Pienoismallit.net

F-4J Phantom II

Yhdysvaltain laivaston phantom 70-luvun hämäristä

F-4J Phantom II oli yhdysvaltalainen monitoimihävittäjä/hävittäjäpommittaja. 60-luvun alussa käyttöön otettu Phantom oli käytössä kaikissa Yhdysvaltain aselajeissa ja sitä myös myytiin moneen maahan. Kone on yhä käytössä joidenkin maiden ilmavoimilla. Phantom tuli tunnetuksi erityisesti Vietnamin sodasta, jossa eri versiot lensivät monipuolisesti pommitus-, ilmaherruus- ja tulitukitehtäviä ja ottivat kovasti yhteen erityisesti Pohjois-Vietnamin ilmavoimille toimitettujen mig-21 hävittäjien kanssa ensimmäisissä modernien hävittäjien välisissä ilmataisteluissa.

Työn alle on siis otettuna Hasegawan näkemys J-mallin Phantomista, joka oli tukialuskäyttöön tarkoitettu jatkokehitysmalli varhaisista koneista. Koneyksilö tulee todennäköisesti olemaan VF-84 "Jolly Rogers"-laivueen kone USS Franklin D. Roosevelt lentotukialukselta. Itse malli on kaikin puolin laadukkaan oloinen, vaikka sillä alkaakin jo hiukan olla ikää. Avuksi on otettu Aires:n aftermarket ohjaamo ja Eduardin syövyteosia.

merkinnät

Siirtokuvien kanssa urakoiminen saatu päätökseen. Lisäilin runkoon ja laskutelineisiin miljoonalaatikosta ja sarjan omalta arkilta ylimääräisiä pikkutekstejä, joita referenssikuvissa näkyi. Kun viimeinenkin dekaali oli pinnassa niin laitoin päälle vielä kerroksen Johnssonia ja sitten mattalakan. Siirtokuvina tulevat pikkutekstit ovat tyypillisesti hiukan liian isoja ja silmiinpistäviä. Koetin himmentää niitä pensselöimällä päälle varovasti valkoista Tamiyan weathering setistä. Lisäisin myös jonkin verran pastelleja, lähinnä harmaata yläpuolelle ja metallipintoihin ja punaruskeaa alapuolelle. Referenssikuvissa nämä rauhanajan vehkeet eivät…
Phantomin näkyvimpiä ominaispiirteitä ovat moottorien sijoittelusta johtuvat peräpään eri sävyiset metallipaneelit. Näiden saaminen kohdalleen on tärkeää koko lopputuloksen kannalta. Lähdin tekemään metallipintoja käyttäen Humbrolin polished metal- maaleja, jotka olivat uusia tuttavuuksia. Alcadin pohjamaalilla sai hyvä tasaisen pinnan ja sitten sekoitin humbrolin teräksestä, asemetallista ja alumiinista yhden metallisävyn jonka ruiskutin. Sen kuivuttua maskasin teipillä osan paneeleista ja ruiskutin hiukan erilaisen sävyn. Lisää maskausta ja vielä muutama sävy. Lopuksi pinta kiillotettiin kankaalla metallinhohtoiseksi. Humbrollit olivat…
Phantom on nyt saanut väriä pintaan. Ennen maalausta kaiversin uusiksi paneeliuria kohdissa, joissa ne olivat kadonneet hiomisen seuraksena tai muuten heikkoja. Lisäksi porasin 0,30 mm sormiporalla niittejä hiukan näkyvämmäksi. Hasegawan sarjan osat ovat eri aikakausilta, ja esim. ripustimet ovat huomattavan vanhaa valua vähine yksityiskohtineen ja kohokuvioituine paanelilinjoineen. Niihin sai huomattavasti lisää eloa poraamalla niitinreikiä sinne tänne. Alotin maalaamalla rungon vallejon air model sarjan US light greyllä. Maalaus toi esiin useita pieniä epätasaisuuksia ja virheitä joiden poistaminen vei aikaa. Kun perusvärin oli vihdoin…
Pitkällisen ohjaamon ja rungon osien leikkailun/hiomisen/viilailun/ jälkeen ohjaamo istui paikalleen ja runko oli valmis koottavaksi. Puoliskot sopivat yhteen hyvin, mutta rungon alaosan liitoskohta oli melko heikko esitys ja vaati rutkasti kiittaamista ja hiomista. Myös moottoreiden ilmanottoputkien liitoksia piti hiukan korjailla. Kohdissa joissa kitattavan sauman kohdalle oli tarkoitus tulla paneeliura, käytin kittinä Tamiyan extra thin cementiin liuotettuja valurangasta raaputettuja styreenihiutaleita (tekniikka esitetty täällä: http://www.pienoismallit.net/kirjoitukset/niksi_42/ -Suosittelen käytettäväksi juuri extra thin cementiä tai…
Ensimmäiseksi työn alle Airesin ohjaamo, jossa on sekä resiini- että syövyteosia. Airesin ohjaamot ovat erittäin tarkkoja, mutta tyypillisesti niiden sovittaminen malliin on tuskaisaa, eikä Phantomin ohjaamo tee poikkeusta. Päädyin leikkamaan Airesin ohjaamon seinistä yläreunat pois, koska Eduarin etsiosat korvaavat niiden rakenteet ja näin vältin itse koneen rungon ylenmääräisen silppuamisen.