Pienoismallit.net

Wacht am Rhein

Tein pienen vinjetin Wolfin mainion figuurin ympärille, joka kuvaa uupunutta sotilasta nojailemassa panssarinyrkkiin. Vinjetin leikillinen nimi Wacht am Rhein (suomeksi Reinin vartija), tulee saksalaisten viimeisestä suurhyökkäyksestä, joka alkoi joulukuussa -44. Operaation tarkoituksena oli kääntää sodan kulku länsirintamalla saksalaisille edulliseksi. Englannin kielellä taistelu tunnetaan nimellä Battle of Bulge. Hitlerin onnistui kerätä yritykseen mittava määrä miehiä ja kalustoa, mutta alkumenestyksestä huolimatta sotilaiden ponnistukset olivat lopulta turhia. Figuuri kuvastaa mielestäni erittäin hyvin yksittäisen taistelijan uupumusta ja taistelun lopputulosta. Ardennien taistelu on erittäin mielenkiintoinen ajankohta mallarin kannalta ja lähdekirjallisuuttakin on onneksi olemassa runsaasti.

Kommentit

Jonne 13.10.2009 18:26 Vastaa lainauksella
Todella näyttävä!! Ei osaa oikein muuta sanoa. Mahtavaa!!
Kaikin puolin taidokkaasti ja upeasti toteutettu vinjetti. Figuurin maalausjälki on korkeatasoista, harmi että kasvot jäävät piiloon :)
Ainoa asia mikä hieman häiritsee on tuo puu, se vie liikaa huomiota figuurista, kokonsa takia.
Olikos jossain IPMS-säännöissä, ettei alusta saisi olla pienempi kuin mallin viemä tila? Mutta eikös taiteessa rikota sääntöjä? :)
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Perspektiivejä vääristelin, valolla leikin, sääntöjä rikoin. Kukaan ei pitänyt. Sitä en kestänyt, suutuin, rikoin muotoa vielä enemmän. En enää itsekkään pitäny, suutuin itsellenikin. Rikoin taulut, löin kavereita.
-Pekka Routalempi
Hieno esimerkki siitä, miten yksinkertaisilla elementeillä luodaan todella tunnelmallinen dioraama (vai vinjetiksikö tätä pitäisi sanoa). Kuvista paistaa se kaikki hävityn sodan alakulo ja vastuu, joka sälytettiin yksittäisten taistelijoiden harteille. Mies ja puu, molemmat odottavat uutta kevättä.
Asettelu hieno, värimaailma paikallaan. Ainut silmäänpistävä on tuossa neloskuvassa manttelin laskokset, näyttää kuin hahmolla olisi levyistä kasatut "housut" jalassa.
Nyt jos sanoisin hienoksi niin valehtelisin, tämä on suorastaan loistava. Figuurista tulvii mielestäni loputon kyllästyminen koko sotaan ja pohjaton uupumus silti katkeraan loppuun meneminen tahdon voimalla. Ja ympäristö jotenkin vahvistaa vain moista käsitystä. Milestäni tämä kertoo tarinan eikä ole pelkää figuuri ja tausta. No olipa vuodatus mutta tältä se vaikuttaa minusta.
Jarin kanssa samoilla linjoilla todella hieno dioraama ja eteenkin siksi tässä on saatu tunne mukaan mikä puuttuu monista dioraamoista. Tulee eräästä sotasarjasta mieleen yksi osan nimi "what we are fighting for".
Puu on aivan mahtava tuota katsellessa kaipaa jo talvista pakkastunnelmaa dioraaman tausta olisi ehdottomasti täysi tähtitaivas.
Eipä tässä oikein mitään moitittavaa saa edes keksimällä keksityksi. Ainut mikä pistää silmään on mantellin kankeus, mutta sekään ei häirise vinjettiä niin paljon, etteikö tällä pääsisi täysiin pojoihin :) Ihan vaan kiinnostuksen kannalta kysyn, että ovatko puun oksat jäkälää? Mutta tämmösiä lisää.
Simo P. 13.10.2009 19:02 Vastaa lainauksella
Todella mahtavan näköinen vinjetti! Juuri se mikä tästä tekee hyvän on se mikä jo aikaisemminkin mainittiin, eli tämä ei ole vain pienoismalli, (tai siis tässä tapauksessa taideteos ;), vaan tästä välittyi heti se uupumuksen tunne. Ja vielä kerran pitää todeta; Todella mahtava näköinen! :)
M.Bergdahl 13.10.2009 19:14 Vastaa lainauksella
On mukava huomata että muutkin ovat figuurin tunnelmasta samaa mieltä. Tällaisia figuureita ei vain ole kaupallisesti hirveästi tarjolla.
Lainaus:
Mies ja puu, molemmat odottavat uutta kevättä.
Loistava lause!
Antti Lappalainen kirjoitti:
Kaikin puolin taidokkaasti ja upeasti toteutettu vinjetti. Figuurin maalausjälki on korkeatasoista, harmi että kasvot jäävät piiloon :)
Ainoa asia mikä hieman häiritsee on tuo puu, se vie liikaa huomiota figuurista, kokonsa takia.
Olikos jossain IPMS-säännöissä, ettei alusta saisi olla pienempi kuin mallin viemä tila? Mutta eikös taiteessa rikota sääntöjä? :)
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Perspektiivejä vääristelin, valolla leikin, sääntöjä rikoin. Kukaan ei pitänyt. Sitä en kestänyt, suutuin, rikoin muotoa vielä enemmän. En enää itsekkään pitäny, suutuin itsellenikin. Rikoin taulut, löin kavereita.
-Pekka Routalempi
Tuo alustan koko ei ole ongelma figuuridioraamoissa tai vinjetissä, alustan kokoon saatetaan puuttua tavallisissa luokissa… ehkä. Yritämme löysätä vannetta :)

/marko
Hienoa!

Figuuri on mainio, tunnelmaltaan upea ja kaikinpuolin erinomainen. Kevättä odotellessa… todellakin :)

Ainoat miinukset kasvoista, joita ei näe, ja ehkä puun rungosta, joista (huom. lähikuvassa) luulen näkeväni, että kyse on oksasta ts. se aito puun pinta kuultaa taustalla.

Kertakaikkisen hieno

/marko
Hyvää vinjetissä tunnelma, kivääri, kypärä, nyrkki, aita ja taidokkaasti maalattu takki.

Pahiten mallissa tökkii puu, jonka oksat näyttää jäkälältä. Puun oksat ja runko ei ole mielestäni ihan tasapainossa eli jos oksat on talvihuurteessa, nii kyllä se puun runkokin huurtuu.

Kuvista tosiaan välittyy tunnelma väsymisestä kaikkeen ympärillä tapahtuvaan. Hemmon uniformu kypärää lukuun ottamatta olisi kaivannut enemmän reissun jälkiä.
Teo Bergman 13.10.2009 19:50 Vastaa lainauksella
Mielestäni todella hieno vinjetti/dioraana. Mua ei häiritse toi puun jäkälämaisuus tai että sen runko ei ole huurtunut. Voi mielestäni olla ainesta jopa viikon malliksi.
Jouni Koski 13.10.2009 19:55 Vastaa lainauksella
Vinjetin sommittelu miellyttää erityisesti silmää. Apean viileä tunnelma välittyy hyvin, eikä työn jälkeäkään voi kauheasti moittia. Ehkä figu on liian siisti?
Jokin kokonaisuudessa ja puussa kuitenkin ihmetytti, ja Esahan sen tuossa keksi. Lisää huurretta runkoon.

Tuo puun koko mielestäni tuo lisää eloa ja tunnelmaa aiheeseen. Rajoja, (alustankin) pitää rikkoa :)
Loistavaa jälkeä. Juuri talven 44/45 tuntua saksalaisnäkökulmasta.
Juhani 13.10.2009 20:19 Vastaa lainauksella
Todella taidokas on. Jos puristetaan esiin kritiikkiä, vaatteet eivät valokuvissa oikein näytä kankaalta, vaan pikemminkin nahalta.

Toivottavasti nyrkki ei nyt laukea itsekseen, miehen päivä olisi lopullisesti pilalla.
M.Bergdahl 13.10.2009 20:21 Vastaa lainauksella
Alkuun puun runko oli "huurteessa", mutta lisäsin sen näkyvyyttä ruskealla washilla. Ilmeisesti kuitenkin olisi pitänyt jättää runko käsittelemättä. Katsotaan jos innostun fiksaamaan sitä jossain vaiheessa. Oksat ovat Seamoss nimistä tavaraa, joka mielestäni eroaa jäkälästä hyvinkin paljon. Sallinen on käsitellyt aihetta perin pohjin useammassakin artikkelissa.
Teo Bergman 13.10.2009 20:27 Vastaa lainauksella
No asiasta toiseen,niin mistä oot tehny noi huurteiset heinät.
M.Bergdahl 13.10.2009 20:40 Vastaa lainauksella
Heinä on tehty Treemendus tuotteesta. Samaa heinää mitä Jouni Koski kaupittele kesällä muutamia neliömetrejä :-)
Nyhdin "heinät" irti alustastaan ja liimasin ne kiinni pikaliimalla.
Miika rules. Harras tunnelma tässä. Symmetria hyvä tehokeino. Alustavalinta ehkä hieman isompi (korkeampi) niin massoittelu olisi tasapainoisempi?.
OH 13.10.2009 22:57 Vastaa lainauksella
Näin Openissa livenä tämän…ensimmäisenä kiinnitin huomiota juuri tuohon puuhun, joka on todella hyvin tehty. Pitänee tulevia projekteja varten yrittää hommata tuota materiaalia jostain…
Teo Bergman 13.10.2009 23:17 Vastaa lainauksella
M.Bergdahl kirjoitti:
Heinä on tehty Treemendus tuotteesta.
. Kiitos kun kerroit. Oli pakko kysyy kun näytti sen verran hyvältä, ja pitänee varmaan itsekkin jossain vaiheessa kokeilla.
Timo Kekki 14.10.2009 21:29 Vastaa lainauksella
Minustakin tuo puu ja koko sommitelma toimii tosi hyvin.Valkoinen huurre jotenkin keventää puuta eikä se näin
vie liikaa huomiota figuurista joka taas on väreiltään ja tunnelmaltaan paljon raskaampi.
Tämä oli tosiaan hieno livenäkin.
Jani Kormu 17.10.2009 10:18 Vastaa lainauksella
Huhhuh.. kyllä on kertakaikkiaan hieno dioraama. Yksityiskohdat on uskomattoman hienosti toteutettu ja kokonaisuus vetää kyllä ison miehen hiljaiseksi.
Upea kokonaisuus johta hohkaa kylymä talvi. Yleisesti ottaen kokonaiset puut vievät aina turhaan huomiota itse figuurista. Tässä mallissa mielestäni näin ei käy vaan puu sopii hienosti mukaan. Ehkä siksi että puu on lehdetön ja värimaailmaltaan on hyvin rajattu. Kompositio on symmetrisyydessään täydellinen. Vaakasuora piikkilanka rikkoo sopivasti monet pystysuorat muodot. Maasto on juuri sopivan kokoinen ja realistinen.
Mielestäni pitäisi olla viikon malliksi valittu on sen verran hieno! =D
Lauri P 22.5.2010 23:11 Vastaa lainauksella
Mahtavaa! Puu luo tunnelmaa ja kiinnittää varmasti katseet ahtaalla näyttelypöydällä. Dioraamasta tulee hienosti esiin sodan synkkyys ja kauhu. Figuuri ja maasto hienosti toteutettuja.
Tunnelmaltaan loistavasti vangittu vinjetti. Figuuri on huipputyötä samoin alusta, sotilas näyttää todellaki uupuneelta. Pitkät taistelut vähäinen uni huoli perheestä ja isänmaasta, tulevaisuus arveluttaa. Siinä mietteitä mitä nyrkkiin nojaava sotilas herätti minussa:) Loistokas työ.
SS 2.2.2012 11:13 Vastaa lainauksella
Todella hieno! Tämä on hyvä esimerkki siitä kun kaikki toimii täydellisesti yhteen, tunnelma, sommittelu, sävyt, idea ja muoto. Päälle kun lyö näin hyvä työnjäljen, niin ei voi kun hattua nostaa. Kiitos tästä! :)
tämä on se minkä takia teen figuureita