Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Pyhäjärven lohko, päivitys

Pispalan pienoismallin talojen rakentaminen lähestyy loppuaan. Taloja on nyt 308 kpl, tekemättä on noin kolmisenkymmentä. Tarkoituksena on valmistaa kaikki rakennukset maalausta vaille valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä. Näsijärven puoleisessa lohkossa taloja on 184 kpl ja Pyhäjärven lohkossa nyt 124 kpl.
Pyhäjärven vesi on myös valettu ja tukkitiestä purkautuvat tukit ripoteltu veden pintaan. Vesi on valettu samalla tavalla ja samoista aineista kuin Näsijärvikin. Tahmelan lähteen vesi on toteutettu Vallejon Still Waterilla, valukerroksia siinä taisi olla 4-5. Still Waterissa verrattuna epoksiin on pieni kutistuma, joka näkyy pinnan ryppyisyytenä (johtunee useista valukerroista), epoksin pinta on puolestaan lasimaisen sileä. Epoksista tosin nousee pintaan öljymäisiä läikkiä, jotka eivät ole kyllä mitenkään häiritseviä. Still Water suoraan pullosta kaadettuna on helpompi käytettävä kuin epoksi, johon täytyy sekoittaa kovetin ja josta nousee myös käryjä.
Pyhäjärven ranta on loivaa ja lähdepitoista valuma-aluetta, jota on käytetty viljelykseen ja jossa on ollut myös luonnon niittyjä. Pienoismallin viljapellot ja niityt olen tehnyt Nochin Gras-Masterilla. Laitteen toiminta perustuu staattiseen sähköön, jossa maasto kastellaan liimalitkulla, siihen johdetaan laitteesta sähkövirta ja laitteen säiliössä sähköistyneet heinänpätkät ravistellaan pystyyn märkään liimaan. Laite todellakin toimii, lopputulos on mukavan kolmiuloitteinen ja elävä. Heiniä voi jälkikäteen painaa lakoon tai leikata saksilla lyhyempiä länttejä. Heiniä saa ainakin 2, 4,5 ja 6 mm mittaisina useilta eri valmistajilta ja monissa väreissä. Mielestäni maisemarakennus on ottanut jälleen yhden harppauksen eteenpäin matkalla luontevampaan lopputulokseen. Suosittelen kaikille.

Kommentit

Saisko tuosta Gras-Masterista erillistä artikkelia? voisi olla varsin mukavaa luettavaa ;)
Sam Susi 13.12.2009 08:36 Vastaa lainauksella
Tuukka Nuutero kirjoitti:
Saisko tuosta Gras-Masterista erillistä artikkelia? voisi olla varsin mukavaa luettavaa ;)
Taitaa toimia tuo laite siten, että se johtaa kuvassa näkyvän naulan kautta sähköä siihen kohtaan, mihin heinikkoa tmv. halutaan ja sähkö nostaa ripoteltavan ruohon pystyyn. Sähkö kulkee sillä alueella, jossa on vedellä onhennettua PVA-liimaa. Tuollaisen hankkiminen on ollut pitkään mielessä - tosin tuo on aivan järkyttävän kallis. Tuollaiseen hintaan en ole todellakaa hankkimassa, kun ei tuollaiselle kuitenkaan niin paljoa käyttöä ole. Vaikka tuollaisen voisi tehdä vaikka itse. Youtube on täynnä näiden teko-ohjeita. Toinen halpa tapa on nostaa ruoho pystyyn vaikkapa pitää ripoteltavan kohdan päällä hiuksiin hangattua ilmapalloa.

Itse malli näyttää erittäin hyvältä jo nyt. En malta odottaa sen näkemistä valmiina. :)
Late 13.12.2009 11:22 Vastaa lainauksella
Työhuoneen seinällä telkkarin vieressä näkyy kaksi kuvaa jostain vanhasta bussista. Mikä se on?
On valtava työ, mutta hienoa että olet jaksanut tehdä huolellista työtä. Sen vaan sanon, että maalaamisessa on vielä hirvittävä työ :-)
Huh, kyllä tuo vaatii jo pitkää pinnaa tehdä tuollainen määrä taloja… Tosiaan hyvän näköistä tuo heinikko. Oletko maalannut sitä ruiskulla, kun on paikka paikoin melko mukavan moniväristä tuo yleisilme? Olisiko ideaa laittaa tuon "lasimaisen sileän" epoksista tehdyn veden päälle Still Waterista vähän elävämpää pintaa.