Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Pyhäjärven lohkon talot

Ikkunaurakka on nyt taakse jäänyttä elämää: kaikki Pispalan pienoismallin talot ovat saaneet ovet ja ikkunat. Yksityiskohtien lisääminen maastoon on aloitettu: ihmisiä, eläimiä, aitoja, portaita…Ihmiset ja eläimet ovat halpoja valmistuotteita. Aidat on syövytetty messinkipellistä, jotka pohja- ja pintamaalattiin kynäruiskulla. Aidan alaosassa on pieniä messinkipiikkejä, joihin levitettiin hieman pikaliimaa, jonka jälkeen koko komeus painettiin maastoon.
Lohkojen molempiin graffitinvärisiin sivuihin maalattiin kynäruiskulla vaalean kellertäviä vaakaviivoja, jotka kuvaavat mallissa olevien kohteiden korkeuskäyriä. Viivan väliin on maalattu kyseisen kohteen nimi ja sen korkeus merenpinnasta. Viivat kohtaavat lohkojen pystysaumassa, johon myös maalattiin vaalean kellertävä pystyviiva. Reunoihin maalattujen korkeuskäyräviivojen avulla autetaan katsojaa hahmottamaan maaston korkeuseroja, jotka Pispalassa ovat merkittävät (Pyhäjärvi +77 m, Tahmelan lähde +81 m, Näsijärvi +95 m, Ajurinkatu +104 m, Porin rautatie +120 m ja Pispan koulu +149m).
Tulevina päivinä lisätään jonkin verran yksityiskohtia ja ryhdytään puutalkoisiin. Kuuset ovat Heki pullonharjakuusia, joita hieman ehostetaan. Lehtipuut tehdään kuivatusta Seamossista, joka maalataan harmahtavaksi ja ruskeahkoksi. Maalin kuivuttua ruiskutetaan oksille sprayliimaa ja märkään liimaan sirotellaan vihreitä sirotteita.
Loppuviimeistelyyn on aikaa ainakin kolme viikkoa. Olen saanut maaliskuun ajaksi ahkeran ja innokkaan mallinrakentajatyöharjoittelijan, joka on jouduttanut pienoismallin valmistumista. Nyt on ehkä hieman enemmän mahdollisuuksia yksityiskohtien hiomiseen.

Kommentit

T.L. 16.3.2010 20:34 Vastaa lainauksella
Edelleen uskomatonta katsottavaa. Et todellakaan tee turhaa työtä!
Nyt kun talot ovat valmiina, malli suorastaan herää eloon. En malta odottaa, kun kaikki ihmiset ja eläimetkin ovat paikallaan.
Saakohan tuota Seamossia (meriheinää?) jostain Suomesta, askarteluliikkeistä tms?
Käsittämättömän komeaa jälkeä. Mutta samalla varsin masentavaa. Ei sillä etteikö itse ajan kanssa saattaisi saada vastaavilla menetelmillä jotain tuonnepäin jälkeä aikaiseksi. Masentavaa tässä on tuo tilan tarve. Kun katsoo ja miettii että tuossa on vasta pieni kylä, kuinka paljon tilaa vaatisi oikea taajama, rautatieasemineen. Jos siis aikoisi mallintaa jonkun taajaman jostain radan varrelta. Ajatellaan vaikka haukivuorta. Se mitä monet miettii koko radalle tilaa, ei välttämättä riitä edes keskustalle kunnolla. Mutta, onneksi on taustakuvat. Jatkan tilan riittämistä radalle ja hatun nostelua tälle suoritteelle.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Saakohan tuota Seamossia (meriheinää?) jostain Suomesta, askarteluliikkeistä tms?
Perinteisessä verhoilussa käytetään meriheinää sohvien ja tuolien pehmusteena. Verhoiluliikkeistä voinee kysellä, tilaavat sitä yleensä säkeittäin.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Saakohan tuota Seamossia (meriheinää?) jostain Suomesta, askarteluliikkeistä tms?
En tiedä, onko meriheinä oikea suomenkielinen ilmaus kyseiselle kasville (epäilen, että ei ole). Kaivoin vanhasta Railway Modeller -lehdestä artikkelin, johon vuosia sitten törmäsin. Kasvitieteestä en mitään ymmärrä, mutta jutussa mainitaan ilmaisu Teloxys Aristata, joka taitaa olla rehun latinankielinen nimi. Ehkä joku asiaa hallitseva löytää suomenkielisen ilmaisun tämän perusteella. Muita vierasperäisiä kasvista käytettyjä ilmaisuja ovat chenopodium aristatum, seafoam, zeeschum ja wormseed.

Tätä kamaahan pakkaavat nykyään monet pienoismallikamoja myyvät puljut. Hobby-Pointissa taisi olla Bushin pakkaamana.
kielo.luomus.fi/laji/?t=Teloxys+Aristata
Linkin mukaan kyseistä kasvia on havaittu Suomessa jopa 2 kertaa, tiedoista ei tosin näe että onko havainnot tehty viime vuonna tai 1800-luvulla.
EDIT:
tämän linkin mukaan 1 havainto on tehty 2000-luvulla ja toinen on tehty 1970-luvulla.
Kasvin nimi on ilmeisesti Koristesavikka (Chenopodium aristatum).