Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Pispala on valmis

Pispala on nyt luotu. Luomistyö kesti kauemmin kuin ne kuuluisat seitsemän päivää, vaikka luotavana ei ollutkaan koko maailma-ainoastaan pala Pispalaa.
Pienoismalli on luovutettu Työväenmuseo Werstaalle ja tästä päivästä eteenpäin en minä ole enää vastuussa kyseisestä luomuksesta.Meirän Tampere-näyttely aukeaa yleisölle 30.4.2010.
Työ aloitettiin 1.3.2009 jatkuen aina 20.4.2010 saakka, poislukien kesä- ja heinäkuu vuodelta 2009. Aikaa työmieheltä luomiseen vierähti 1600 työtuntia ynnä työharjoittelijan vajaat 200 tuntia. Tehdessäni museon kanssa sopimusta arvioin työhön kuluvan noin 1000 tuntia, joten harakoille meni turhankin paljon…Jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka vaikeata saattaa olla työn arviointi. Ammatinharjoittajalle näin suuri virhearviointi olisi taloudellinen itsemurha, mutta onnekseni tästä työstä vain kolmannes oli asiakastyötä. Sitä paitsi Pispalan pienoismallilla on myös itselleni tärkeitä aineettomia arvoja.
Mutta…Pispalan pienoismallin rakentaminen oli laaja, haastava, monipuolinen ja mielenkiintoinen tilaustyö. Jo ensimmäisessä tapaamisessa museon henkilöstön kanssa selvisi, kuinka suuresta urakasta olisi kyse. Pienoismallin esittämä alue on melko laaja ja sillä on tiuhassa paljon erilaisia rakennelmia: asuintaloja, tukinuittokouru, rautatie. Myös maaston muoto, jyrkkä harjumuodostelma, vaati erityishuomiota, koska lähes kaikki rakennukset sijaitsevat harjun rinteissä. Lisäksi itse maastoa oli rakennettava suurehko alue ja varsinkin Näsijärven vesistö suurine tukkilauttoineen varasti kohtuullisesti aikaa ja työtä. Suurimmaksi yksittäiseksi työksi osoittautui kuitenkin talojen rakentaminen. Tässä tapahtui ehkä suurin arviointivirheeni koko pienoismallityössä, sillä talojen tekemiseen kului merkittävästi enemmän aikaa kuin alussa arvioin. Suunnitteluvaiheessa ajattelin, että talojen valmistaminen olisi sarjatuotantomaisempaa valutekniikan avulla, mutta talot osoittautuivat kuitenkin niin erilaisiksi, ettei tästä valmistusmenetelmästä ollut hyötyä. Tämä lisäsi käsityön määrää ja kasvatti näin yksittäiseen rakennukseen käytettyä työaikaa. Lisäksi tekemäni laskuvirheen takia tehtäviä taloja olikin 50 kappaletta enemmän. Sarjatuotantomenetelmää hyödynnettiin siten ainoastaan pienissä piharakennuksissa. Maiseman rakentamiseen arvioitu aika piti kenties täsmällisimmin.
Rakennettaessa suurta maisemoitua pienoismallia suhteellisen pieneen mittakaavaan, kun rakennettavaa on paljon, täytyy sunnitteluvaiheessa ratkaista pienoismallin tarkkuustaso, jota noudatetaan koko työssä kautta linjan. Taloja Pispalan pienoismallissa on paljon, joten niistä päätettiin jättää pois koristelaudoituksia ja listoituksia sekä portaita. Ikkunat ja ovet teetettiin messinkisyövytteinä ja niitäkin on hieman tyylitelty. Pienessä mittakaavassa rakennusten tyylittely on helpompaa kuin suuremmissa mittakaavoissa. Lisäksi talojen suuri lukumäärä tuki em. toimintatapaa. Tiiviisti sijaitsevat talot maiseman kanssa muodostavat eheän kokonaisuuden, jossa katsoja ei välttämättä kiinnitä huomiota aivan pieniin yksityiskohtiin. Tämä oli kantava ajatukseni jo mallia suunniteltaessa, ja lopputuloksen vihdoin valmistuttua voin todeta valinnan olleen oikean.
Suuret tilaustyöt ovat hyväksi harjoitukseksi ja opiksi siitä, kuinka koko työprosessia täytyy hallita. Työjärjestys kannattaa ajatella huolella valmiiksi ja yhtä vaihetta tehdessään on hyvä miettiä jo seuraavaa. Materiaalitilaukset pitää hoitaa ajoissa, jottei synny turhia viivästysaikoja. Pispalan pienoismalliin tarvikkeita tilattiin sekä ulkomailta että kotimaasta ja eri tavarantoimittajilta. Alihankintana ulkomailla teetettiin myös joitakin töitä. Kaikki langat täytyy tekemisen tiimellyksessäkin pitää koko ajan käsissään.

Kommentit

Onnittelut Untamo näin suuren työn valmistumisen johdosta! Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä Jumalan luomusta. Nyt varmaan maistuu viinilasi jos toinenkin;)
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Onnittelut Untamo näin suuren työn valmistumisen johdosta! Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä Jumalan luomusta. Nyt varmaan maistuu viinilasi jos toinenkin;)
Kiitoksia vain. Mieli kyllä haikailee punaviinitilkkasta…
Jos se aikansa ottaa niin kyllä se jotain antaakin!
Ensiluokkaisen näköinen "dio" =) Loistavaa
Aikaisemmissa kommenteissa jo kehuttu, mutta ei lisä venettä kaada. Upea, mahtava miljöömalli joka painii aivan omassa sarjassaan. Tämän laajuisia ja laatuisia ei Suomessa juurikaan ole nähty.
Tätä sitten Manseen kesällä ihmettelemään.
Aplodit seisten herra Salliselle! Mahtava teos. Onneksi olkoon.
Aivan mahtava dioraama! Kun vain muistaisi käydä katsomassa sitä paikan päällä.
Hattu nousee täälläkin! Kyllä pullo hyvää punkkua on nyt paikallaan :-)
Tästä ei Manse paljoa enää parane,huikea esitys.
Henkka H 21.4.2010 00:30 Vastaa lainauksella
Veikkanpa että aika harva tässä maassa pystyy viemään tällaisen projektin läpi edes noin "pienellä" virhearviolla. Upea lopputulos jossa on yksityiskohtia ja katseltavaa pidemmäksi toviksi.
Toivottavasti tulet saamaan enemmänkin tämäntyylisiä tilauksia, sillä homma tuntuu olevan sinulla hanskassa.
Onnittelut ovat paikallaan, ja ainakin nyt löytyy hyvä syy piipahtaa Nääsvillessä.
Todella upeaa ja hienoa työtä. Miljöö on ainutlaatuisen elävä ja kokonaisuus henkii mennyttä aikaa. Hattu nousee täältäki, uskomaton suoritus.
Kantri 21.4.2010 11:06 Vastaa lainauksella
Mut voi lukea mukaan tuohon yllä olevaan ylistyslaulu kuoroon. Alusta asti kanssa mielenkiinnolla seurannut tämän edistymistä. Hyvä blogi ja hieno Pispala, WAU !
J Akke 21.4.2010 13:18 Vastaa lainauksella
Ei riitä sanat kertomaan kuinka upee luomus, saattaa näyttelyvierailla mennä piimät väärään kurkkuun tota katsellessa. Mustavalkokuvat kuin suoraan oikeista ilmakuvista, peltojen sävyvaihteluineen, Ja hevonenkin fillaroimassa on se pispala ollu 3o-luvulla erikoinen paikka.
Tällaisen urakan loppuun saattaminen on varmasti vaatinut paljon. Nyt olisi syy pistäytyä kesälomareissulla Nääsvillessä.
Onnittelut valtavan urakan valmistumisesta! On se pienoismalliksi aika käsittämätön suoritus ja niin hieno ettei toista tule mieleen.

Nopea laskutoimitus sanoisi, että 1600 tuntia on melkein normaalin duunarin vuoden työ. Huh.
Heikki 21.4.2010 13:46 Vastaa lainauksella
Hieno malli mielenkiintoisesta aiheesta. Lähden käymään Tampereella ja tutustumaan tähän malliin kesällä. Kiiitos kun saimme seurata rakentamisen etemistä mainiossa malliblogissasi.
Upeaa jälkeä! Olen seurannut mielenkiinnolla rakennusurakkaa, onnittelut melkoisen homman loppuunsaattamisesta. Oma kotini taitaa rajautua hiukan valitun alueen ulkopuolelle, mutta aina ei voi voittaa. Toukokuussa on tiedossa visiitti Werstaalle.
J Pokki 21.4.2010 20:11 Vastaa lainauksella
Mykistävää. Hengästyttävää. Tämä tosiaan käydään katsomassa. Pidä mielessä, että tämän nähtyäni odotan sen seuraavan ison projektin riman olevan vielä korkeammalla ;-) (Tosin niinhän se taitaa sinun tapauksessasi ollakin)
Heikki 30.4.2010 07:33 Vastaa lainauksella
Tämän päivän Kaleavassa oli juttu kuvan kanssa Untamon mallista, lähteenä taisia olla STT. Hienoa, että upea malli saa julkisuutta. Eikä tällä kertaa edes uutisoitu kolmosen uutisten loppukevennyksen tasoisesti.
Tämän päivän Aamulehti kirjoitti myös aiheesta. Jutun yhteydessä linkki tänne…
Onneksi olkoon ja hyvää vappua!
Onneksi olkoon ja syvä, kunnioittava kumarrukseni!!
Lyhyesti ja ytimekkäästi: Lumoava. xxxxx
Komee on olen sanaton.
Eilen tuli viimein käytyä Werstaalla ihastelemassa 30-luvun Pispalaa. Kyllä se on näyttelyn ehdoton keskipiste. Suosittelen kaikille paikan päällä käyntiä ja tutustumista tähän upeaan pienoismalliin.
Hieno se on! Hauskaa että siitä löytyy meidän museovalvojien iloksi muitakin metkoja yllätyksiä kuin se pyöräilevä hevonen. ;D