Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 K-4/R3

Uffz. Johann Twietmeyer 10./JG77
Dusseldorf, 1 tammikuuta 1945. "Operaatio Bodenplatte"

Twietmeyer osallistui kyseisellä koneella 330168 operaatio Bodenplatteen. Hänen kohtalonsa oli tulla oman laivaston ilmatorjunnan alasampumaksi Rotterdamin eteläpuolella. Twietmeyer jäi liittoutuneiden vangiksi Rosendaalissa hypättyään koneestaan. Hänen koneensa tuhoutui maahansyöksyssä Galdenissa Hollannissa Bredan eteläpuolella.

Twietmeyerilla oli tilillään 5 ilmavoittoa.

1. P-38 Italiassa 10 kesäkuuta 1944.
2. B-17 Romaniassa 11 kesäkuuta 1944.
3. P-51 Balkanilla 4 elokuuta 1944.
4. Yak-9 Romaniassa 20 elokuuta 1944.
5. P-47 Ardenneilla 27 joulukuuta 1944.

Itse pienoismalli oli helppo rakentaa vaikkakin aikaa se otti monta kuukautta. Ohjeissa oli 2 eri konetta. Molemmat 10./JG77 koneita. Valkoinen 17 Heinrich Munninger tai punainen 7 Johann Twietmeyer. Päädyin jälkimmäiseen ilman sen ihmeempiä perusteita.
Mallissa oli irralliset moottoripellit, joten oli mahdollista rakentaa moottori näkyviin. Tosin pellitys ei sisältänyt mitään rakenteita sisäpuolella, joten ne on itse rakennettu. Muutamia muutostöitä tein myös. Kuomun leikkasin kahtia, jotta sen saisi auki asentoon ja sisälle lisäsin Eduardin etsisajan. Laskutelineistä poistin myös rengaskotelosuojat, jotka usein poistettiin myös rintamakoneista. Löysin myös referenssikuvia valkeasta 17:sta ja siinä ei myöskään suojia ollut. Koneessa on myös vielä vanhanmallinen antennitolppa kuomun takaosassa. Näin myös referenssikuvissa.

Helppomalli rakentaa, tosin muutostöistä johtuen itselleni aika työläs. Lopputulokseen olen tyytyväinen.

Kommentit

Raimo Leino 29.10.2009 16:02 Vastaa lainauksella
Voi hyvä ihme miten upeasti maalattu ja säistetty 1/72 skaalainen! Vaikka yleensä olen mieltänyt nämä 109-sarjan Mersujen mallit tylsäksi harmaaksi massaksi, niin tämä nyt ei tosiaankaan ole tylsä!
Pasi Kiiski 29.10.2009 16:10 Vastaa lainauksella
Aivan mahtavan hienosti tehty "seiskakakkonen" mersu. Messerschmittejä näkyy niin paljon, että niihin on iskenyt meikäläisellä pieni turtumus (vaikka konetyyppi hieno ja legendaarinen onkin ). Mutta kun eteen tulee näin upeasti tehty, niin pakostakin säväyttää.
Maalaustyö esimerkillisen hienoa.
Nyt on pakko antaa pojoja, ja paljon.
Just joo. Minä taidan lopettaa mallailun - ainakin Mersujen rakentamisen.
Uskomatonta työtä ja vielä pienessä mittakaavassa.
Täydet viisi pistettä, se viimeinen puolikas aiheesta :D

Mauri
Eihän Mersut ole pahaksi.Hienosti onnistunut mersu varsinkin 1/72 skaalaan.Plussaa vielä moottorista .Tuliko se koneen mukana?
On kyllä näyttävä Mersu ja vielä 72:een! Jälleen tuli se illuusio, että olisi isompiskaalainen. Hienoa työtä!
Uskomaton malli. Tuli kylmät väreet pintaan, kun huomasin tuon skaalan. Maalaus ja kaikki muukin toimii täyttä. Ihailen ja ihailen…Ei löydy nyt tarpeeksi superlatiivejä. Täydet pojot.
eipä voi kun ihailla! Erittäin hieno ja enpä olisi uskonut skaalaa! Ja koneesi tuntui erittäin makeelta, sillä luen juuri Heinz Knoken kirjaa "Suuri Metsästys" :0)))
5 tähteä =) Tosi pilkunviilauksena ehkä hienovarainen renkaiden lyttäys, mutta siis täydellinen malli.
Onhan tämä sievä ensimulkaisulla ja oikeen hyvin toteutettu tähän skaalaan.:) Antennilangan paksuus häiritsee. Landarit ei ihan samassa linjassa ole ja pyörätki pikkasen vinossa. Saattaa kyl olla roska katsojan silmässäkin.;) Mut eikös Koossa ollut jo puiset potkurinlavat? Renkaat hiukan turhan mustat varsinkin näin pikkuskaalaan. Ohjaamo hieno ja yleisilme oikein viehättävä. Valojen ja varjojen sopusointu hyvä.:)
Tämä hipoo jo taidetta. Mykäksi vetää:)
Kiitos kommenteista. Moottorissa oli nuo runko-osat valmiina. Kaikki johdotukset on omaa tuotantoa kuparilangasta.
Yritin googlettaa tuota potkuria. Paljon siitä löysin tietoa, mutta juurikin tuo valmistusmateriaali ei auennut. Joten voi olla hyvinkin puuta. Joissan G sarjan pakkolaskun tehneissä koneissa ei näy vääntyneitä potkurinkärkiä, joten voisivat ollakin puuta. Mutta toisaalta taas K-4 perustui G-10:een ja ainakin Anton Wöffenin kirjassa G-10 on varustettu leveällä metallipotkurilla. kone nro 490655.

Renkaiden sovitus tuntuu olevan oman rakentamiseni kompastuskivi. Onnistuin karkaisemaan telineet kolmasti pudottamalla koneen lattialle. Joten varmaankin ovat hieman vinossa. Antennilankaan pitää keksiä vielä jotain ohuempaa. Koneessa on 0,12mm värjätty siima.
-Sami- 29.10.2009 22:21 Vastaa lainauksella
Hieno tosiaan. Maalaus ja vanhennus onnistunut hyvin, enkä keksi mitään moitittavaa - hienoa työtä.
Eipä juuri keksi lisättävää edellisten kommentteihin, todella hieno malli! Säistys näyttää kaikinpuolin realistiselta, pakokaasuvanat vois ehkä olla aavistuksen rajummat? Mitä sakemannien loppusodan koneista nähnyt kuvia niin kainalopellit näyttää aika mustalta, liekö syynä kehnot polttoaineet…? Ja onko Mersussa tosiaan noin korkea kannuspyörä?
Juha K 30.10.2009 06:29 Vastaa lainauksella
Ulkopinta on onnistunut otdella hyvin, vaikea aluksi mieltää mallia 1/72 mittakaavaiseksi. Sen sijaan moottorialue ei ole uskottava tuollaisena tasaisen harmaana. Mustan moottorin lisäksi moottorialueella mm. kulkee paljon värimerkittyjä putkia yms.
Kannuspyöriä oli loppuaikana ainakin kahdenlaisia. Pitkiä ja lyhyitä. Näin muistipohjalta sanoisin, että pitkät kehitettiin parantamaan näkyvyyttä lentoonlähdössä ja laskussa. Myös rintamaolosuhteissa tehtiin erinäisiä muutostöitä. Mallit ja syyt pitäisi lukea kirjasta, jota nyt juuri ei ole saatavilla.

Aikas paljon hyvää kirjallisuutta olen aiheesta löytänyt, mutta miinuksena on Puolan kieli, eli ei niistä ymmärrä, kuin kuvia katsomalla. Toinen miinus on värikuvien puuttuminen. Eli referenssit ovat pääosin mustavalkopohjalla.
Todella hieno mersu! Voi sanoa, että mittakaavaansa suurempi.
Marazuk 30.10.2009 15:23 Vastaa lainauksella
On muuten ihan pirun hieno mersu! Eipä mulla muuta…
Onnittelut siit
Ihan hieno malli, mutta tuttuun tapaan kaipaan itse hieman enemmän kontrasteja. Nää on tietty tällaisia mielipidejuttuja. Ruisku sulla näköjään pysyy hyvin kädessä. Nuo camopallukat on perushyvin tehty.
Katoin nuo Jussin kaikki kuvat. On mies kehittynyt. Vau. Eka malli oli jotakuinkin …kaunis kuitenkin, siitä eteenpäin on koko ajan vain parempaa ja parempaa… Mitenhän saisi tällaisen ylöspäin lineaarisesti nousevan käppyrän… Hienoa Jussi. Kattokaa muutkin Jussin aikaisempia töitä.
jarno törmänen kirjoitti:
Tämä hipoo jo taidetta. Mykäksi vetää:)
Hieno Mersu kyllä, Jarno ei taiteiden taakse saa piiloutua,mulle annettiin jo ymmärtää niin täällä.
Petri Ola 31.10.2009 09:29 Vastaa lainauksella
Hieno! Nää loppusodan aikaiset Mersut on mielenkiintoisia, ja tämä on hyvin tehty edellä mainituista pikkupuutteista huolimatta. Värit ja maalaus vaikuttavat uskottavilta. Onko kuomu FineMoldsin alkuperäinen, vai oletko vetänyt itse uuden - on tosi kirkas ja ohut.

Petri
On alkuperäinen. Se oli yhdessä kasassa, joten leikkasin kahtia askarteluveitsellä. Ei ollut kovinkaan paksu, joten leikkaaminen onnistui kohtuullisen kivuttomasti. Kuomu on Johnsonin lattiavahassa ja enne asentamista sudein vielä vahaa siihen. Pikkasen se kärsi matkanvarrella, mutta vahalla sai aikapaljon korjailtua.
Upeaa,,,,,
Hieno on malli, ei valittamista minulta(kaan), mutta yksi asia askarruttaa. Mitä nuo roiskeet ovat spinnerin takana? Kampiakselin stefa ei varmaankaan vuoda tuolle puolelle, mutta onko potkurin käyttöakselille tuolla kohtaan laakerointi, jonka voitelu voisi roiskuttaa tuohon keulalle..? Tuollaisella vuodolla taitaa mennä äkkiä öljynjäähdytin tukkoon. ;)
Moi.

Nytkun näin vuosien jälkeen asiaa tarkastelen, niin, on vaan tavallaan tullut ajatuskatko tuossa. Olet ihan oikeassa, ei tuossa pitäisi noinpaljoa olla vuotamista. Katselin muutenkin koneen pohjista kuvia. Aika monessa sama ilmiö. Sodan alkupään mersut huomattavasti puhtaampia kuin loppupään. Johtuuko sitten siitä, että alkupään koneita mekaanikot puunasivat enemän ja sodn lopulla asiaan ei enään jaksettu niinkään paneutua, vai oliko sodan loppupään koneiden tiivisteet, öljyt ja polttoaine jo huonolaatuisempaa.

Jussi