Pispala on nyt luotu. Luomistyö kesti kauemmin kuin ne kuuluisat seitsemän päivää, vaikka luotavana ei ollutkaan koko maailma-ainoastaan pala Pispalaa. Pienoismalli on luovutettu Työväenmuseo Werstaalle ja tästä päivästä eteenpäin en minä ole enää vastuussa kyseisestä luomuksesta.Meirän Tampere-näyttely aukeaa yleisölle 30.4.2010. Työ aloitettiin 1.3.2009 jatkuen aina 20.4.2010 saakka, poislukien kesä- ja heinäkuu vuodelta 2009. Aikaa työmieheltä luomiseen vierähti 1600 työtuntia ynnä työharjoittelijan vajaat 200 tuntia. Tehdessäni museon kanssa sopimusta arvioin työhön kuluvan noin 1000 tuntia, joten harakoille meni turhankin…
Pispala 1930-luku
Työharjoittelu-/asiakastyönä tehtävä Pispalan pienoismalli tulee Työväenmuseo Werstaalle Tampereelle. Meirän Tampere -näyttely avautuu 30.4.2010.Tilaaja määritteli pienoismallin teeman,jonka mukaan mallissa pitäisi näkyä pala Pispalan harjua Näsijärveltä Pyhäjärvelle 1930-luvulla.Mallista täytyisi katsojan voida havaita harjun ja järvien väliset merkittävät korkeuserot.Lisäksi dioraamaan tulisi tehdä ainakin yksi harjun ylitse kulkenut tukinuittokouru,jotta voitaisiin näyttää millaista oli tuolloin alueen puunkuljetus.Harjun ylitse kulki lähes vierekkäin kaksi tukkitietä,jotka purettiin 1930-luvun puoliväliin tultaessa.Tukkeja uitettiin Näsijärveltä Pyhäjärvelle ja ennen uittotunneleiden rakentamista tukit vedettiin höyry- ja hevosvoiman avulla harjun laelle,josta ne rullasivat omalla painollaan puukourua pitkin Pyhäjärveen.Tukkien matka jatkui edelleen lähiseudun sahoille.
Pispalaa rakennettiin aktiivisesti 1920- ja 1930-luvulla.Alue on rakennettu tiiviisti ilman asemakaavaa,joten jokainen Pispalaan muuttanut sai rakentaa talonsa omien kykyjensä ja varallisuutensa mukaan,kunhan vain ei talollaan varjostanut naapurin pihaa.Museolle tehtävästä pienoismallista täytyisi välittyä myös tämä puutalojen synnyttämä runsas kylätunnelma.
Pispalan nykyisestä rakennuskannasta noin kolmannes on rakennettu ennen vuotta 1930.Mallista olisi hyvä löytyä joitain helposti tunnistettavia ja nykypäivään säilyneitä kohteita esim. haulitorni ja -tehdas.
Näiden määritelmien mukaan rajattiin alue,joka sijoittuu haulitornin molemmin puolin.Luonnossa pienoismallin esittämä alue on noin 850 x 350 metriä.