunat yleensä lentokoneissa. Että ei kyllä kovin monen sentin rakosia näy ;) Eli ensikerralla kandee ainakin junnu-mallareiden muistaa että jos paneeli ura mallissa on 0.1 milliä kerrotaan se sitten vaikkapa 72:lla eli ehkei sentään ;)

Jokatapauksessa muutama osanen tuli tehtyä itse kun alkuperäiset olivat hävinneet vuosien saatossa?!
Maalailtu Lifecolorin ja Testorsin maaliloilla, ihan pensselillä. Litkuteltu öljyväreillä ja "tussuteltu" pastelliloilla.

Oikein mukavaa mallailuvuotta 2010, muuten kaikille :0)

Kommentit

Huikean hieno ja erikoinen malli. Plussaa kerronnoistasi. Maalaus ja varsinkin saumojen urat, sekä maalien rajat on näyttäviä. Aivan mahtava. Silmä lepää.
Kuluneisuus on myös hillityn sopivaa.
Timo Rissanen kirjoitti:
Huikean hieno ja erikoinen malli. Plussaa kerronnoistasi. Maalaus ja varsinkin saumojen urat, sekä maalien rajat on näyttäviä. Aivan mahtava. Silmä lepää.
Kuluneisuus on myös hillityn sopivaa.
Suurkiitokset Kannustavasta palautteesta! :0)
Et liiemmilti ole laittanut muita mallejasi arvioitaviksi? Ovat kyllä hienoja.
T.L. 2.1.2010 16:53 Vastaa lainauksella
Viimeaikoina keskusteluissa on ollut arvioinnin kriteerinä feelujen hakeminen. Tästä en niitä lähde hakemaan, vaan kommentoin näillä sanoilla ja tähdet näkyy tässä: ;)
Tatu H 2.1.2010 17:56 Vastaa lainauksella
Todella herkullinen malli: onnistunut vanhentaminen, maalaus ja moitteeton rakennusjälki. Pensselillä saa kyllä aivan yhtä hyvää jälkeä, mitä ruiskulla, tässä se on todistettu. Hienoa, että olet viitsinyt rakentaa asianmukaisen alustan, antaa mielestäni ehdotonta lisäarvoa leko-malleille.
Nätti malli vanhennuksilla jne.Mukavaa on nähdä erikoisempi konemalli myös.
Tyylikäs Sandy. Alusta on hyvä lisä jo itsessään hyvin tehtyyn koneeseen.
Ehdoton suosikkini "moderneista" koneista ja mallisi tekee kyllä Sandylle oikeutta. Erityisen hyvältä näyttävät nuo koneelle tyypilliset miehekkäät pakokaasuvanat. Oikein eläväisen näköinen malli.
Juhani 3.1.2010 16:43 Vastaa lainauksella
Oikein hyvältä näyttää. Noista kuvista ei tosin näe kovin pieniä yksityiskohtia kunnolla.

Tuota "Sandy" -nimitystä käytettiin käsittääkseni nimenomaan helikopteripelastusoperaation tulitukikoneen radiokutsuna. Yleispätevämpi lempinimi Skyraiderille on "Spad".