Pienoismallit.net

Saiman 200

Minulla on ollut pitkä tauko 1:72 mittakaan lentokoneiden tekemisessä, kun olen ollut niin innostunut pienemmistä mittakaavoista. Päätin äskettäin melkein kolme vuotta seisseen projektin. Huomaa, että pitkällä tauolla on ollut vaikutusta ja tein pari erittäin vakavaa virhettä. Ja myönnän, että yksivärinen pinta kaipaisi efektejä elävöittämään mallia. Eli ei todellakaan parhaimpia töitäni ja laitankin mallin esille vain sen harvinaisuuden takia.

Saiman 200 oli italialainen perus-koulutuskone. Prototyyppi valmistui vuonna 1938 ja kaiken kaikkiaan konetta valmistettiin noin 130 kappaletta. Se oli puurunkoinen ja moottorina toimi 185 hv:n Alfa Romeo 115. Kone oli ilmeisesti hieman haastava lennettäväksi ja siihen tehtiinkin muutoksia tuotannon aikana.

Malli on Tsekkiläisen firman nimeltä Jach tuotantoa. Kyseinen yritys on kai kuuluisampi Attackin nimellä 1:72 panssarivaunuista ja kalustosta. Malli on puhdas piensarjavalmiste matalapainevalulla. Tämä matalapainevalu on hyvälaatuista, mutta näkyy hieman röpelöisenä pintana. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt hioa malli kunnolla. Mukana ei tullut resiini tai etsiosia, mikä minulle on eräänlainen helpotus.

Malli meni kasaan ilman suurempia ongelmia vaikka kohdistustappeja ei ollut. Tai sitten ei. En vieläkään tajua miten onnistuin mokaamaan takasiivekkeet noin pahasti. Malli ehti lojua pitkään puolivalmiina kunnes palasin siihen äskettäin. Heti huomasin, että olin laittanut siivekkeet todella huonosti. Joten revin koko peräosan irti ja asettelin sen uudelleen niin huolellisesti kuin ikinä osaan. Kulmat yms. katottiin tarkasti kulmamittaimella. Sitten kun olin maalannut mallin, katsoin mallia taas kunnolla. Ja ne hemmetin takasiivet olivat taas väärässä asennossa. (En se minä ollut, se oli jokin haamu!)

Toinen ongelma olivat siirtokuvat. Ne olivat terävät ja ohuet, mutta jotenkin kovat. Eivät reakoineet kunnolla Micro Soliin ja kun yritin asetella niitä siivekkeiden reunojen yli, niin ne repesivät. No ei sitä aina voi onnistua ja nyt vaan seuraavan mallin kimppuun. Oikeassa Saimanissa on aika minimalistinen takilointi, joten en ole sitä yrittänyt tähän malliin.

Kommentit

Juha K 21.10.2009 22:30 Vastaa lainauksella
Siisti malli! 1:72 mittakaavan malleissa on sitä jotain.
Valitettavasti tuo korkeusvakain on kyllä niin pahasti vinossa, että se pilaa mallin yleisilmettä.
Komppaan juhaa. Ja olisiko yläsiipikin pikkasen vinossa(kuva 4) Mutta kaikinpuolin vipoja lukuunottamatta siisti ja raikas kokonaisuus. Joissakin malleissa on suuret katastrofin ainekset itse olen joittenki mallien kohdalla huomannut;)
Tosi hieno ja puhdaslinjainen malli.Ei mitään ylimääräisiä takiloita ja tasainen maalipinta.Korkeusvakaajasta en sano mitään ;)
jarno törmänen kirjoitti:
Ja olisiko yläsiipikin pikkasen vinossa(kuva 4)
Tokkopa on. Jonkun kaksitason kuvanneena osaa jo katsoa näitä kuvakulmien tekemiä kepposia. Koneet, joissa tasojen kulma yläviistoon on erilainen, ovat pirun hankalia tasojen suorassaoloa katsottaessa.

Tuo korkeusperäsin kannataisi tosiaan vielä kerran nyppästä irti ja suoristaa.

Tässä konetyypissä oli muuten metka ja aika simppeli takilointi, jonka voisi 1/72 mittakaavassa toteuttaa kahdella ristiin menevällä langalla siipien välissä, vaikka oikeassa koneessa meni ristiin lähellä toisiaan kulkevat kasoisvaijerit… ääh… googlatkaa kuvia, tämä on vaikea selittää sanallisesti :-D

Mikko
Kyllä minun mielestä yläsiipi on hieman enemmän oikealla. Kun katsoo rungon keskilinjaa ja yläsiipeä;)
Hieno malli,ei kummempia kitinöitä.