Pienoismallit.net

Savoia S.101-B "Calamaro"

Kippari Coccarinin Kalmari

1930-luvun alkuvuosina Italian rannikkoa Adrianmerellä terrorisoi Mamma Aiuto-niminen ilmamerirosvojen jengi. Kyseisellä luopiolentäjien porukalla oli käytössään monta toinen toistaan erikoisemman näköistä lentovenettä ja kellukekonetta.
Tämä malli kuvaa Mamma Aiuto-jengin kakkosmiehen Arturo "Il Squalo" Coccarinin kipparoimaa lentovenettä.
Ilmamerirosvot maalasivat koneeseen eräänlaisen aavikkonaamioinnin - lähinnä siitä syystä, että keikkojen välillä kone useinkin ajettiin jonkin saaren keltahiekkaiselle rannalle huoltoa tms. varten.
Mainittakoon vielä, että tämän Coccarinin Calamaro-lentoveneen ampui lopulta alas ilmataistelussa Porco Rosso-niminen palkkionmetsästäjä.

Satuiluosuus oli sitten siinä. Todellisuudessa tämä on HiTech-nimisen firman 1/48 skaalan malli saksalaisesta I-maailmansodan AEG G.IV pommikoneesta. Rakensin/muuntelin tämän mallin japanilaisen Porco Rosso animaatioelokuvan "hengessä" käyttämällä hyväkseni HiTechin sarjasta pääkomponentteja, joita sitten "maustelin" miljoonalaatikosta löytyneillä ylijäämäosilla, kuten esim. kellukkeilla.
Malli on maalattu pensselillä Humbrolin emalimaaleilla.

Aina välillä iskee omituinen himo roudata jokin tämänkaltainen malli johonkin IPMS:n järjestämään mallikilpailuun - ja ihan vaan sen takia, että olisi kiva nähdä miten tuomareiden otsat menevät kurttuun, kun he yrittävät löytää mallista "esikuvanmukaisuuksia" ;-)

Kommentit

Olin syömässä, kun aukasin tämän. Meinasin tukehtua, en ruuan paljouteen vaan tähän härpäkkeeseen. Nyt ei parane sanoa, että "pakokaasuvanat olisit voinu tehdä paremmin" tms…Ihmettelen nyt jonkun aikaa tätä ja annan valkkari-balsamicoetikka-tilli-smetana-valkopippuri-sherrylohen vähän jäähtyä.
Huh mikä teos!
Tervetulloo Kuopijoon isänpäiväviikonlopuksi mallejesi kanssa. Täällä ei muuten voittajia kukiteta. Ne kukotetaan.
Raimo Leino 24.10.2009 13:31 Vastaa lainauksella
Timo Rissanen kirjoitti:
Tervetulloo Kuopijoon isänpäiväviikonlopuksi mallejesi kanssa.
Kuopiossa taitaa tuossa vaiheessa jo olla lunta ja jäätä - siis pitääkö minun nyt vaihtaa tähän Kalmariin kellukkeiden tilalle sukset?
No ei vaan, en tässä vaiheessa Kuopioon asti viitsi täältä merenrantakirkonkylästä lähteä - mutta voisihan tämän tuoda ensi keväänä näytille Model Expoon Kessumeskukseen :-)
Herranjesta mikä laitos, krapulaisena aamuna tuo säikäyttää. Kyllä on mukavan näköistä tuo aavikko naamiokuosi saisipa tuollasen kuvioidun paidan.
Näistä Raimon whatif malleista tulee takavuosien peli jossa ollaan juuri ollaan ilmojenrosvoja ja tukikohdat ovat ilmalaivat ja kohteet jos jonkinlaisia ilma-aluksia kunpa joku muistais pelin nimen.
Raimo Leino 24.10.2009 13:45 Vastaa lainauksella
Joni Lupunen kirjoitti:
Herranjesta mikä laitos, krapulaisena aamuna tuo säikäyttää.
Säikäyttäisi oikein kunnolla, jos tuollaisella viritelmällä yrittäisi ihan oikeasti nousta vedestä ilmaan ;-)
Järjestelmä sanoo että annoin keskiarvoa suuremman pistemäärän. Koska pidän suuresti järjestelmistä ja myös puolueista… tervehdin heitä. Mutta Raimolle kumarran hyvin nöyrästi ja yhtä nöyrästi annan täydet viisi tähteä. Odotan että järjestelmä teurastaa minut… Mutta en kadu!
Raimo Leino 24.10.2009 14:15 Vastaa lainauksella
Jari J Liimatainen kirjoitti:
Odotan että järjestelmä teurastaa minut… Mutta en kadu!
Haa - taistelet järjestelmää vastaan, sehän sopii hyvin tähän merirosvoteemaan ;-)

Ja nöyrimmät kiitokset pojoista.
Esko Rusi 24.10.2009 14:15 Vastaa lainauksella
Tässä on mielestäni käytetty pienoismallin rakentelua oikein. Eli puhtaasti ajanvietteenä ja stressin poistajana. Olen oikeastaan hieman kateellinen kun oma aika kuluu paneelisaumojen tiirailuun että saisi mallista esikuvan näköisen.
Hieno malli,miehistökin mukana. Maalaus onnistunut ja nuo siirtokuvat ovat piste ii:n päälle.
Hölmö kommentti… jouti poijes
Raimo Leino 24.10.2009 14:19 Vastaa lainauksella
Eki Vaari kirjoitti:
nuo siirtokuvat ovat piste ii:n päälle.
By the way, niinkuin Lontoossa sanotaan, siipien yläpintojen isot pääkallot on toteutettu maalaamalla - kaikki muut merkit ja tunnukset ovat sitten siirtokuvia.
Aleksi Puro 24.10.2009 14:21 Vastaa lainauksella
En olekaan huomannut kommentoida aikaisempaa mallia, mutta ai kun tulee nostalginen olo. Porco Rosso kun on tullut nähtyä jo joskus mukulana, vieläpä ensimmäisenä Japanilaisena animaatioelokuvana omalla kohdalla. Ensimmäinen jopa siksi, että yllätys yllätys lentokoneista kertova elokuva iski yllättäen enemmän kuin totoro, vaikka hyvä elokuva sekin on. Mallista haluaisi ja voisi sanoa melkeinpä mitä tahansa hyvää, mutta yksinkertaisedti se on mahtava. Esikuvalleen, joskin kuvitteelliselle, uskollinen ja käsittämättömällä työn jäljellä varustettu malli jollaista ei varmasti tule toiste vastaan. Melkoisen muokkauksenkin olet joutunut tekemään pohjana toimineeseen malliin. Kiitoksia taas silmiähivelevästä mallista.

Ja ilkeä ihminen kun olen, pistän vielä side-noten, mikäli jotakuta kiinnostaa modernien/futurististen lekojen lentely japanilaisessa animaatiossa, suosittelen etsimään Macross Zero nimisen lyhyen sarjan. On siis osa Macross saagaa, mutta tämä sijoittuu muista poiketen aika lähelle nykyaikaa tulevaisuuden sijaan, tsekatkaapa. Sarjan koneista muuten saa mallejakin, itsellä kaksi tilauksessa ja yksi sylissä ;) .
Joni Lupunen kirjoitti:
takavuosien peli jossa ollaan juuri ollaan ilmojenrosvoja ja tukikohdat ovat ilmalaivat ja kohteet jos jonkinlaisia ilma-aluksia kunpa joku muistais pelin nimen.
Se peli on Crimson Skies. Aika moni pelin koneista muistuttaa jotakin sakemannien sodanaikaisia kehitelmiä ja jenkkien loppusodan aikaisia testikoneita, esim. XP-52 Black Bullet. Hauska peli, harmi vaan, että en saa sitä enää toimimaan nykyisellä koneellani. Vaikka on jo "vanha" peli, sitä kyllä jaksaisi vieläkin pelata.
Aleksi Puro 24.10.2009 14:27 Vastaa lainauksella
Joni Lupunen kirjoitti:
Näistä Raimon whatif malleista tulee takavuosien peli jossa ollaan juuri ollaan ilmojenrosvoja ja tukikohdat ovat ilmalaivat ja kohteet jos jonkinlaisia ilma-aluksia kunpa joku muistais pelin nimen.
edit. Olen näemmä liian hidas, sen verran voin kuitenkin lisätä että pelisarjassa on myös toinen, jokunen vuosi sitten xbox:lle ilmestynyt crimson skies 2.
wade 24.10.2009 14:28 Vastaa lainauksella
Joni Lupunen kirjoitti:
Näistä Raimon whatif malleista tulee takavuosien peli jossa ollaan juuri ollaan ilmojenrosvoja ja tukikohdat ovat ilmalaivat ja kohteet jos jonkinlaisia ilma-aluksia kunpa joku muistais pelin nimen.
Tarkoittanet Microsoftin Crimson Skies -peliä? Siinä rytinässä tämä kone ei taitaisi pärjätä, mutta muuten malli on aivan mainio!
Raimo Leino 24.10.2009 14:41 Vastaa lainauksella
Aleksi Puro kirjoitti:
Melkoisen muokkauksenkin olet joutunut tekemään pohjana toimineeseen malliin.
Suurimman työn omasta mielestäni jouduin tekemään noiden kahden moottorin rakentamisessa ja paikoilleen sijoittamisessa. Sarjan mukana tulleet moottoreiden tukikehikot olivat täysin kelvottomia, joten jouduin tekemään ne itse n. 1 mm paksuisesta muovitangosta. Homma oli hoidettava huolellisesti, koska nuo isot moottorit ovat niin näkyvällä paikalla mallissa.
Ideasta vitonen, toteutuksesta ei. Hirviän siistinä nuo rosmot pitäneet tätä ponde rosaa.
Jotenkin tulee tarinasta ja koneen väreistä mieleen Kasper, Jesper ja Joonatan satu jonka lapsena näin teattterissa.
Raimo Leino 24.10.2009 15:16 Vastaa lainauksella
Esa Heikonen kirjoitti:
Hirviän siistinä nuo rosmot pitäneet tätä ponde rosaa.
Kuten tuossa aikaisemmin totesinkin, niin malli on rakennettu Porco Rosso elokuvan "hengessä" - tuossa leffassa ei lentokoneissa näkynyt minkäänlaisia säistyksiä - ei edes noin lieviä kuin tässä mallissa. Sitten tietysti myös nuo koneen kyydissä olevat kolme heppua ovat aivan liikaa tavallisen ihmisen näköisiä - äijät eivät yhtään muistuta kyseisen elokuvan isohampaisia animaatiorumiluksia ;-)
T.L. 24.10.2009 15:33 Vastaa lainauksella
Eihän tuo vitosen arvoinen ole, tuskin mikään… Mutta, taattua Raimoa ja pojot siitä. Mielikuvitus on ihmisen parasta pääomaa. Ilman sitä kuljetaan farkut persvako näkyen ilman määränpäätä. ;)
Pasi Kiiski 24.10.2009 15:45 Vastaa lainauksella
Taitavasti rakennettu ja maalattu, kuten aina. Yleensä olen tykännyt kovasti näistä Raimon mielikuvitusvempaimista, mutta tämän kohdalla tuli kyllä nyt ensimmäisenä mielleyhtymänä playmobil tai lego- lentsukki. Jotain lelumaista olemuksessa on. Ehkä se johtuu laitteen muhkesta muodoista ja lapsien ja lapsenmielisten suosiossa olevista pääkalloista.
Mielipiteeseeni vaikuttanee myös se, että en ole nähnyt Porco rossoa ja en osaa arvioida mallia siihen verraten. Täytyy vissiin joskus zekata.
Kun ylläpito vaatii perusteluja, niin kirjoitan ne nyt tähän. Annoin mallista täydet 5 tähteä sen vuoksi, että tarina ja malli ovat erittäin hyviä Raimo Leinon tyypilliseen tapaan. Maalaus on pensselimaalaukseksi toteutettu ällistyttävän hyvin ja malliin on lisätty mielenkiintoisia detaljeja Punainen sika-elokuvan tyyliin. Onneksi tällä foorumilla on ainakin yksi henkilö, jolla on pitkä kokemus pienoismallien rakentamisesta, joka silti kannustaa myös aloittelevia harrastajia ja joka ei suhtaudu harrastukseen ryppyotsaisesti kuten nämä foorumin ns. tyylipoliisit, joiden nimiä en viitsi nyt mainita.
Henkka H 24.10.2009 20:17 Vastaa lainauksella
Mieikuvitus mallin voi myöskin rakentaa monella eri tapaa. Mielikuvituksiakin on monenlaisia. Tämä on kyllä
taas todella hauska esitys. Olen nähnyt Porco Rosson, ja "Calamaro" on täysin filmin hengen mukainen.
Hyvin tehty malli, jossa monia mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Mukava katsella vaihteeksi tällaista, jossa ei ole tarvittu tuntien tonkimista jonkin referenssi aineiston kimpussa
jotta jokin niittirivi on oikeassa paikassa.
Tarina oli myöskin mukava.
Jouni Koski 24.10.2009 21:00 Vastaa lainauksella
Eihän näitä voi hymyilemättä katsella :) Siisti maalaus ja rakentelutekniikka niin kuin yleensä. Tylsä realisti kaipaa kuitenkin hieman eloa maalipintaa. Muuten mukavan ryppyotsatonta (suomea?) mallailua.
Ja miksi näitä ei voisi tuoda näyttelyihin?
Kieltämättä aika hurjan oloinen laite… En olisi viitsinyt kyseistä elokuvaa edes katsoa ellei olisi ollut niin persoonallisia lentohärveleitä.
Raimo Leino kirjoitti:
Esa Heikonen kirjoitti:
Hirviän siistinä nuo rosmot pitäneet tätä ponde rosaa.
Kuten tuossa aikaisemmin totesinkin, niin malli on rakennettu Porco Rosso elokuvan "hengessä" - tuossa leffassa ei lentokoneissa näkynyt minkäänlaisia säistyksiä - ei edes noin lieviä kuin tässä mallissa. Sitten tietysti myös nuo koneen kyydissä olevat kolme heppua ovat aivan liikaa tavallisen ihmisen näköisiä - äijät eivät yhtään muistuta kyseisen elokuvan isohampaisia animaatiorumiluksia ;-)
Olen yhtä mieltä kanssasi Raimo! Porco Rosson henki vaatii puhtaita linjoja, kauniita tasaisia väripintoja. Joku vuosi sitten oli IPMS Openissa Porco Rosson koneen malli 1/48 livästi säistettynä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Jokin särähti minussa heti, vaikka työn jälki oli ensiluokkaista.

Hyvä Porco Rosso -henki syntyy tässä mallissa myös siitä, että se on sekoitus oikeaa ja mielikuvitusta. Niin Miyasakikin teki leffassaan. Koneissa oli paljon piirteitä oikeista lentokonetryypeistä, vaikka lopputulos olikin usein mielikuvitusta. On leffassa myös koneita, jotka ovat tarkasti alkuperäisen näköisiä, mm. 1. maailmansodan takaumassa. Jotkut leffan koneet näyttävät mielikuvituksen tuotteilta, vaikka niillä onkin vastine todellisuudessa, mm. kaksirunkoinen lentovene Savoia-Marchetti S.55.

Hi Techin AEG G.IV on kuulemma aika "haasteellinen" kasattavaksi ja skrätsätä saa paljon itse, jos mielii siitä esikuvansa näköisen. Tämä Raimon tapa käyttää rakennussarjaa voi olla parempi! Itse olisin tykännyt ehkä enemmän kaksitasoisesta tai "parasol" -tyyppisestä yksitasosta, mutta hieno Mamma Aiuto -viritelmä näinkin. Siipien pääkallot on übersiistit!

Mikko
Onpa hurja varainhankinta väline.Jotenkin tuon mieltää heti Italiaanoksi,vaikkei kansallisuustunnuksia olekkaan.Tarinaa olisi lukenut pidempäänkin,mutta kiva näinkin.Värivalinnat ja mallin suunittelu,sekä toteutus jälleen hienosti toteutettu,odotellaan seuraavaa vastaavaa.Nämä ovat ehdoton suola sopassa,jota voi syödä,mutta ilman maustetta jotain puuttuisi.
Samuli 25.10.2009 18:07 Vastaa lainauksella
Tosi upea kone. Tulee ihan Indiana Jonesit mieleen :)
Tämä on ehkä hauskimpia näistä What Iffeistäsi. Rakennusjälki totutun hyvää -kuten maalauskin- mutta ehkä erikseen voisi mainita mielestäni hienosti maalatut pääkallot siivissä. Jo noiden takia tämä olisi mielenkiintoista nähdä livenä. Vasemman moottorin potkuri ja spinneri näyttäisivät retkottavan hieman alaviistoon, olenko oikeassa? Hieno malli taas Kelluke-Leinolta(anteeksi, en voinut vastustaa kiusausta :).

J.k. Vie toki IPMS:n järjestämään kilpailuun. Siellä on yleensä ammattitaitoiset tuomarit, jotka tuntevat arvosteluperusteet, joiden mukaan esikuvanmukaisuutta verrataan todelliseen tai kuviteltuun esikuvaan, eli tuskinpa ne otsat kummoisesti kurttuun menisivät.
Raimo Leino 26.10.2009 09:14 Vastaa lainauksella
Pekka Muikku kirjoitti:
Vasemman moottorin potkuri ja spinneri näyttäisivät retkottavan hieman alaviistoon, olenko oikeassa?
Olet oikeassa, kyllä se on hieman vinossa - noh, spinneri on liimattuna kiinni ohueen muovitappiin, joten suoristaminen onnistuu kyllä. Niin ja aika vinksin vonksin ovat myös nuo etummaisen ampumon aseet - tähtääminen voisi olla melko haastavaa :-)
Ma 29.10.2009 17:37 Vastaa lainauksella
Kun nyt mainittiin animaatio Totoro, jossa Totoro lentää niin eikö olisi mainio aihe rakentaa Totoro lentämässä ?
Itse olen nähnyt vain pätkiä "punaisesta siasta" mutta ei ole oikein makuuni.

Hienon mallin olet taas Raimo väkästellyt.
No onpahan taas varsinainen pyydys. Hieno laite kerta kaikkiaan.
AJ 19.11.2009 18:20 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Jälleen kerran aivan mahtava stoori!!!

Ehdottomasti rakennettu Porco Rosson hengessä ja upea malli itsessään. Eihän tästä voi antaa muuta kuin täydet 5 staraa!

AJ