Pienoismallit.net

U- boot IX C

dioraama

Tällainen pieni harjoitus dioraama tuli tehtyä.
Hasegavan water line series laatikossa oli 2 sukellusvenettä, tyypit VII C, IX C ja uppoava rahtilaiva. Vähät osat jotka laatikossa olivat sopivat hyvin paikoilleen ja mittakaava huomioon ottaen olivat aika yksityiskohtaisia.
Vesi on Vallejon water efektiä.

Kommentit

Ensimmäiseksi mieleeni tuli kun näin oletuskuvan, että näkymässä on paljon tyhjää. eli olisiko asetelmaa voinut hieman tiivistää, nyt tuntuu että alukset vähän katoavat veden sekaan. lisäksi olisin kaivannut upotettuun alukseen enemmän tai ylipäätään räjähdyksen/osumanjälkiä ja lisää romua veden pinnalle. uskoisin että tuossa tapahtumassa tavaraa on lentänyt ympäriinsä enemmän. Vesiefekti on ainakin omasta mielestä hyvin onnistunut ja sukellusveneen ympärillä olevat vesivanat tuovat plussaa
Vau. Kommee. Varsinkin nuo veden laineet ja kuohunnat. Ehkäpä tosiaankin tuota näkymää olisi voinut tiivistää tai lisäillä jotain kelluvaa roinaa. Mutta skaala huomioon ottaen on kyllä kivaa katseltävaa.
Tämän kokoisiin diohin olisi myös paikallaa joku - vaikka kolikko - mukaan kuvaan, niin näkisi mitä se on luonnossa. Lisää euro tai kakkonen…
No niin, lisäsin eurokuvan. Rojua meressä voisi varmaan olla lisää. Dion tiivistämisetä olen hieman eri mieltä, jos yhtään yrittää jonkinlaista realismia saada aikaiseksi. Oikeastaan sukellusveneen pitäisi olla aika paljon kauempana uppoavasta laivasta, mutta dioraamana se ei oikein toiminut.
Mielestäni erittäin hieno kokonaisuus!
Tiivistäminen pilaisi tunnelman. Itse asiassa jo nyt liian tiivis jos haetaan todellisuutta. Mutta 1/700 skaalassa ja kokona 400mmx3000mm olisi lähellä todellisuutta mutta kuka sellaista edes harkitsisi… Rojua on ja niin pitääkin olla… Skaala taas kerran lisää haastavuutta! Mielestäni hyvä kokonaisuus. Ainoa mikä häiritsee on laivan katkeaminen kokonaan. Eli keula ja perä on irti toisistaan/vääntynyt liikaa toisistaan. Torpedon aiheuttama voima tuskin repisi laivaa kahtia kokonaan… vain taittaisi selkärangan… Tosin en ollut paikan päällä todistamassa… Siltikin loistava! Näitä olen kaivannut! :)
Laivan katkeaminen torpedo- tai miinaosumasta on kyllä täysin mahdillista, mikäli lastina on ollut räjähteitä. Silloin nokijälkiä pitäisi olla ja mielellään rahtilaivan komentosillan ja muiden yläkännen rakenteiden näkyä, jos uppoava hylky on tässä asennossa.

Kuten yllä on todettu, taktisena asetelmana näin lähellä varmasti menetettyä laivaa oleva sukellusvene on hankala, mutta ei tietenkään mahdoton esimerkiksi saattuetaistelussa tai tilanteessa, jossa yksinäinen laiva on upotettu kaukana avomerellä, jossa lentokoneista ei ole huolta. Tällöin kysymyksessä voisi olla sukellusveneen halu varmistaa upotetun aluksen nimi tai tyyppi. Tämän jälkeen vene lähtee tietysti äkkiä pakoon.

Jos realismia ajatellaan, vedessä pitäisi olla öljyä ja sirpaloitunutta puuta ison räjähdyksen jäljiltä.

Luulen että muo yksityiskohdat ja mahdollisesti figuurien käyttö sukellusveneessä tekisi tästä enemmän autenttisen taistelutilanteen kaltaisen. Tyypilliseksi upotukseksi tätä ei varmaan kannata yrittää.
Toi vesi efekti lähes täydellinen! (IMO) Mutta tuon rahtilaiva rokottaa vähän.
Hieno kokonaisuus harvinaisemmasta aiheesta ja veden mallinnus onnistunut mukavasti, itselläkin on pyörinyt pari sukellusvenedioraama-visiota mielessä… Toivottavasti tuo Vallejon vesi toimii paremmin kuin omassa dioraamassani jossa yllättäen vuoden kuluttua rakentamisesta "Still Water" alkoi elämään: meni kuprulle ja irtosi taittuen kaarelle vesirajasta, onneksi ei ollut asiakastyö :I
T.L. 24.9.2009 22:50 Vastaa lainauksella
Hieno kokonaisuus.Hieno efekti. Katsoin äskettäin YLE:n kanavalta Lusitanian, ja kyllä ne veijarit aika kaukana saalistaan kurkki periskoopista. Joten tiivistämiseen ei todellakaan ole mitään aihetta. Rojun määrä on suhteellista, onko lastina ollut puutynnyreitä, vai terästä… ;)
Torpedoitu tai miinaan ajanut alus sattaa katketa ilman suurta räjähdystäkin, lastin paino sattaa varsinkin liikuessaan kaataa ja katkaistakkin aluksen. Pirstaleet ja öljy leviää laajemmalle aluksen upotessa. Mielestäni varsin onnistuneen näköinen dioraama ja harvemmin nähdystä aiheesta.
Mukavan erilainen dioraama vaihteeksi.
Vesi vaahtopäineen näyttää realistiselta. Vähän kuitenkin kaipaisin enemmän kiiltoa veteen. Nyt näyttää ainakin kuvissa matalta. Oletko maalannut värin tuon water effectin päälle?
Tuo kelluva roju tuntuu olevan kovin kevyttä. Osan olisi voinut upottaa syvemmälle.

Tuolta leveämmältä sivulta (oletuskuva) katsottaessa dioraaman painopiste on turhan paljon vasemmalla.
Uppoava laiva olisi voinut olla hieman keskemmällä, ja U-boot enemmän oikealla. Olisi tasapainoisempi kokonaisuus. Oikea reuna on nyt kovin tyhjä. Tietysti jos katselu suunta on u-veneen suunnasta homma muuttuu. (kolikkokuva)
Dioraamoissa joutuu aina hieman joustamaan tuon realistisuuden ja näyttävyyden suhteen. Mielestäni mukavan tiivis näkymä. Kovin olisi autio näkymä jos u-veneen asettaisi esim. 500 m päähän:)
En taas näköjään osannut ilmaista itseäni halutulla tavalla, mutta onneks jouni löysi ajatuksen mitä itsekin hain takaa. kuten sanoin oletuskuvassa näyttää tyhjältä juuri tuo oikea puoli. tiivistämisellä en tarkoittanut että aluksien olisi oltava välttämättä oltava lähempänä. mutta tuon oikean reunan olisi voinut vaikka leikata kokonaan pois. vaikutelmaa vielä korostaa kun sukellusvene on vinossa ja alapuolelle jää paljon tyhjää.
Jouni Koski kirjoitti:
kaipaisin enemmän kiiltoa veteen. Nyt näyttää ainakin kuvissa matalta. Oletko maalannut värin tuon water effectin päälle?
Vallejon maaleilla maalasin meren josta varmaan johtuu mattapinta. Aluksi harkitsin MIGin wet effectin laittamista pintaan mutta pelkäsin sen tuvan liikaa kiiltoa tähän mittakaavaan ja se sitten jäi laittamatta.
Häpä kirjoitti:
oikean reunan olisi voinut vaikka leikata kokonaan pois. vaikutelmaa vielä korostaa kun sukellusvene on vinossa ja alapuolelle jää paljon tyhjää.
No nyt minäkin ymmärsin. Lisäsin vielä yhden kuvan dion alkuvaiheesta, joka ehkä selittää jotain. Aluksi ajatuksena oli tehdä yöllinen maisema. Rakensin dion ympärille laatikon ja näin ollen katselusuunta oli määrätty. Laatikosta tuli sitten niin pitkä ettei sinne enää nähnyt sisälle ja led- valot olivat taas liian voimakkaita tunnelmaan. Ilman laatikkoa rahtilaiva on kieltämättä liian ahtaasti nurkassaan.
T.L. 25.9.2009 14:33 Vastaa lainauksella
^Ei pöllömpi ajatus, tuo laatikkozydeemi. Ledit liian kirkkaat, mutta paljonpuhuttu valokuitu saattaisi ratkaista ongelman ja tuoda näyttävän tähtitaivaan.
Erittäin hieno,pienempi kokonaisuus.Yllä jo tulikin "plussat ja miinukset".Erityisesti tuo vesi on upeaa katseltavaa.Seuraavaksi toivoisin astetta isompaa mittakaavaa tällaista vastaavaa.
Kun olen aloittelija niin kysäsen tälläst että kuinka olet tehnyt tuon veden? Mieletön dio!
Teemu Jokinen kirjoitti:
kuinka olet tehnyt veden?
1. Levitin Vallejon vesiefektin alustan päälle.
2. tein pitkällä puutikulla pitkittäis aallot.
3. Painoin alukset dioraamaan.
4. Tein pienellä puutikulla alusten aallot.
Kaiken kuivuttua maalasin veden parilla eri sinisen sävyllä ja viimeiseksi aaltojen vaahtopäät vaalealla.
Siitä vain harjoittelemaan. Kiitos kommentista.