Pienoismallit.net

Fiat G.55 Centauro

Aeronautica Nazionale Repubblicanan 2. Gruppo Caccian työkalu

Italialaiset 2.ms aikaiset ilmavoimat (ne kaikki kolme!) ovat aina olleet lähellä mallarin sydäntäni ja hankittuani erinomaisen Amicon ja Valentinin kirjan ANR:n todella vaihtelevista maalauksista ja merkinnöistä, innostuin rakentamaan tällaisen Fiatin.
Esikuvan pilotti oli 1. Squadriglian komentaja kapteeni Ugo Drago, 17 ilmavoiton ässä (joista 6 jo Regia Aeronauticassa palvellessaan). Listalle kertyi monenlaisia koneita: PZL 11, Blenheim, Spitfire, P-47, P-51, P-38, B-24, Boston, B-25 ja B-26.
Kolmivärikaaviota käytettiin hetken keväällä 1944, tukikohta oli Cascina Vaga. Värisävyt ovat melko spekulatiiviset, luotin em kirjan tulkintaan. Onhan kirjan alaotsikko realistisesti "A Photographic Analysis through Speculation and Research"…
Malli oli hieman työläs (=mukava) rakennettava, siipien jättöreunat ohentelin ja lisäsin ulkoisia detaljeja venytetystä valurangasta ja muovilevystä. Ensimmäinen yritykseni maalata akryyleillä (Lifecolor) oli ihan positiivinen kokemus. Maalattu ruiskulla eli maskeeraamista riitti ihan omiksi tarpeiksi. Sottaaminen, korostukset jne vesiväreillä, Carrs'n jauheilla ja hopeisella värikynällä. Muistaakseni myös Lifecolorin Tensocrome litkua taisin käyttää. Ihan hyvä idea olisi pitää kirjaa käyttämistään materiaaleista, niin voisi paremmin ottaa tuloksista opikseen myöhemmin.

Mukava projekti kiinnostavasta koneesta, suosittelen. Laittakaahan kommenttia!

Kommentit

Oho, järkyttävän hieno malli! Pikkutarkasti vanhenettu mikä on suurta plussaa tähän skaalaan. Hieno maastokuvio. Ikkunan raamit vaan sisältä pitäisi olla ohjaamon sävyllä?
Upea pienen skaalan kone.Taidokkaasti rakennettu ja vanhennettu, maalipinta ja maastokuvio hienosti tehty.Kabiinin raamit huolella maalailtu mistä plussaa, kulumat siististi tehty.Hieno ja tyylikäs kokonaisuus:)
Petri Ola 29.11.2009 22:43 Vastaa lainauksella
On hieno, ja ymmärtääkseni malli vaatii aika paljon työtä, että sen saa näin hyvältä näyttämään: tyypiilisesti Special Hobbyn sarjoille siipien jättöreunohin on tosiaan jätetty aika paljon ohentamisen varaa.
Ainoa naputuksen aihe on tosiaan kuomun raamien sisäpinta.

Oma suosiikkini näistä italialaisista laivuetunnuksista on myös "Gigi Tre Osei": sekä tarina sen takana että koko symboli on kaunis. Kotiavaimissani tosin on "Diavoli Rossi", mutta en sillä reissulla Roomasta parempaakaan löytänyt.

Petri
Oskari Balk 29.11.2009 23:24 Vastaa lainauksella
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Ikkunan raamit vaan sisältä pitäisi olla ohjaamon sävyllä?
Niin pitäisi (tai alumiinia?) ja sitä yritinkin. Yleensä maalaan ensin kapeamman raidan sisävärillä ja siihen päälle ulkopuolen väri lopulliseen leveyteen maskeerattuna. Ei vaan tässäkään näköjään toimi, kun muovi heijastaa ulkovärin sisäpinnalle. Pitäisi vaan malttaa toteuttaa raamien sisäpinta maalatulla siirtokuvasuikaleella. Koveran sisäpinnan maskeeraaminen kun alkaa olla aika hankalaa tässä mittakaavassa.
Oskari Balk 30.11.2009 00:17 Vastaa lainauksella
Petri Ola kirjoitti:
Oma suosiikkini näistä italialaisista laivuetunnuksista on myös "Gigi Tre Osei": sekä tarina sen takana että koko symboli on kaunis. Kotiavaimissani tosin on "Diavoli Rossi", mutta en sillä reissulla Roomasta parempaakaan löytänyt.

Petri
Joo, tämä italialaisten heraldiikka on omassa lajissaan, hauska sekoitus sarjakuvahuumoria, äijäuhoa ja viittauksia klassisempaan kulttuuriin ja sen estetiikkaan. Oma suosikkini on 205 (pommikone) squadriglian Sorci Verdi- hiiret ja 51(hävittäjä) Stormon kuittailumielessä käyttöönsä ottama "mustakissasaalistaanehiiret"- tunnus. Vaikka enempi koiraihminen olenkin.
Tuo avaimenperäsi "punainen paholainen" tunnushan oli käytössä RA:n 6. Stormon perintönä ANR:n 2. Gruppon 2. squadriglian Fiat G.55:ssa. Kolmannessa Sq:ssa oli sitten Gamba di Ferra eli rautasaapas oikein äijähenkisesti…

Aikanaan tuli ajeltua Alfalla ja melkein maalasin sen takalasiin 1 Stormon "Arciere"- tunnuksen mutta joskus järki voittaa…
Erittäin nätiksi rakennettu Fiat.Mikään ei missään häiritse ja kuvakulmiakin riittää.
Pernax 30.11.2009 20:37 Vastaa lainauksella
Kauniisti maalattu ja sopivasti vanhennettu pikku skaalan fiat. Ei voi kuin ihailla tälläistä jälkeä.
Edelleen yhdyn aikaisempaan mielipiteeseeni pieni on vaikee. Mutta ,öljynlauhdutin? jotain tulee ulos muutakin kuin ilmaa. Sori unohdin tärkeimmän, malli on hieno vaikken tunne konetyyppiä (Se 3 on liian vähän, lipsahti) T:Juha
Kiitokset kaikille kommenteista ja mielenkiinnosta Hiivattia kohtaan!
AJ 11.12.2009 12:24 Vastaa lainauksella
Moi Oskari,

Upea malli etenkin pikkuskaalassa ja kaikenlisäksi vielä Italian Beauty! Mielestäni Fiat G.55 Centauro on kaunein II MS:n hävittäjälentokone. Maastokuvio on kerrassaan mahtava!

Erityiskiitos historiikistä ja maalauskuvauksesta.

Huippumalli!

t. AJ