IAF Gloster Meteor F.8
Rakentamani malli esittää IAF:n Gloster Meteor F.8- hävittäjää 1950-luvun alkupuolelta. Kone kuului ”First jet squadronille”, joka oli sijoitettuna Pohjois-Israelissa sijaitsevaan Ramat Davidin lentotukikohtaan.
Gloster Meteorin myötä Israelin ilmavoimat siirtyi suihkuhävittäjäkauteen. Koneet olivat myös ensimmäiset, jotka IAF hankki täysin uusina suoraan valmistajalta, aikaisempien hävittäjien oltua aina käytettyijä. Vuonna 1952 Britannian hallitus suostui myymään 15 Meteoria Israelille (sekä jokaiselle ympäröivälle arabimaalle), ja ensimmäiset T.7 -koulukoneet saapuivat maahan 17.6.1953. Vuosikymmenen loppuun mennessä IAF oli myös saanut käyttöönsä myös Meteorin tiedustelu- ja yöhävittäjäversiot (FR.9 ja NF.13). Koneet saivat tulikasteensa Suezin Kriisissä, vuonna 1956. Gloster Meteoreilla saavutettiin loppujen lopuksi vain kaksi ilmavoittoa kapteeni Aaron Yoalin toimesta, kun hän ampui alas kaksi egyptiläistä Vampirea 1.9.1955 Meteor FR.9-koneellaan. Viimeinen Meteor poistui IAF:n käytöstä v. 1970.
Meteorit olivat alkuvaiheessa metallin värisiä, mutta 50-luvun lopulla koneita alettiin maalata maastoväreillä (ruskea/sininen/harmaa.) Rakentamassani mallissa näkyvät IAF:n käyttämät musta-valkoruudut nokassa ja suihkuputkien kärjissä. Lisäksi koneeseen on maalattu mustat omakone-tunnistusraidat siipiin ja runkoon. Mallissani on myös yleisesti käytössä olleet kolme lisäpolttoainesäiliötä, kaksi siivissä ja yksi rungon alla.
Löysin Classic Airframesin tuotannosta poistuneen FR.9 rakennussarjan pitkän etsimisen jälkeen netin kautta, barcelonalaisesta pienoismallien postimyyntiiliikkeestä. Halusin tehdä sarjasta F.8-mallin, joka onnistuikin helposti, koska rakennussarja perustui juuri tuohon alatyyppiin. Mallin rakentaminen olikin sitten kaikkea muuta kuin helppoa. Varsinkin siipien ja moottorien sovitus oli todella tuskallinen taistelu. Mallin kasaaminen oli jatkuvaa kittaamista, hiomista ja sovittamista. Maalasin koneen Alcladin Dark Aluminiumilla, johon dekaalit istuivat saumattomasti. Ruiskutin pintaan seuraavaksi Johnsonia, ja lopuksi Xtracolorin satiinilakkaa. Säistämiseen käytin MIG:in pigmenttejä ja liitupölyä. Rungon sisälle laitoin myös n. 80 gramman verran metallirojua, koska muuten kone olisi pyllähtänyt armottomasti persuksilleen. Mallista puuttuivat tähtäin, astinlauta ja heittoistuimen laukaisukahva. Ne valmistin itse. Nokkaan porasin aukot kameratykille ja ilmanottoaukolle. Mittaritaulu on Eduardin fotoetsisarjasta ja siirtokuvat ovat Isradecalsin tuotantoa.
Meteor oli todella suurtöinen malli, mutta olen itse aika tyytyväinen lopputulokseen.
"Masto näkyvissä" parantaa malli mallilta…;)
Todella komea jetti, josta pisteet… Tietysti vähän puhtoinen on, mutta… Ei näiden aina tarvitse olla likaisia yksilöitä. Paneelien rajat upeat.
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Tietysti vähän puhtoinen on, mutta… Ei näiden aina tarvitse olla likaisia yksilöitä.
Kiitos kommenteista Tero,
Tässäkin mallissa tapahtui taas se, mitä pelkäsin. Malliin tekemäni säistäminen (tosin ei mikään raju luonteeltaan) ei näy kuvissa. En tiedä, minkälainen valaistuksen oikein pitäisi olla, että kaikki erilaiset pigmenteillä tehdyt korostukset ja muut efektit saisi kuviin mukaan. Pitäisikö siinä olla ammattivalokuvaajan vehkeet?
Mielestäni sävyerot maalaipinnassa näkyvät ainakin noissa yläviistosta otetuissa kuvissa. Elävöittävät pintaa mukavasti, mutta eivät hyppää silmille.
Eivät näy, mutta toimivat :)
Jonkin asteinen masokisti ihmisen pitää olla, kun ryhtyy rakentamaan näitä Classic Disasterin sarjoja. Joten vedän kättä lippaan, silläkin uhalla, että tökkään sormella silmääni.
Lopputulos on kyllä taas kerran todella komea. Nuo juutalaisvaltion tunnukset sopivat näköjään tähänkin konetyyppiin varsin hyvin - siis noin niinkuin ulkonäöllisessä mielessä. Hmm … miltähän Messerschmitt Me 262 näyttäisi Davidin tähdillä varustettuna ;-)
Kiitos kommenteista Raimo ja muut kolleegat,
Kyllä meikäläisen pinna oli katketa useamman kuin yhden kerran tuon Classic Disasterin kanssa. Ehkäpä sitä vaan on jollain lailla vinksahtanut (liikaa aivopieruja, Raimoa siteeraakseni). Seuraavaksi pitänee levätä jonkun Tamigawan mallin kanssa, jotta jaksaa taas ryynätä näiden limited run injection hirvitysten kanssa:-)
Mun mielestä säistetty just sopivasti ja maukkaasti, erottuu kyllä kuvissakin! Ehkä ammattivalokuvaajan vehkeetkin voi auttaa, mutta luulen että ammattivalokuvaajan valoista olisi enemmän apua tämän probleeman kanssa?
Paneelirajat on taas vähän luonnottoman korostuneet, mutta olen ennenkin ollut väärässä mielipiteineni kanssa;). Työn jälki on puhdasta kateutta herättävää. Siistiä!
wade kirjoitti:
Paneelirajat on taas vähän luonnottoman korostuneet, mutta olen ennenkin ollut väärässä mielipiteineni kanssa;).
Moi Wade,
Kiitos kehuista.
Ongelma niissä paneelirajoissa, ainakin tämän mallin kohdalla, oli se, että ne olivat erittäin ohuet ja matalat. Sen vuoksi kaiversin niitä syvemmiksi, jotta paneelit olisi saatu näkyviin. Minun olisi varmaan pitänyt käyttää vähemmän tummaa liuosta paneeliuriin. Kyllä niiden kanssa nyt mielestäni voi elää, mutta kieltämättä hyppäävät vähän silmille. Oppia ikä kaikki !
Kyllä on komeesti rakennettu malli.maalipinta on onnistunut loistavasti samoin siirtokuvat istuvat hyvin.Paneelirajat on sopivan tummat ja toi säistys on toteutettu hyvällä maulla.Noista yläviistoon otetuista kuvista näkee ton säistyksen,taidokkaasti rakennettu, del montte mies sanoo kyllä;) taitavasti toteutettu kokonaisuus pisteet sen mukaan.
Hieno malli taas Tallylta. Sopivasti sattui kun juuri lukaisin tuon Israelin ilmavoimista kertovan mainion "Jyrisevä taivas"- kirjan.
Säistämisaste noita hieman ylikorostuneita paneelirajoja lukuunottamatta on juuri sopiva. Panssarimallarithan jatkuvasti haluavat liata lentokonemallitkin ;) , mutta luonnollisimmalta lentovehkeet näyttää tällaisina, varsinkin koska IAF huoltaa pelinsä hyvin.
Kun rakennusjälki on näin hyvä, ei tarvitse myöskään liata rakoja ja hiomajälkiä peittääkseen.
Hyvin taisteltu kasaan vaikeuksista huolimatta, lopputuloksessa ne eivät näy. Todella kaunis malli kaikenkaikkiaan.
[quote="Pasi Kiiski"]
Sopivasti sattui kun juuri lukaisin tuon Israelin ilmavoimista kertovan mainion "Jyrisevä taivas"- kirjan.
Pasi,
Kiitos kehuista.
Tuo "jyrisevä taivas" on ollut meikäläisenkin yöpöydällä. Erittäin asiantuntevasti ja hyvillä kuvilla varustettu kirja SUOMEKSI. Täytyy nostaa tekijälle hattua. Suosittelen kaikille kolleegoille luettavaksi!
Pasi Kiiski kirjoitti:
Panssarimallarithan jatkuvasti haluavat liata lentokonemallitkin ;) , mutta luonnollisimmalta lentovehkeet näyttää tällaisina, varsinkin koska IAF huoltaa pelinsä hyvin.
Omasta mielestäni esitin kantani likaisuudesta Sinun linjoillesi ja antamani pisteet ovat keskiarvon yläpuolella.
En "ottanut itseeni", totean vaan sen, että eri koulukunnathan vääntävät kättä aina…
Nätti malli harvinaisemmasta koneesta.Alumiinipinta onnistunut myös hienosti,koska sitä on vaikea saada "elävöitettyä" tasaisen harmaasta tai hopeasta sävystä.
Jälleen kadehtien katson työsi tulosta. Kyllä osaa olla harvinaisen aidon näköinen malli. En kerta kaikkiaan rupea väkisin keksimään mitään moitetta. Jälleen kerran pisteet sieltä parhaasta päästä.
Ciao Tally-Ho,
tyylikäs Meteor, ja maalipinta on ihan sopivan eloisa. En kaipaa yhtään enempää säistämistä. Yksityiskohdatkin nousevat hienosti esiin - erityisesti lisäsäiliöt ovat hyvät.
Petri
Kiitos kaikille mukavista kommenteista ja pojoista. Tuon Meteor-urakan jälkeen pitää ottaa joku helpompi rakennussarja telakalle. Se, että jokaista osaa pitää sovitella ja hioa, vie lopulta mehut pois ja hommasta tulee puurtamista. No, onneksi sain niskalenkin tuosta Meteorista :-)
^Jatka samaan malliin, eli parantaen… ;)
Hienosti jatkuu IAF koneiden sarja. Tosin vaseman siiven johtoreunassa näyttää sauma irvistelevän ihan pikkasen.
Olikohan voinut olla paneeliurien väri hieman vaaleempi, ei olis hypäänyt silmille ihan niin paljon.
Michael von Bell kirjoitti:
Tosin vaseman siiven johtoreunassa näyttää sauma irvistelevän ihan pikkasen.
Olikohan voinut olla paneeliurien väri hieman vaaleempi, ei olis hypäänyt silmille ihan niin paljon.
Kiitos kommenteista ja tarkkanäköisyydestä, Michael,
Olet oikeassa, saumahan siitä kevyesti pilkottaa. Kiiltävä alumiiniväri on täysin armoton, niinkuin vanha kansakoulunopettajani. Tukkapöllyähän tuosta olisi saanut oikein kunnolla. Sauma on tosin hyvin pieni (seli,seli), mutta sauma kuin sauma. Täytyy taas ottaa pakkelipurkki esille (huokaus)!
Mitä paneeliurien korostukseen tulee, käytän seuraavassa mallissani paljon vaaleampaa sävyä.
t. Tally-ho
Moi Tally-ho,
Mitäs tuohon enää edellä oleviin kommentteihin lisää, muuta kun sen että jälleen kerran aivan mieletöntä huipputyötä!
Erityiskiitos historiabriifistä - aina on mukavaa oppia uutta ja lisää, kiitos!
Toinen erityiskiitos rakentamiskuvauksesta - niitä on myös miellyttävää lukea, kiitos!
Minua ei tuo mitätön sauma häiritse lainkaan, en olisi edes huomannut sitä, ellei Michael olisi sitä todennut. Nuo ammattilaiset, kuten Michael ovat tosi tarkkoja, huh.
Loistava kokonaisuus; malli, historiabriifaus + rakennuskertomus; eihän tästä voi muuta antaa kun täydet pinnat.
PS Olisi muuten kivaa jos kaikki mallientekijät kirjoittaisivat edes lyhyen historiabriifin mallistaan (oli malli mikä tahansa) ja myös edes lyhyen rakennekertomuksen, silloin malli avautuisi katsojille paremmin ja samoin mallarin työpanos tulisi paremmin esille - mahdollisesti myös katsojien oppiminen mallinteosta lisääntyisi; oppimiskäyrä.
Loistava malli,hienoa työtä kaikinpuolin.
Kiitos AJ, Petri sekä kaikki muut kommentteja antaneet.
Tästä on mukava jatkaa seuraaviin rakennusprojekteihin!
t. Tally-ho
On kyllä hieno malli, ja mielenkiintoinen aihe! Meikäläisellä myös alkanut herätä kiinnostus rakentaa IAF:n kalustoa, tuli tuo varsin asiallinen opus "Jyrisevä Taivas" tavattua kannesta kanteen viime viikolla… On ne Israelilaiset vaan sitkeätä porukkaa! IAF:n kalustosta taitaa loppujen lopuksi olla varsin vähän malleja olemassa? Tarkoitan sarjoja joista saa suoraan väännettyä Israelilaiskoneen, aftermarket-silpullahan lähes kaikki on mahdollista :)
Eero Vainikka kirjoitti:
IAF:n kalustosta taitaa loppujen lopuksi olla varsin vähän malleja olemassa? Tarkoitan sarjoja joista saa suoraan väännettyä Israelilaiskoneen, aftermarket-silpullahan lähes kaikki on mahdollista :)
Kiitos kehuista, Eero!
Itse asiassa aika monesta IAF:n koneesta löytyy "Out of the box" -malli (puhun nyt 1/48 mittakaavasta). Äkkiseltään mieleen tulevat ainakin seuraavat mallit:
Spitfire, Mustang; Avia s.199, Gloster Meteor, Ouragan, Vautour, Super Mystère, Skyhawk, Mirage, Phantom, F-15, F-16. Kfir löytyy vain skaalasta 1/72.
Itse olen aina pyrkinyt hankimaan ensisijaisesti Isradecalsin tai jonkun muun after market-valmistajan siirtokuvat, jotka lähes poikkeuksetta ovat paremmat ja yksityiskohtaisemmat. Joihinkin koneisiin olen myös joutunut hankkimaan konversio-osia.
Tally-ho kirjoitti:
Eero Vainikka kirjoitti:
IAF:n kalustosta taitaa loppujen lopuksi olla varsin vähän malleja olemassa? Tarkoitan sarjoja joista saa suoraan väännettyä Israelilaiskoneen, aftermarket-silpullahan lähes kaikki on mahdollista :)
Kiitos kehuista, Eero!
Itse asiassa aika monesta IAF:n koneesta löytyy "Out of the box" -malli (puhun nyt 1/48 mittakaavasta). Äkkiseltään mieleen tulevat ainakin seuraavat mallit:
Spitfire, Mustang; Avia s.199, Gloster Meteor, Ouragan, Vautour, Super Mystère, Skyhawk, Mirage, Phantom, F-15, F-16. Kfir löytyy vain skaalasta 1/72.
Itse olen aina pyrkinyt hankimaan ensisijaisesti Isradecalsin tai jonkun muun after market-valmistajan siirtokuvat, jotka lähes poikkeuksetta ovat paremmat ja yksityiskohtaisemmat. Joihinkin koneisiin olen myös joutunut hankkimaan konversio-osia.
Okei, olin siis väärässä, kiitän korjauksesta! Epäilinkin että omaat enemmän/parempaa tietoa kun kyseessä IAF… :) Mitä esim. Kuivalaisen listoja katselin niin ei ollut liikoja IAF-malleja, tosin pitäisi mennä käväsemään ja kyselemään, sillähän se parhaiten selviäisi… Ne harvat lekomallit joita olen valmiiksi asti saaneet ovat olleet 1:72-skaalaa, eli se tavallaan lähempänä sydäntä kun 1:48, tämä lähinnä rajallisten tilojen vuoksi, 1:48 Phantom on jo sen kokoinen möhkö ettei taida sopia meikäläisen vitriiniin. :) Kenen tekele 1:72 Kfir on? Se voisi kiinnostaa, eniten houkuttelisi juuri kuuden päivän sodan sekä Yom Kippur-rähinän kalusto… Niin joo, onko Isradecalsille kotimaista trokaria vai onko tilattava ulkomailta? Sori, menee jo off-topic, ei varsinaisesti liity enää hienoon Meteoriisi millään lailla…
Olen itse tilannut mallini ulkomailta, lähinnä Hannantsilta, Modunilta tai aviation superstoresta. Jos niistä ei ole löytynyt mallia olen pannut kyselyn esim. Finescale modellerin keskustelusivuille. Sieltä sain vinkit joilla löysin defiantin ja meteorin. Isradecalit pitää tilata ulkomailta, niitä ei Suomessa myydä. Ne voi tilzta esim. Suoraan Isradecalilta.
..niin, siitä 1/72 Kfiristä. Se on joko Tamiyan tai Hasegawan malli.
Piti oikein tsekata Googlella, Tamiyalla sekä Hasegawalla näyttäisi molemmilla olevan 1:72 Kfir valikoimissaan, kuin myös Italerilla. Näistä Italeri lienee kehnoin, sekä myös ainoa joka pikavilkaisulla löytyi Nikkarin tai Kuivalaisen listoilta… Luottokortin puutteessa olen ikäänkuin kotimaisten kauppiaiden armoilla :)
Muistaakseni homma menee tuon 1/72 Kfirin kohdalla niin, että: Tamiya on reboxattu Italeri. Hasegawa on muodoiltaan hieman Italeria parempi, mutta Italeri taas on detaljeiltaan Hasegawaa parempi, uppoviivoitukset ja kaikki, ooh… Toki siitä on jo kotvanen aikaa kun on näiden 1/72:n kanssa tullut pulattua, mutta aika varmana tätä muistikuvaa pidän.
Hyvä eurooppalainen myyjä esim. Isradecalille ja Isracastille on
www.fliegerbuecher.ch jonne voi maksaa SEPA-tilisiirtona nettipankissa. Valikoimat ovat hyvät ja palvelu suorastaan täydellistä. Tosin tullissa saattaa joutua pistäytymään mikäli tilauksen+postin arvo ylittää maagisen 50€. Putiikki on nimittäin Sveitsissä.
Jälleen kerran: aivan erinomaista jälkeä!!! Mitäpä tuohon muuta voisi sanoa. Jälki ehdottoman tyylikästä. Sen verran Kfireistä, että Hasegawan Kfir esittää alatyyppiä C2, jonka erottaa aikaisemmista alatyypeistä lähinnä suurempien siivekkeidensä ansiosta. C1:ssä ei ollut näitä siivekkeitä lainkaan, C1 Plus-versiossa oli pienemmät siivekkeet lisätty ja C2:ssa oli siis nämä Hasegawan ja Italeri/Tamiyan esittämät vermeet. Voi sanoa, että C2 ja viimeisin alatyyppi C7 saadaan näistä ko. pienoismalleista suoraan, joten: nyt kaikki Kfirejä rakentelemaan.
Kfirien maalauksesta vielä: Koneet, jotka on maalattu PERINTEISEEN IDF:n kolmivärikaavioon ovat alatyyppiä C1 tai C1 Plus - koneita jotka päivitettiin C2 alatyypeiksi. Uudempaan kaksiväriharmaakaavioon maalatut koneet olivat C2-alatyyppiä jo tehtaalta tullessaan. C7-Kfirit maalattiin IDF:n " F-16-kaavioon", eli värisävyt ja -rajat kuten israelilaisissa F-16:ssa, kuten Italerin pakkauksen kannessa.
PhantomII kirjoitti:
Jälleen kerran: aivan erinomaista jälkeä!!!
Kiitos kehuista Phantom II
..ja kiitos kattavasta Kfir-analyysistä. Itselläni Isracastin Kfir-konversiosarja 1/48 skaalaan odottaa telakalle pääsyä joskus loppuvuodesta. Täytyy vaan kerätä voimia Italerin Miragen muuttamiseksi Kfiriksi. Tiedossa on mm. kohoviivojen hiontaa ja paneeliurien kaiverrusta.
Onpa komea Laivue 117:n Meteor. "04" toimitettiin Israeliin toisessa erässä (ensimmäisessä 4 T.7-tyyppiä) 21.8.1953 ja 21.1.1954 välisenä aikana 10 muun koneen ohella 420 000 punnan konekaupassa. Hinta sisälsi koulutuksen, varaosat, ammukset ja valmistajan huoltotuen. F.8:n hinta oli 36 250 puntaa koneelta. Näissä oli IAF:n ensimmäiset paukkupenkit (Martin-Baker M2E). Seuraavissa kone-erissä heittoistuimia ei sitten enää ollutkaan. Siipien alapinnoilta pitäisi löytyä kiskot (4 kpl/siipi) 5 tuuman HVAR-raketeille (en erota kuvasta, onko niitä).
Laivue 117 oli operatiivinen Meteoreilla lokakuusta 1954 lähtien, konversiolaivue kesästä 1956 lähtien ja koulutuslaivue huhtikuusta 1957. Laivueen toiminta loppui väliaikaisesti 11.2.1961, jolloin Meteorit siirrettiin Laivue 107:lle "3rd Spitfire". "04":n historia ei ole tiedossani, mutta Hatzerimin museon kokoelmissa tai varastossa sitä ei ole.
Nokan laivuetunnus näyttää ainakin lähes oikean näköiseltä, mutta tuo nokan varoitusmaalaus on valokuviin verraten hieman liian suuri (esim. JT:ssa s. 58). Muuten menee aivan täydestä.
Pentti Perttula kirjoitti:
Nokan laivuetunnus näyttää ainakin lähes oikean näköiseltä, mutta tuo nokan varoitusmaalaus on valokuviin verraten hieman liian suuri (esim. JT:ssa s. 58). Muuten menee aivan täydestä.
Pentti,
Ensinnäkin kiitos mukavista kommenteistasi ja toiseksi syvä kumarrukseni ja hatunnosto kirjoittamallesi "jyrisevä taivas"-teokselle. Olen lukenut sen kannesta kanteen ja täytyy vain ihailla valtavaa tietomäärääsi. Olin täysin ällikällä lyöty, kun sain tietää suomen kielellä kirjoitetusta IAF:n historiikista. Jofi! Sitä tuntee itsensä aika pieneksi kirjasi rinnalla, vaikka mielestään on näillä sivuilla jonkun sorttinen IAF-asiantuntija.
Olet ihan oikeassa sen nokassa olevan varoitusmaalauksen suhteen. Se on himppasen liian iso, ja niitä kiskoja raketeille ei valitettavasti ole mallissani. Mutta hienoa, jos kone kuitenkin muistuttaa suunnilleen esikuvaansa.
t. Tally-ho