Pienoismallit.net

Morane-Saulnier L

Parasol

Päivänvarjo Morane Ranskanmaalta.Konetta käytettiin I maailmansodan alkuvuosina lähinnä tiedustelulentoihin jolloin aseistuksena oli tähystäjän käyttämä kivääri.Joidenkin koneiden nokalle asennettiin jo potkurin välistä ampuva konekivääri ja niitä suunniteltiin käytettävän hävittäjien tapaan.Englantilainen luutnantti Warneford pudottikin ensimmäisenä saksalaisen ilmalaivan Parasolilla,tosin pommien avulla.
Ranskalaisten ja englantilaisten lisäksi konetta käyttivät myös saksalaiset ja venäläiset jotka valmistivat sitä lisenssillä.Unohtamatta tietenkään ruotsalaisia jotka tekivät Parasolista Thulineja joista muutama päätyi tänne meille asti.
Malli esittää myöhäisemmän tuotannon Moranea vuodelta 1915.
Tämä on vanhempaa Eduardia,vähän muovia ja loput fotoetsejä.Muoviosien vähyys oli okeastaan siunaus sillä ne olivat aika kauheita:karkeaa ja paksua valua täynna kuoppia ja purseita.Pahin oli moottori joka oli tarkoitus liimata kahdesta epämääräisestä klimpistä yhdeksi epämääräiseksi klimpiksi.Onneksi paketissa oli valkometallinen vaihtoehto joka on aika hyvä etseillä höystettynä.Etsihöystöä riittikkin tosi paljon,mm.koko ohjaamo,laskutelineet ja siipituet on fotoetsejä.Hankalinta oli siiven saaminen ohuiden pellinpalojen päälle tukevasti ja ennenkaikkea suoraan,,hiki tuli.Lopulta siitä tulikin yllättävän tukeva viritys,suoruudesta en ole niin varma.Paketista olisi voinut rakentaa tuo kuuluisan Warnefordin koneenkin mutta ihastuin noihin pinnavanteisiin joten valitsin tämän koneyksilön.
Maalasin koneen,uskollisena tavoilleni,Humbrolilla ja pensseleillä.Takilointi on 0,14 pilkkisiimaa.Töhryt on tehty pigmentti/tärpätti sekoituksella.

Kommentit

Perhana kun onkin upea. Hienosti aistittavissa tuo väkkyrän aikakausi ja vanhuus.
Onkos tuos sylinterissä sauma pitkittäin ? Mutta on kyllä huikea esitys,jos ei viikon malli,niin seuraavan sitten.Tästä tykkään, +++++ jos olis oikeuksia tähditellä,on niin vähän miinuksia tässä,ei haittaa.Pensselikaveri haastaa ruiskut tässä tosissaan.
Teo Bergman 13.10.2009 00:52 Vastaa lainauksella
On kyllä hieno kangaspuu, vaikka niistä ei ole itselläni paljoa kokemusta. En nyt nopeasti keksi mitään moittimista, joten todella hyvin onnistunut malli.
On kyllä todellakin häkellyttävän hieno. Koneesta oikein huokuu keveys ja sirous. Oli pakko vilkaista toisenkin kerran, että oliko se mittakaava nyt todella 1/48.
Huomenia! Upea leko,viikon malliainesta.Hienosti rakennettu ja vanhennettu/säistetty.Takiloinnit onnistunut hyvin,pinnavanteet on kyllä aika hienot:) potkuri hyvin tehty.Oot saanut ton pinnan muistuttamaan hyvin puu/vaneri pintaa.
Oli vaikuttava livenäkin, kuten ouppenissa käyneet voivat todistaa. Hyvän takiloinnin ohella minuun tekee vaikutuksen etsityöskentely. Meitsin jäljiltä nuo siipituet olisivat takuulla tuhannella luokilla ja lopulta skrätsätty jostain tukevammasta tavarasta.

Oli tosiaan juuri tämmöinen kone, johon Roland Garros asennutti ensimmäisenä potkurin kehän läpi ampuvan kk:n. Garrosin Morane L joutui saksalaisten käsiin ja muuan Anthony Fokker sai siitä kuulun ideansa. Loppu on legendan värittämää historiaa…

Mikko
Pasi Kiiski 13.10.2009 09:21 Vastaa lainauksella
Ihastelin tätä päivänvarjoa IPMS openissa pitkään. Pinnapyörät, maalaustyö, takilointi… Kaikki upeaa työtä. Suosikkini kaikista toinen toistaan hienommista kangaspuista, joita oli näytteillä.
Todella hieno pienoismalli! Eritoten pyörän pinnat erottuvat edukseen!
Ovatko nuo moottorin kohdalta molemmillla sivuilla tulevat putket pakoputkia? Jos ovat, niin niitä olisin vanhentanut yleisilmeeseen sopivammiksi. Kokonaisuutena erittäin hieno ja uskottava toteutus.
Pekka Muikku kirjoitti:
Ovatko nuo moottorin kohdalta molemmillla sivuilla tulevat putket pakoputkia? .
Hyvä tosiaan kysyä ensin! Eivät ne nimittäin ole pakoputket vaan pyörivän moottorin ilmanottoputket. Pakokaasut tulivat ulos suoraaan sylinterien päistä yleensä jossain koneen pohjanpuolella, toten pakokaasut ja risiiniöljy tuhrivat lähinnä koneen nokan ja koko rungonkin pohjaa, mikä on kyllä tässä mallissa huomioitu.

Minä muuten opin noiden putkien tarkoituksen aikanaan Mallari -lehdestä. Muutamissa varhaisimmista malleistani on pakokaasuvanoja hartaudella tuherrettu putkien päistä mallin kylkiin. ;-)

Mikko
Mikko Saarela kirjoitti:
Pekka Muikku kirjoitti:
Ovatko nuo moottorin kohdalta molemmillla sivuilla tulevat putket pakoputkia? .
Hyvä tosiaan kysyä ensin! Eivät ne nimittäin ole pakoputket vaan pyörivän moottorin ilmanottoputket.
Vähän arvelinkin, ettei näin hyvin tehtyyn kokonaisuuteen olisi jäänyt moista lapsusta… :)
T.L. 13.10.2009 17:45 Vastaa lainauksella
Profiilisi tsekanneena, ei voi, kuin kumartaa…1-2 vuotta harrastanut, ja tuolllaista jälkeä!!! Huh huh!!!
Timo Kekki 14.10.2009 21:17 Vastaa lainauksella
Tarkkaa porukkaa täällä..tosiaan jäänyt valkometallimoottorin sauma hiomatta..ai ai..
Nuo putket tosiaan esittää moottorin ilmanottoputkia kuten Mikko jo kerkesi kertomaan.
Profiilissa on vähän vääränlaista tietoa,olen mä jo muutaman vuoden näitä malleja harrastanut,tosin aluvuodet enemmän sivulta katsoen ja uusia tuulia haistellen.Homma kun on muuttunut tosi paljon sitten lapsuuden Airfixin ja Matchboxin ajoista.
Kiitos kaikille kommenteista.
J Akke 16.10.2009 18:27 Vastaa lainauksella
Upea on kertakaikkisesti, jotenki kaikki vanha on vaan niin sairaan kaunista, kun ammattilaiset sen tekee. Ihmetellä täytyy kuinka tommonen himmeli on koskaan ees päässy taivaalle, ja kuinka taitavia sen aikaiset pilotit on ollu. Pyörät on todella upeet, eikä toi takilointikaan ole yhtään hassumpi, ja todellakin olet onnistunu saamaan tosta rungosta aidon vanerin näköisen.
J Akke 16.10.2009 18:31 Vastaa lainauksella
Piti vielä sanoman että erittäin kauniisti valokuvattu, ja noi pyörät on kuulemma niistä lastenvaunuista millä edesmennyt mummo mua ympäri kokkolaa kuljetti, että et viittis palauttaa.
Hieno on. Ainoastaan yksi kohta pistää silmään: pyörien pinnat. Eikös molempien puolien pinnojen pitäisi päättyä renkaan vanteen keskelle eikä laidoille?
Muuten täydellistä. Loistavaa sivellintyöskentelyä.
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Hieno on. Ainoastaan yksi kohta pistää silmään: pyörien pinnat. Eikös molempien puolien pinnojen pitäisi päättyä renkaan vanteen keskelle eikä laidoille?
Olet tietysti oikeassa. Tämä on kuitenkin hyvin yleinen tapa, millä etsipinnapyörät toteutetaan, ainakin 1/48 lentävissä kangaspuissa. Hyvän illuusion sillä saa aikaan.

Muistaakseni joissakin rakennussarjoissa on homma totetutettu niin, että renkaat on kahtena puolikkaana. Etsiosat liimataan ensin toisiinsa ja renkaanpuolikkaat sitten molemmin puolin. Näin saadaan pinnat kiinnittymään vanteen keskelle

t. Mikko
toivonen 27.10.2009 15:57 Vastaa lainauksella
Hieno malli! Jäi mieleen jo Hyrylästä. Onneksi olkoon.

Ja koska itse omistan samanlaisen rakennussarjan katselin tätä mallia kahta kauheammin.

Olen myös antanut itseni ymmärtää että se Suomen Thuliini olisi muunnos tästä tyypistä. Onko muuttaminen isokin operaziooni?

Pekka
On ehdottomasti hienoimpia kangaspuita galleriassa. Puun ja kankaan tuntu esimerkillisen aito. Pyörien pinnat kruunaa upean kokonaisuuden…
Timo Kekki 27.10.2009 20:45 Vastaa lainauksella
Joo noi renkaiden pinnat oli tarkoitus laittaa tuolla Mikon kertomalla tavalla.En kuitenkaan saanut vanteita "kumien" väliin tarpeeksi siististi joten maalasin sisäpuolelle tuollaisen fuulavanteen.
Thulinin rakentamista olen itsekkin harkinnut.Suurimmat muutokset pitänee tehdä keulaan,jota pitää pyöristää
ja ohjaamoon johon täytyy rakentaa pyöreäreikäinen kate.Keski-suomen ilmailumuseolla on Thulin replika sinne täytynee matkustaa referenssikuvia napsimaan.
Vähän myöhässä olen. Jos tästä koneesta on kiinnostunut Cecil Lewisin Sagittarius Rising kuvaa alkupuolella Parasol-pilotin elämää. Lewis väittää olevansa niitä harvoja, jotka todella pitivät tästä koneesta, jolla oli vaikea oppia lentämään. Kokeneen lentäjän käsissä se oli kuitenkin erinomainen.

www.amazon.co.uk…dp/1848325193/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1256995945&sr=8-1