U-4
Sukellusvene tyyppi IIA


Periskoopit sarjassa ovat alumiinia ja hyvin toteutetut. Näyttävyyden lisäämiseksi ne on mallissa esitetty yläasennossa. Myös radioantenni on nostettu juhlan kunniaksi.
Venetyyppi osoittautui hyväksi ja pintakulkuominaisuuksiensa perusteella sai "kanootti"-lempinimen. Saksan sukellusveneaseen kehityksessä se oli tärkeä, rungon muodossa näkee selviä yhtäläisyyksiä legendaariseen VII-tyyppiin.
IIA-veneet osallistuivat sotatoimiin 2.maailmansodan alussa mutta siirtyivät sitten etupäässä koulutuskäyttöön. Toimintasäde ja nopeus eivät vastanneet ajan vaatimuksia. II-tyypin parannetut versiot kyllä sitten toimivat mm. mustallamerellä jonne ne kuljetettiin saksasta rautateitse!
Mutta miksi juuri U-4 ? Tyyppi IIA veneitä tehtiin 6kpl (U1-U6) ja sarjassa oli merkinnät U-1 ja U3-paateille. Valitsin kuitenkin kohteeksi U-4:n koska sillä on muutakin Suomi-kytkentää kuin vesikko.
U-4 nimittäin toisella sotapartioreissullaan Harro Von Klot-Heydenfeltin komennossa upotti kaksi suomalaista laivaa: Martti-Ragnarin ja Walman 22-23 syyskuuta 1939.
24 syyskuuta meni pohjaan vielä ruotsalainen Gertrud Bratt.
Historian ironiaa on se, että Martti-Ragnarin omisti laivanvarustaja Ragnar Nordström, jääkäriupseeri ja kova Karjala-aktivisti. Tässä vaiheessa saksa ei vielä ollut suomen paras kaveri. Niin ne historian ja reaalipolitiikan tuulet vaihtelee.
Tyypillistä kyllä, mallin ollessa loppusuoralla julkaistiin lisäetsi-ja herkkusarja kaikilla decaaleilla U1-U6 veneisiin. Mukana tulisi vielä hyvät ohjeet ja piirustukset.
Tätä mallia tehtäessä on tukeuduttu referensseissä erilaisiin nettilähteisiin, vesikkoon ja seuraaviin painotuotteisiin:
-Osprey NewVanguard / Kriegsmarine U-boats 1939-1945 (1)
-Squadron /signal : U-boats in action
-U-boot im focus, edition No.3.
Malli pääsi näytille myös Model Shipwright- osioon KitMaker networkissa, siellä on muutama extrakuvakin.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.