Pienoismallit.net

Sd.Kfz.234/4

Sd.Kfz.234/4 oli viimeinen tuotantoon asti päässyt malli 234 sarjan panssariautoista.Ajoneuvon syntyyn oli melko suuresti vaikuttamassa Adolf Hitler.Kyseinen herra halusi sodan loppua kohti valmistettavan mahdollisimman paljon moottoroituja alustoja 75 millin Pak40 tykille.Saman määräyksen johdosta syntyi myös ainakin Sd.Kfz.251/22.Sd.Kfz.234/4 tuli tuotantoon joulukuussa 1944 ja valmistus jatkui maaliskuulle 1945.Tuona ajanjaksona valmistui 89 ajoneuvoa.Konstruktio oli ainakin Hitlerin mielestä onnistunut,koska hän innostui mainitsemaan ajoneuvon erääksi parhaimmista teknisistä saavutuksista sodan aikana.Sd.Kfz.234/4 varmasti lisäsikin tiedusteluyksiköiden tulivoimaa,jota kuitenkin rajoitti tykin pieni (12 laukausta) tuliannos.Samalla myös etäännyttiin yhä kauemmas tiedustelun periaatteesta "nähdä,ei tulla nähdyksi".
Dragonin rakennussarja sisältää 15 valurangallista harmaaseen muoviin valettuja osia,yhden kirkkaita lasiosia,etsiarkin,alumiinisen tykinputken ja messinkiset ojakepit.Osat ovat laadukkaita ilman valupurseita.Malli menee melko mukavasti kasaan ohjeita seuraamalla.Ohjeissa tosin on muutamia virheitä.Ainakin omassani alustan osissa D23,D24,D16 ja D17 oli hämminkiä,ohje tarjoaa osia vääriin paikkoihin.Järkeä käyttämällä osat löytävät kuitenkin helposti oikeille paikoilleen.Mallin lokasuojien sovitteissa on myös hämminkiä.Lokarien ja rungon väliin meinaa jäädä melkoinen rako.Tästä selvisin suurentamalla osissa E1,E2,E27 ja E28 olevia reikiä.Samat ongelmat löytyivät muistaakseni myös aikaisemmin rakentamastani Pumasta.Sarjan Esitys Pak40 tykistä saa ainakin minulta pisteet kotiin.Ejektorin jäljet loistavat poissaolollaan ja kitattavaakin on yllättävän vähän.Tykin suujarruja löytyy 3 erilaista.
Sd.Kfz.234/4:stä kuten muistakin 234 sarjan panssariautoista löytyy todella huonosti ainakin sodan aikana otettuja valokuvia.Kuvat ovat lisäksi yleensä melko epäselviä.Päädyin maalaamaan mallini punaisella pohjamaalilla tummankeltaisin naamiokuvioin.Tämä kaavio on ainakin netistä löytyvissä malleissa yleinen.Tiedä sitten onko ollut oikeasti.Tykin jätin kokonaan tummankeltaiseksi.Ideana tässä oli,että tykit ovat tulleet eri tehtaalta,kuin itse ajoneuvo.Varapyörän vanne jäi myös keltaiseksi.Alkuperäinen on käytetty ja uusi otettu tilalle toisesta romuttuneesta kärrystä.Maalauksen jälkeen normaalit chippaukset ja vanhentamiset.Sd.Kfz.234/4 ei juurikaan värikkäillä tunnuksilla koreille.Ohje antaa vaihtoehdot tuntemattoman yksikön ajoneuvoille länsirintamalle 1945 ja Prahaan 1945.Länsirintaman vaihtoehdosta löytyy tykin kilven viereen maalattu apilanlehti tunnus.Tämä löytyy eräästä yleisimmin vastaantulevasta sodan ajan valokuvasta.Siinä ajoneuvo on pysäköitynä/tuhottuna/hylättynä katoksessa.Itse käytin siirtokuvista ainoastaan rekisterikilvet.Tämä oli mukava malli rakentaa,voin suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille.Vielä jäivät Sd.Kfz.234/1 ja 234/3 kaappiin odottamaan vuoroaan…

Kommentit

Jonne 20.10.2009 16:23 Vastaa lainauksella
Todella näyttävä! Näissä panssariautoissa (jos tämä nyt sellaiseksi luetaan) on kyllä sitä jotain! Hyvin olet saanut auton kasaan, ite olisin ehkä maalannut tykin naamioväriin, vai onko noin alkuperäisestikin ollut?
Muistuttaa rakenteeltaan ja aseistukseltaan raskasta Puma tiedusteluvaunua joka on myös yksi "lemppareistani" Tämä on kyllä todella hieno!

Ah, olisinpas viitsinyt lukea koko tekstisi, eli siis on perusteltua jättää tykki tuohon väriin. Tietysti Saksalaisilla oli muutakin murehdittavaa v 1945 kuin tykin väri:)
Jin Hansson 20.10.2009 17:37 Vastaa lainauksella
Minusta juuri tämä on 234-panssariautoista se komein versio. Aavistuksen räyheämpi kuin Puma. Hienosti on mennyt kasaan ja vanhennukset on hienosti toteutettu. On myös elävän näköinen (puoli)avointen luukkujen ansiosta. Minä en keksi tästä juuri mitään moitittavaa.
No niin nyt on semmoinen muskelikaara, joka miellyttää meikäläistäkin. Kuvien perusteella virheetön paketti, jonka hillitty säistys sopii malliin.
Jos haluaa jostain mainita niin pakoputket pöntöt liian ruosteessa ja tykin latauspuoli liian kulunut suhteessa muskelin muuhun kulumiseen - ei vaikutusta tähtösiin
ja kiitos mielenkiintoisesta esittelystä.
T.L. 20.10.2009 19:29 Vastaa lainauksella
Komea kokonaisuus js hieno taustahistoriikki.
Teo Bergman 20.10.2009 23:34 Vastaa lainauksella
Todella hieno malli. Harvoin tulee vastaan näin hyvin koottuja malleja, kun en löydä yhtäkään saumaa joka häiritsisi kokonaisuutta. Ja maali pintakin on elävän näköinen.
Komeaa työtä tämäkin,hieno Sd.Kfz. 234-kokoelma sinulla!
…hienoa oli nähdä tämä Veli-Matin 234-kvartetti livenä lauantaina! Komeita malleja!
Kiitoksia kehuista Petri. Vielä näitä jossain vaiheessa ainakin se yksi tulee lisää,kuten Tampereella oli puhetta…
Pitänee nuo ensimmäisinä valmistuneet nostaa jossain vaiheessa takaisin työpöydälle pakoputkien ehostukseen.