Pienoismallit.net

Scania R 480

P-Mepa

Lipeän ja paperin kuljetukseen tarkoitettu ns. lava-mepa.

MEPA (meno-paluu) on Saalasti Oy:n 1960-luvulla kehittämä päällirakenne , jossa kuormatilan alaosassa olevan säiliön päälle sijoitetussa lavarakenteessa voi kuljettaa kappaletavaraa. Autoilla kuljetetaan liimoja, lietteitä, lipeää, happoja ja vetyperoksidia yhteen suuntaan ja paperia, sellua, vaneria ja lastulevyä toiseen, eli yleensä yksi auto on "korvamerkitty" tietyn tehtaan ja sataman välille. Tämän vuoden alusta alkaen valmistaja on ollut Teräspyörä Oy, Saalasti Oy:n tytäryhtiö, jonka tuotannosta tämä kyseinen P-mepa on 4 bar koepaineen vaativille tai paineen alaisina kuljetettaville nesteille, siis ennen kaikkea ADR-luokitelluille aineille suunniteltu.

Autolla ei ole olemassa olevaa esikuvaa. R-sarjalainen Scania valikoitui alustaksi, koska Scaniaa ei vielä hyllyssä ollut ja uusi FH olisi ollut "kotikonstein" varsin kinkkinen rakentaa. Tiettyjä muutoksia tosin täytyi tehdä. Ensinnäkin olin enemmän 13 litran kuutoskoneen (480 hv) kannalla, onhan se kevyempi kuin rakennussarjan tarjoama V8. Samasta kantavuutta lisäävästä syystä autoon tuli myös normaalikorkea CR 19-makuuohjaamo sarjassa olleen Toplinen sijaan; ja toisaalta myös siksi, koska harvoin tämän kaltaisessa ajossa ilmenee kuljettajalle tarvetta edes yöpyä, saati majailla autossa pitempää aikaa.

Kuutosmoottori löytyi J.C. Lescrenieriltä, tosin omasta miljoonalaatikosta pengotuilla enemmän Scanian esitteen mukaisilla venttiilikopilla, samoin kuin vetoauton tavaralaatikko ja matalempaan kattoon käypä aurinkolippa ilman tehdasasenteisia lisäkaukovaloja. Ohjaamon sisustussarja (Italerin hytin lattia on muuten liian korkealla, oikea moottorikopan korkeus lattiasta on n. 4mm matalammalla ja siis täytyy madaltaa, ettei KFS:n pitkä vaihdekeppi näytä hölmöltä tai lyhennettynä liian lyhyeltä), pyörien navat, ilmajouset, perävaunun pyörät ja vetokytkin ovat KFS:ää. Runkopalkkien jatkeet, perävaunun runkomateriaali, teliakseli ja matalampi katto ovat omasta arkistosta. Roiskeläpät Flemming Pederseniltä. Kuormatilat on tehty styreenistä ja kurahousukankaasta alusta loppuun ihan itse. Nousukapellit sekä vetäjässä että perävaunussa ovat täysin toimivat ja sivurätti kelautuu yläasentoon kapellikehikkoa nostettaessa. Vetäjässä kuormana olevat paperirullat ovat pakkauspaperilla päällystettyjä vessapaperirullahylsyn puolikkaita. Sidontaliinat teippikalvoa, koukut messinkilankaa ja räikät styreenistä väsättyjä.

Yhdistelmä valmistui parahiksi Kuopion pienoismallipäiville, ja esittää varta vasten näyttelyyn puunattua. Showmeininkiä edustavat puhtaan valkoiset roiskeläpät kiinnityskiskoineen, jotka on tarkoitus vaihtaa tavallisempiin ansiotyöhön lähdettäessä.

Kommentit

Komeelta näyttää. Plussaa omista sovelluksista ja yksityiskohdista. =)
Hieno,vaikka en pidä noista eurooppalaisista rekoista kovin paljoa.
Tyylikäs peli kuvissa ja paikan päällä oli vieläkin hienompi. Pokalin tämä työ kuopiossa ihan ansaitustu keräsikin.
Komee rekka
Nikkeli 16.11.2010 18:13 Vastaa lainauksella
Komee peli! Mistä nuo kuormansidontaliinat on tehty?
Kerrassaan mainio! Erinomainen esimerkki siitä, miten omalla asiantuntemuksella ja perehtyneisyydellä saadaan aikaiseksi realistinen malli, jonka yksityiskohtia on tosiaankin mietitty. Ei taida näistä keksinnöistä paljon pienoismalleja olla.
Kiitoksia tähän saakka kommentoineille.
-Nikkeli: Sidontavyöt ovat 3 mm suikaleiksi leikattua D-C-fix teippikalvoa. Räikät 0,4 mm styreenilevystä ja -tangosta, koukut 0,6 mm messinkilangasta taivutettu.
-Matti: Ei ole malleja ei - tosin ei tänä päivänä enää kauheasti esikuviakaan.
J Pokki 16.11.2010 22:27 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja ennen kaikkea vaikuttaisi, että yksityiskohdat ovat kaikki paikallaan - usein letkut, ketjut yms. jätetään vähemmälle huomiolle, mutta tässä perehtyneisyys näkyy . Myös esikuvan valinta on mielenkiintoinen!

Seuraavan kerran kutoskoneeksi (ainakin jos tekee Euro5-normista) kannattaa valita KFS:n/Pedersenin tuotos koska Jean Clauden laatu tunnetusti ei aina ihan huipputasolle yllä.

Pressujen tekoon oiva materiaali on lennokkimiesten käyttämä Solartex joka käyttäytyy oikein mukavasti ja voi myös maalata.
Kiitos vain. Mistähän tuota Solartexiä kannattaisi kysellä? Ja huomasin kyllä KFS:n kuutoskoneen, mutta vasta sitten kun tuo nykyinen oli jo runkopalkkien välissä.:)
VAU!
Mitenkä sait tehtyä paperirullien etiketit? :) kiinnostaa koska on tullut liimailtua tuollaisia etikettejä kymmeniä tuhansia ja juuri tuollaisia :)
Vastaa vaikka yksityisviestillä, kun en varmaan muista tulla täältä lukemaan jos viitsit vastata.
Kunhan keräilen leukani lattialta kuola lätäkön keskeltä niin kommentoin…

Komea, käsittämättömän komea. Jos hakemalla pitää jotain hakea niin ajovalot, kuten kattovalotkin näyttävät ainakin kuvissa himmeiltä. Ei mitenkään pahalta, mutta kun ainakin ajovalot näyttäisi olevan xenonit niin ne kyllä oikeasti on kirkkaammat. Toki tässä on se ongelma että aivan kaikkeen ei ihminen pysty näin pienessä mittakaavassa. Mutta siinäpä ne olikin ne mistä voi esittää huomioita. Loppu olisi vain itsestään selvyyksien kehumista ja ylistämistä, kuten ketjut, liinat, tarrat, kuormatilat kilkkeineen…
Kiitoksia Mikko ja Toni. Etiketit on tehty muistikuvan mukaan sinne päin, ei tietyn tehtaan lappujen mukaisesti. Valojen pohjat oli suunnitelmissa kokeilla päällystää BMF:llä, se sitten vain jäi, en tiedä miksi. Kattopitkien lasit ovat Lescrenierin lisävaloista, värittömät kyllä, mutta saattavat olla himmeämmät kun Italerin vastaavat. Italerin omia linssejä en onnistunut arkistostani löytämään.
J Pokki 17.11.2010 10:21 Vastaa lainauksella
Solartexia tai muita vastaavia saa suomessa RC-lennokkiliikkeistä ja tilaamalla KFSltä. Tämä on tarkoitettu siipien ja rungon päällystämiseen. Eri kauppiaat myyvät vaihtoehtoisia tuotteita, esim SIL-shop myi jotain muuta, mutta yleensä tuntevat nimen Solartex.
Jees, kiitoksia paljon. Jätin nuo pressut aika varovasti kiinni ihan siksi, että ne ovat vaihdettavissa. Lennokkipäällystettä en tullut edes ajatelleeksi, mutta täytynee kokeilla.
Hmm. Tämä on taidonnäyte valmiista muovisarjasta ja "skrätsinä" tehdyistä. Komeushan oli nähtävänä Kuopion näyttelyssä ja kyllä se livenä nostatti karvat pystyyn.
Tavattoman hienoa työtä. Jos tosiaan nuo kyljet laskostuisi "oikein", niin aika aidonnäköinen peli.
Aikoinaan kerhoillassa taisin mainita A Lappalaiselle, että voisko vähän kurata yms., niin Antti muistaakseni korkkasi ajatuksen aika hienosti näin:
"Minun jäljiltäni ne ajoneuvot on puhtaita". -Ammattimies, ammattimies- .
Todella hienosti rakennettu ja yksityiskohtainen kokonaisuus. Vaikea löytää moitittavaa, kehuja senkin edestä. Osaavissa käsissä näyttää syntyvän tyylikästä jälkeä. Sopivan taustan kanssa kuvattuna menisi aidosta rekasta. Nyt sitten vaan alustaa ja pari figua siihen:)
Thänk juu herrat. Jarno, kollegani ehdotti paperitehtaan rakentamista rekvisiitaksi:)
Hyvä Jarno. Siitä vaan Antti dioraamaa pukkaamaan. Äkkiäkös yks Savon Sellu ympäristöineen tekaistu.
Rekkadioraamoja tämäkin sivusto kaipaisi.
Katselin vielä kerran nämä kuvat ja on tämä malli kyllä hieno. Kuorman sidontakin näyttäisi noudattavan säännöksiä.
Ei kävis, niinkuin Pihtiputaalla.
Mä en oo rekkamies mutta herra A Lappalainen on sekä myös mainio mallari.Sen näkee sokea Reettakin tästä mainiosta mallista.Oi jospa oisin ollut mukana,en siis Putte Possun nimipäivillä.Hienoa työtä kaikin puolin.Ei tuo "rätin" laskostuminen ainakaan minua häiritse.Tosiaan lisää tällaista kalustoa olisi mukava nähdä näillä sivuilla useamminkin.
Kiitoksia vain.
Tommo 10.1.2011 13:53 Vastaa lainauksella
Penteles !! menit ja varastit mun ideani :( Olen jo pitkään suunnitellut vastaavanlaisen rakentamista, mut ei oo ollu aikaa, kun tuppaa tuo työ viemään jo kaiken ajan perhe-elämältä saatikka sit harrastuksilta.
Kaikin puolin todenmukainen malli. kuinka teit noi led-valot ??
Tuskinpa toisesta mepa- mallista haittaakaan on… ledit tein töpöttelemällä valkoiset maalitäplät lasin takapuolelle. Aurinkolippa on aftermarkettia, ja siinä oli kirkkaat tasapintaiset (ilman rihlausta) lampunlasit, joten ne oli suht helppo tehdä.
itekin äänestin tätä kuopiossa XD
Pete N 20.7.2011 07:14 Vastaa lainauksella
Pahamaineisia paperirullia.
Tää on kyllä komee laite! Mukava nähä kokonaisia täysperä-yhdistelmiäkin jotka on viimeistelty loppuun saakka ja on Italeria ettei aina emekkiä vaikka emekistäkin saa tehtyä ihan hyvännäköisen mutta silti italeri ja italerin yksityiskohdat on aina Italeri ja italerin yksityiskohdat! :) Kymmenen pistettä!
Kun kerran aihe ilmoille tuli niin tuohon pressun laskostumiseen voisi toimia ratkaisuna laittaa sinne ohuet muovi suikaleet taakse johon nosto vaijeri kiinnittyisi, silloin tuo laskostuminen saattaisi olla aika asiallista nykyiselläkin materiaalilla.
Alareunoihin laittamani styreenit auttoivat jonkun verran, niinkuin päivityskuvista näkyy. Kangas vain on liian paksu mennäkseen tarpeeksi pienelle rutulle. Täytyisi viitsiä joskus sen verran, että purkaisi jommastakummasta nykyisen pressun pois ja kokeilisi tuota lennokkipäällystettä. Se vaikuttaisi oivalta materiaalilta.