Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Talojen ikkunat

Talojen ikkunat ja ovet ovat 0,3 mm:n syövytettyä messinkipeltiä. Taloissa on ikkunoita ja ovia yhteensä noin pari tuhatta kappaletta. Syövyttämismenetelmällä vältettiin tekemästä jokainen ikkuna erikseen käsityönä, itselle jäi ainoastaan osien piirtäminen tietokoneella. Syövytystyö teetettiin alihankintana ulkomailla.
Ikkunoita on kaksitoista erilaista mallia: kolme pientä, viisi keskikokoista ja neljä isoa. Ovia on vain yksi malli.
Osat leikattiin irti peltikehikosta ja siistittiin hienojakoisella neulaviilalla. Ennen pohjamaalausta ikkunat ja ovet pestiin ja kuivattiin. Osat painettiin yhdestä sivustaan liimapuoli ylöspäin olevaan maalarinteippiin. Pohja- ja pintamaalaus suoritettiin kynäruiskulla. Ikkunat ovat samanvärisiä kuin talojen nurkkalaudat. Eri sävyjä taitaa olla kymmenkunta: valkoinen, useita harmaita ja ruskeita…
Ikkunoiden taustat haluttiin mustiksi. Aluksi ajattelin maalata talon seinään pensselillä ikkunan kokoisia mustia suorakaiteita, jonka päälle ikkuna sitten liimataan. Tämä menetelmä osoittautui kuitenkin aivan liian hitaaksi ja kaiken lisäksi tuhrua syntyi tarpeettoman paljon. Mutta vaanivalle epätoivolle ei annettu sijaa…! Hetken pähkäilyn jälkeen ikkunat päätettiin liimata pikaliimalla mustalle kontaktimuoville. Terävällä veitsellä leikattiin ylimääräinen muovi ikkunoiden ympäriltä, jonka jälkeen koko paketti limattiin talon seinään. Kontaktimuovin oma liima tarttuu riittävän lujasti seinän pintaan. Lisäksi ikkunan asettelemiseen jää aikaa, eikä liimatahroistakaan ole vaaraa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!