Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Näsijärven lohko.

Näsijärven puoleisen lohkon kaikki talot on nyt rakennettu ja pohjamaalattu. Kaikkiaan rakennuksia on 184 kpl. Perusmaisemointi on myös valmis, puut ja mahdolliset muut yksityiskohdat (mikäli aika sallii) lisätään myöhemmin. Joitakin ihmisten muodostamia ryhmiä olen sijoittanut Näsijärven rantaan nähdäkseni kuinka hyvin pienen mittakaavan ihmiset erottuvat maastossa. Näsijärven rantaan on laitettu myös hartsista valettuja ja maalattuja soutuveneitä.
Näsijärven vesi on valettu epoksista, jota on kaadettu yhdellä valulla max. 4 mm:n kerros. Maisemapohja vaaitettiin ennen valua, mutta siitä huolimatta valun loppuvaiheessa epoksi lorahteli yli toisen laidan. Kovalevystä tekemäni järvenpohja vietti hieman laitoja kohti. Järven reunukseksi liimatuissa mdf-levyissä olisi saanut olla enemmän pelivaraa.Vajaa pari tuntia veden valamisesta aloin tiputella yksitellen pinseteillä tukkeja veden pintaan. Tukit on pilkottu cocktailtikuista, jotka on liotettu vedellä voimakkaasti ohennetussa akryylimaalissa. Ruskean sävyjä oli kolmea erilaista: mustanruskeasta punaruskeaan. Tukkeja vedessä on noin 1200 kpl.Tukit on uitettu suureksi lautaksi uittokourun suuaukolle, joten niitä ei voinut vain roiskaista veteen. Jos tukkkeja alkaa laittaa heti valamisen jälkeen, uppoavat ne liian syvälle veteen. Tein ennen valua testejä, joissa vajaan parin tunnin odottelu osoittautui hyväksi ajaksi. Järven pinta on peilityyni, tarkoitukseni oli tehdä pieniä laineita veden pintaan, mutta pitkä työpäivä uuvutti miehen ennen kuin epoksi oli jähmettynyt riittävästi.
Epoksi on helppo valettava, aikaa sen levittämiseen on runsaasti ja valujälkikin on riittävän hyvä. Epoksi antaa tosin maalatulle pohjalle oman kellertävän lisänsä, joten tämä kannattaa huomioida järven pohjaa maalatessa. Näsijärvi sai hieman turkoosiin vivahtavaa sävyä, jota en siihen olisi halunnut. Lopputulos on kuitenkin riittävän hyvä.

Kommentit

Ei voi kuin hämmästellä tuota työmäärää mikä tähänkin on jo mennyt ja varmaan vielä tulee menemään. olisin kaivannut yhtä lähikuvaa noista tukeista, niitäkin näyttäisi olevan aika runsas määrä vesistössä
Näyttää kyllä mahtavalta, kovasti odotellaan lopputulosta.
Voin kuvitella epoksinkäryn tuolla keskiluokassa :) Toivottavasti saatte ehjänä ulos. On kyllä yksi jännittävimpiä työvaiheita tuo epoksin valaminen.
Jouni Koski 14.11.2009 15:19 Vastaa lainauksella
Valu näyttää onnistuneen hyvin. Värikin sopii mielestäni hyvin pilvettömään kesäpäivään. Tukkilautta soljuu luonnollisen näköisenä. Ei ole liian järjestelmällinen asetelma.