Pienoismallit.net

Pispala 1930-luku

Pispalan talot

Pispalan pienoismalliin tulee noin 300 rakennusta.Lukuun sisältyvät asuintalot,vajat,saunarakennukset,tehtaat…Talojen lukumäärä on sen verran suuri ja pienoismallin aikataulu tiukka,että yksittäisten kohteiden hyvin tarkka detaljointi ei ole mahdollista.Monista taloista ei myöskään ole säilynyt minkäänlaista dokumennttia,ainoastaan vuoden 1930 kartta,josta saa talojen pohjapinta-alat sekä vuoden 1946 ilmakuvat,joista voi jotain päätellä.Joistakin kohteista on vanhoja kuvia kohtuullisen hyvinkin.Myös noin kolmannes nykyisestä rakennuskannasta on rakennettu ennen vuotta 1930.
Olennaista talojen detaljoinnissa on,että tarkkuustaso joka on valittu kulkee kautta koko linjan.Pispalan asuintalot olen pääsääntöisesti tehnyt Evergreenin 1 mm valmiiksi viirutetuista polystyreenilevyistä.Laudoitus taloissa on joko pysty- tai vaakalaudoitus,erilaisilla laudoitustiheyksillä.Projektin edetessä olen huomannut,että mittakaavaa laudoituksen osalta kannattaa hiukan liioitella eli käyttää hieman harvempaa laudoitusta.Harva laudoitus näkyy paremmin maalatussa talossa kuin tiheä laudoitus.Lisäksi täytyy muistaa,että museossa mallin päälle tulee vielä vitriini.
Pienet vajat ja piharakennukset on toteutettu valamalla ne polyuretaanihartsista.Vajoja on 14 erilaista mallia,joihin maalauksen jälkeen liimataan kartonkinen katto.Vajoja voi myös helposti muokata yhdistelemällä,sahaamalla jne.Vajojen osalta tämä on nopea,toimiva ja uskottava ratkaisu.Vajoja olen valanut noin 130 kpl.Niiden maalus on tehty kynäruiskulla sarjatyönä 5-6 eri värillä.
Rakennuksiin laitetaan maalauksen jälkeen messinkisyövytteiset ikkunat ja ovet.Ikkuna-aukkoja ei tehdä,vaan ikkunoiden taustat maalataan mustiksi.
Valittujen työtapojen täytyy olla riittävän nopeita ja tehokkaita,sortumista pieneen nyhräykseen on vältettävä.Tällä hetkellä taloja ilman maalausta on tehtynä noin 110 kpl.

Kommentit

On nääs vaa nii merkeleellisen hianoa jälkiä
Onhan melkoinen urakka, mutta hyvältä näyttää. Vaikka taloja ei ole edes vielä maalattu, alkaa aikakauden tunnelma välittyä.
JJ Hilska 25.9.2009 11:57 Vastaa lainauksella
Uskomatonta!
Vaikuttavan kokoinen projekti. Melkoinen työmäärä takana, mutta tekemistä taitaa vielä riittää. Todella mielenkiintoinen työ seurailla.
Vakuuttavaa työtä. Ja esimerkillisen hienoa sisältöä PMnet:iin. Tätä seurataan silmä ja vatsa kovana. Valmista mallia pitää tulla ehdottomasti ihastelemaan paikan päälle, jonka jälkeen voikin sitten tunnelmissa suunnistaa pulteriin…
Herra Sallisen Hevonkuusi hiljensi meikäläisen jo jonkin aikaa sitten täysin mykäksi. Eikä tämä kyllä näyttäisi paljoakaan häviävän em. teokselle. Blogi on seurannassa varmasti.
J Akke 25.9.2009 21:28 Vastaa lainauksella
Aivan sairaan makee projekti, uskomatonta että jollakin on muut mielessä kuin lentokoneet tai sotilaskalusto…heko …leko..suko..Tsemppiä projektille ,kiireet pois ja blogia seuraillaan täälläkin silmä kovana.
Mielenkiinnolla odotan jatkoa kun päivittäin tulee kuljettua Pispalan tietä.
Late 21.1.2010 16:55 Vastaa lainauksella
Vaikuttavaa leppoisaa siviilielämää. Mutta kysynpähän taas: Seinällä telkkarin vieressä on kaksi kuvaa jostain vanhasta bussista. Mitä ne ovat? Kysyn, koska teen joskus myös bussimalleja.
Late kirjoitti:
Vaikuttavaa leppoisaa siviilielämää. Mutta kysynpähän taas: Seinällä telkkarin vieressä on kaksi kuvaa jostain vanhasta bussista. Mitä ne ovat? Kysyn, koska teen joskus myös bussimalleja.
Moi! Kyseessä on Englantilainen Leyland Ps1. Kuvat ovat muinaisjäänne projektistani minkä tein ko. bussista 1:72 skaalassa. Untamo on alkanut käyttämään vanhaa työtilaani :)