Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Pyhäjärven lohkon päivitys

Pyhäjärven ja Näsijärven lohkot ovat nyt yhtä pitkällä. Kaikki Pispalan pienoismallin talot on rakennettu ja muutama jo pintamaalattu. Taloja on kaikkiaan 340 kpl -ja mieskin voi hieman hengähtää ja ladata akkujaan maalausurakkaa varten. Kyllä oli jo aikakin, luomistyö uhkasi muuttua kärsimysnäytelmäksi.
Pyhäjärven lohkon maasto on valmis, vain puut puuttuvat. Veneitä on liimattu rivistö Pyhäjärven rantaan, puhelin- tai sähköpylväät asennettu, Pispalan portaat rakennettu ja muutama pulterikiviaita tehty. Soutuveneet järven rannassa ovat hartsivalua, originaali on tehty cibatoolista, josta on otettu silikonikumimuotti. Portaat ja puhelinpylväät ovat Plastrucktin tuotteita , joita on muokattu ja maalattu. Pulterikiviaita on valokuvasta tulostettu nelivärituloste.toisen kivimuurin päälle on tehty messingistä syövytetty aita, toisen matalampi maantien reunassa oleva aita. Lehmät laiduntavat vapaasti niityllä ja hevoset toisella (hevoset puuttuvat vielä kuvista). Molemmat ovat Preiserin tuotteita, jotka on osittain maalattu. Lehmissä tavoiteltiin suomenlehmää ja hevosissa suomenhevosta.
Pispalanharjun laella on vuonna v.1915 rakennettu Pispan koulu (vielä vailla ikkunoita) 1930-luvun asussaan. Lauri Viidan kotitalo on koululta lähtevien portaiden alapäässä (portaiden suuntaisesti oleva isohko talo).
Pispalassa ei ole aina ollut alas vieviä pitkiä portaita ja jyrkät kadut olivatkin talvella suorastaan hengenvaarallisia. Esim. vesi taloihin haettiin ämpäreillä alhaalta Tahmelan lähteestä. Pienoismallissa olevat portaat olivat noilla paikoilla 1930-luvulla.
Seuraava vaihe mallissa on talojen maalaus. Maalaus yritetään suorittaa sarjatuotantomaisesti eli kaikki samanväriset rakennukset ruiskumaalataan yhdellä kertaa jne. Käsin joudutaan maalaamaan katot, kivijalat ja nurkkalistat. Ikkunat ja ovet ovat messinkisyövytteitä, jotka ensin maalataan ja sitten liimataan seinän pintaan. Ikkunoiden taustat on ennen liimaamista maalattu mustiksi.

Kommentit

Melkoinen urakka, siinä mielessä ei käy kateeksi. Mutta lopputulos on kyllä kadehdittava.