Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Pispala 1930-luku päivitys

Taloja ja aina vain taloja… Maalausta vaille valmiita rakennuksia on nyt reilut 150 kpl. Näsijärven puoleisen lohkon talot saan tehtyä parin viikon kuluessa, jolloin tönöjä on reilu puolet kokonaismäärästä. Työhuoneessani voi käsitellä kerrallaan ainoastaan yhtä lohkoa, joten pyrin tekemään tässä lohkossa mahdollisimman paljon valmiiksi ennen lohkojen vaihtamista. Yritän myös välttää maisemalohkojen turhaa liikuttelua.
Näsijärven rannan laitureita on rakennettu, maalattu ja liimattu paikalleen. Parin seuraavan viikon sisällä olisi tarkoitus valaa epoksista järven pinta.
Maisemalohkon reunat on kahteen kertaan pohjamaalattu ja välihiottu, myös joitakin taloja on jo pohjamaalattu.
Pispalan talot asennetaan hiekkapedille, jota varten maisemapohjaan on nyrhätty monttu. Monttu tasoitetaan seulotulla, kuivalla hiekalla, joka kastellaan liimalitkulla. Talo asetetaan hiekkapedille, tarkistetaan, että se on pystysuorassa ja täytetään reunoihin jäävät raot kuivalla hiekalla. Lopuksi hiekka valellaan jälleen liimalitkulla. Hiekan annetaan kuivua pari päivää, jonka jälkeen rakennus irroitetaan varovasti montusta mattoveitsen terää apuna käyttäen. Polystyreenistä rakennetut talot voi kätevästi pestä puhtaaksi tiskialtaassa. Näin maisemassa on siistejä "perustuksia" , joista talot voi nostaa pois maisemoinnin ajaksi. Pispalassa talot on rakennettu paikoin jyrkkiinkin rinteisiin, jolloin pihan puolella talossa saattaa olla kolmekin kerrosta, kun kadun puolella on vain yksi. Pienoismallissa talojen kivijalat ovat yli- ja tasakorkuisia, talon oikean koron voi hakea sen maastoon istuttamisen yhteydessä.

Kommentit

Jouni Koski 12.10.2009 09:40 Vastaa lainauksella
Näppärää tuo talojen upotus monttuun. Ei tarvitse vuoleskella kivijalasta ylimääräisiä pois. Nopeuttaa varmasti sarjatyötä?
Täähän olikin mielenkiintoisempi projekti kun heti ajattelinkaan. Hyviä vinkkejä saapi.:)