Pienoismallit.net

V-2

Vergeltungswaffe zwei

V-2/A-4 lienee kuuluisin Hitlerin niinkutsutuista kostoaseista. V-2 oli itse asiassa maailman ensimmäinen ballistinen ohjus ja muutenkin uraa uurtava keksintö rakettitekniikan saralla. Vergeltungswaffe 2 kykeni kuljettamaan 730kg räjähteitä yli 300km päähän. Laukaisun jälkeen ase oli täysin immuuni millekään vastatoimille, minkä vuoksi liittoutuneet pyrkivät tuhoamaan ne maassa. Laukaisualustat olivatkin liittoutuneiden jatkuvien pommitusten kohteina. Vastatoimena tälle saksalaiset kehittivät liikkuvat laukaisualustat, joiden avulla ohjuksia voitiin laukaista lähestulkoon mistä tahansa, kunhan oli tarjolla riittävän tukeva ja tasainen alusta. Ohjus tuotiin paikalle ja nostettiin pystyyn erityisellä trailerilla, minkä jälkeen ase tankattiin ja valmisteltiin lähtökuntoon paikan päällä.
Dioraama kuvaa V-2:n laukaisua liikkuvalta laukaisualustalta syksyllä 1944, käyttäen hyväksi tätä varten rakennettua betonialustaa. Ohjus rupeaa olemaan laukaisukunnossa ja meillerwagen-traileri on jo vedetty pois.

V-2 laukaisualustoineen on Condorin malli. Meni kasaan ihan kivasti, mutta detaljointi ja paikoin valujälki jättää rutkasti toivomisen varaa. Kaapelipuomi puuttui alustasta ja sen joutui tekemään "scratchistä".
Radio/tarvikeauto on Mac-distributionin melko ankea sarja. Pehmeää valujälkeä ja olemattomia detaljeja. Ikkunaruudutkin umpimuovia! Positiivista on se, että sarjan mukana seurasi pieni fotoetsiarkki. Piristin mallia lisäämällä kattotelineen romuineen, sekä rakentamalla siihen sisuskalut ja lisäämällä jotain pikkudetaljeja.
Tankki-Blitz on Academyn sarja, jota voin suositella lämpimästi. Autossa on mm. moottori, detaljoitu alusta, sekä "läpinäkyvä" etusäleikkö.
Kübelwagen on Italerin oikein mainio pikkusarja, johon lisäsin ainoastaan takarekisterikilven.
Taka-alalla pilkistävä pikku peräkärry esittää vehjettä, jolla laukaisualusta tuodaan paikalle, se on tehty "scratchistä".
Figut ovat Preiseria, Italeriä ja sattumia miljoonalaatikosta.

Kommentit

Erittäin mukavan näköinen dioraama, valtavirrasta poikkeava aihevalinta lisä plussana. Tuo radioauton kattoteline antaa mukavan lisän muutenkin onnistuneeseen autoon. Nuo puut ovat ihan kivan näköisiä ovatko kenties omaa tuotantoa. Todellakin piristävän oloinen kostoaseen lähtöasema. Itselläni on tuon kuljetusalusta sekä veto härpäke resiinisinä odottamassa parempia aikoja.
Mikko J 24.12.2009 00:36 Vastaa lainauksella
Jari Männikkö kirjoitti:
Erittäin mukavan näköinen dioraama, valtavirrasta poikkeava aihevalinta lisä plussana. Tuo radioauton kattoteline antaa mukavan lisän muutenkin onnistuneeseen autoon. Nuo puut ovat ihan kivan näköisiä ovatko kenties omaa tuotantoa. Todellakin piristävän oloinen kostoaseen lähtöasema. Itselläni on tuon kuljetusalusta sekä veto härpäke resiinisinä odottamassa parempia aikoja.
Puut ovat omaa tuotantoa. Grillivarrastikkuja joihin on porattu reikiä. Reikiin on sitten tökitty oksia jota on tehty parista eripaksuisesta rautalangasta. Päällystetty muutamalla erilaisella kaupallisella sirotteella/foliage-matskulla ja sävytetty maaliruiskulla. Lehtipuut ja pensaat on tehty rautalangasta punomalla ja taivuttamalla. Päällystetty ensin liimalla, sitten maalin ja ruokasoodan sekoituksella.
Itsellänikin olisi tähän tehnyt mieli sitä resiinistä meillerwagenia, mutta on niin suolaisen hintainen, että en raaskinut edes ruveta jäljittämään moista sarjaa maailmalta.
Jaakko 24.12.2009 01:18 Vastaa lainauksella
Iskee kuin miljoona volttia. Raketin lisäksi myös radioauton maastokuviointi miellyttää silmää. Aihevalinnankin takia kaikki ei ole tasaisen harmaata, vaan puhdas raketti vaihtelevasti säistetyn kaluston rinnalla lisää realistista vaikutelmaa. Joku satunnainen lehti, tuulentuoma roska tai lievä sävyvaihtelu voisi piristää betonialustaa, mutta mitään perusteellista kritiikkiä en tältä istumalta saa kaavittua kasaan. Siksi täydet pisteet. Viikon malliksikin kelpuuttaisin vaivan palkaksi.
Jonne 24.12.2009 06:20 Vastaa lainauksella
Upea! Erityistä plussaa vielä mittakaavasta josta itse en saisi mitään aikaan nakkisormillani:) Tosiaan tuo radioauton camo on erityisen hyvin onnistunut.
Hieno esitys harvinaisemmasta aiheesta! Säistysfriikkinä olisin toivonut just jotain roskaa ja pölyä noihin ajoneuvoihin ja maastoon(varsinkin betonilaattojen ja maaston rajakohtaan, mutta sehän onkin jo sitten makuasia. Hieno!
Tosi hienosti rakennettu dio.Pikkuskaalan dioksi, selkeä ja hyvin rakennettu.Aihevalinta hyvä ja erilainen.Hienoa työtä;) Terv:jarno
Tosi hieno kokonaisuus. Ainoa asia joka omasta mielestäni on jäänyt uupumaan on pikkasen irto hiekkaa ja roskaa mitä autot ovat hiekkateiltä tuoneet tuhon betonialustalle.
Ilmeisesti tuo laukaisuun käytettävä panssariauto on pysäköity hieman etäälle jotenka ei näy dioraamaassa :)
Upea dioraama ja mielenkiintoinen aihevalinta.Miten olisi a4:sen jälkeen V-1 laukaisu kiskoilla Peenemundessä.Lisää näitä. Hyvä Mikko ja Hyvää Joulua.
Ainoa moite on asetelman liiallinen puhtaus. Pientä kulumaa ja käytön tuomaa likaa olisin kaivannut. Muuten kyllä todella hyvin tehty dio. Rakennustekniikka ja maalaus täysi 10. 1/72 ei ole helppo mittakaava.
Mikko J 25.12.2009 23:32 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommenteista.
Olette 100% oikeassa siinä, että betonialusta kaipaisi hiekkaa, pölyä, renkaanjälkiä tms.
Kulumaa ja likaa on jossain autossa vähäsen, jossain vähän enemmänkin. Raketissa ei sen sijaan juuri lainkaan, se kun on kertakäyttökamaa ;)
Radioauton camo on saatu aikaan maalamalla se ensin dunkelgelbillä, jonka päälle on tehty maskit sinitarralla ja ruiskutettu vihreä päälle.
Kaikki mallit on maalattu vallejoilla, filtterit ja litkutukset öljyväreillä, pölyä ja likaa migin pigmenteistä. Figuissa käytin myös humbrolin ja revellin emaleja.
JJ Hilska 26.12.2009 12:50 Vastaa lainauksella
Melkoisesti on täytynyt perehtyä aiheeseen tämän projektin yhteydessä. Mallissa on siksikin katseltavaa ja kun vielä toteutus on taidokasta.
Olen kuullut että V-2:n valmistelu käyttökuntoon, sekä tankkaus paikan päällä olivat jännitystä nostattavaa puuhaa, laukaisuhetkestä puhumattakaan.
mielestäni erittäin hieno dio. ja kiva pikku tarina V-2:hdesta!
hieno, maalattiinko kaikki V2 raketit maastokuvioisiksi?
On se vaan hieno muuta en osaa sanoa. On muuten asiaan liittyvät lukemiset radistilla tuossa
työvaihekuvassa ;)
Miten muuten teit/toteutit nuo betonilaatat ? Itsekin pitäisi sellaisia jossain vaiheessa väsätä (mutta ei valaa).
Vai ovatko jotain pienoisrautatie-matskua.
Mikko J 4.1.2010 18:15 Vastaa lainauksella
Nyt tulee kyllä vähän mutua, mutta kuvittelisin, että operatiivisessä käytössä olleet raketit maalattiin maastokuvioisiksi. Maalauskaaviota löytyy kolmea-neljää erilaista. Peenemündessa ammuttuja raketteja ei (ainakaan usein) naamiomaalattu. Peenemündesta on ainakin kuvia yksivärisistä ja mustavalkoruudullisista raketeista.
Tässä on hyvä V-2 sivusto, josta selviää maalauskaavioita ja paljon muutakin: http://www.v2rocket.com

Betonilaatat on pienoisrautatiematskua. Jotain tuollaista melko pehmeää polystyreenilevyä(?) johon pystyy helposti kaivertamaan/painamaan kuvioita. Muistaakseni olen ostanut joskus Helsingin risteysasemalta.
Vinkkinä jos haluaa betonilaattoja ilman valuhommia: valmiiden taulukehyksien taustalevynä on joskus sellaista jännää pahvin ja lastulevyn välimuotoa. Siitä saa oivallista betonilaattaa kun hioo suurimmat röpelöt pois ja sahaa laattojen reunaurat.Näyttää tältä.

Osaako joku kertoa, pitääkö mun, vai ylläpidon tehdä jotain kun ainakin täälläpäin näkyy tossa etusivulla pelkkä harmaa laatikko??
Itsellä näkyi myös hetken aikaa laatikko, eilisen jälkeen tilanne on korjaantunut ja nyt sielläkin on ihan kuva näkyvissä.