Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Talojen maalaus

Pispalan pienoismallin molempien lohkojen talot on nyt maalattu. Talot ovat ikkunoita vaille valmiit.
Rakennuksia mallissa on 340 kappaletta. Rakennusten seinät maalattiin kynäruiskulla, useampi talo aina samalla värillä. Tämän jälkeen käsin maalattiin kahdesti katot, nurkkalaudat ja kivijalat. Käsin maalattavia taloja oli noin 220 kappaletta. Osaan talojen kivijaloista liimattiin nelivärituloste mallintamaan tiilistä tai pulterikivistä tehtyä kivijalkaa. Pulterikivet ovat jääkauden muovaamasta harjusta kaivettuja pyöreitä kiviä, joita Pispalassa käytettiin talojen rakenteissa ja jyrkkien rinteiden pengerryksissä.
Yksittäisten rakennusten 1930-luvun värityksestä ei ollut tietoa tai sitä ei ollut mahdollista selvittää, joten maalauksessa koetettiin saada aikaiseksi uskottava ja rauhallinen kokonaistunnelma. Värien valinnassa apuna toimivat Tikkurilan vanhan ajan värikartat ja Pirkanmaan maakuntamuseon tutkijan asiantuntevat neuvot. Talojen pikkutarkkaan maalaukseen ei ryhdytty tiukan aikataulun vuoksi. Talojen maalauksessa, kuten koko Pispalan pienoismallin rakentamisessa, on kuljettu kokonaisuuden ehdoilla, luottaen suuren määrän synnyttämään tunnelmaan.
Valokuvissa näkyy toistaiseksi ainoastaan Näsijärven lohko, sillä ahtaiden työtilojen vuoksi toinen lohko on aina pystyssä käytävässä. Valokuvaaminen jää siten toiseen kertaan.
Seuraava vaihe rakentamisessa on ikkunoiden ja ovien asentaminen. Samaan aikaan täytyisi laittaa puita, ihmisiä ja joitain muita yksityiskohtia paikalleen. Aikaa tähän saisi käyttää reilun kuukauden verran. Pienoismallin on oltava museossa viimeistään 16.4.

Kommentit

Untamo, sä oot kone!
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Untamo, sä oot kone!
Täytyy myöntää, että joskus tuntuu siltä. Onkohan tuo vaarallista -mielenterveydelle?
J Pokki 20.2.2010 09:20 Vastaa lainauksella
Mielenterveydestä kannattaa huolestua vasta sitten, jos tällaisen projektin jälkeen ei tunne olevansa kone ;-)
Järven vesi näyttää uskomattoman hienolta.

…ei sillä, etteikö tietysti kaikki muukin.
Kelaan alaleukaa ylös lattialta (jälleen) ja ihmettelen vielä enemmän mainintaasi siitä, että noille kaduille ja poluille on vielä tulossa väkeäkin! Tuleeko noita ihmisiä ihan useita satoja?
Tästä ei vain voi olla pitämättä, vaikka aikataulu karsiikin hienouksia pois.
upee on tulossa.. mutta miten mahdat kuljettaa tämän paikan päälle, mihin nyt olikaan menossa.. ?
Jari Jalonen kirjoitti:
Mutta miten mahdat kuljettaa tämän paikan päälle, mihin nyt olikaan menossa.. ?
Lohkot kuljetetaan joko suurella pakettiautolla tai lava-autolla. Tarkoitus olisi viedä ne kuitenkin lappeellaan. Matka on Ikaalisista Tampereelle, noin 50 km. Kaksi reissua taitaa olla tiedossa.
ei taida olla ihan pikku projekti
Ilkka K. 12.12.2011 14:06 Vastaa lainauksella
Mykistävää työtä. 5*.