hyvän näköinen, jalkaperttien jalustimet vähän viutilot mutta
hyvä kuitenkin että olet ne jaksanut väsätä.
Tässä olis seuraavaan laivaan ohjeet miten saa aika siistin näköiset jalkaköydet (PDF formaatissa) passaro.stage.thomasnet.com/Asset/yarddemo.pdf
Hyvä takila ja maalaus. Missä purjeet? No taitaa kyllä olla paremman näköinen
tämä alus ilman niitä muovisia purjeita + että siinä käy paikat hyvin ahtaiksi hyvin äkkiä kun
niitä purjeiden köysiä vetelee… varsinkin kun tuossahan on puomeja enemmän kuin laki sallii.
Ja sitten ne vantit/väylingit, eipä niitä ole mikään ilo näin pieneen laivaan väsäillä,
siinä puuhassa voi leppoisemmaltakin mieheltä palaa muuten aika äkkiä hihat.
Kirosanojakin tiedetään toisinaan lausutun oikein kovalla volyymillä kun on moiseen puuhaan ryhtynyt.
Passat
Nelimastoparkki

uusi ja parempi kuva
Aluksesta:
Saksalaisen Blohm & Voss-varustamon 1911 rakentama, massiivinen nelimastoparkki Passat oli kuuluisamman Pamirin sisaralus. Passat kiersi Cape Hornin 9 kertaa ennen vuotta 1914, suht kovia reissuja varmaankin
. :) 1932 laiva siirtyi suomalaisen laivanomistajan, Eriksonin haltuun ja 1951 jälleen kerran saksalaisomistukseen, jolloin alukseen asennettiin lisää puhtia tuomaan 1000 hv. varavoimakoneet.Nykyisin alus lepää museoituna Trave-joessa ja toimii messujen ym. kissanristiäisten pitopaikkana.
Aluksen pituus: 115 m. Leveys: 14,30 m. Korkeus vesirajasta isomaston huippuun 56 m.
Sarjasta:
Sarja on toistaiseksi paras osoitus "Revellismistä". Tuntui, että Revell on tehnyt Passatin sarjan painattamalla uudet siirtokuvat, ohjeet ja laatikon ja pakannut boksiin pamirin rangat. No joo, ei aluksilla kauheasti eroja ole, mutta kitisen nyt kun alkaneen AMS:n kourissa aloitin. Mesaani- ja Kryssimastoista, (kaksi taaimmaista), puuttui yhteensä 3 puomia, keskikannen mökki on suoraan Pamiria ihtiään. Hyttikannelta puuttuu konevinssit ja keulakannelta nosturi. Jos mokat esikuvaansa nähden sivuutetaan, laadullisesti sarja on varsin hyvä. Osat ovat puhtaat purseista ja muista sellaisista, mastot ovat yllättävän suorat ollakseen yhdestä osasta jokainen. Osia on melko paljon ja kummallisen hyvin ne paikoilleen loksahteli.
Rakentamisesta:
Nelisen kuukautta kai tämä otti, tosin kuukauden tauko oli välissä kun rakentaja itse oli kirurgisen korjailun kohteena. Jo alkumetreillä päätin, etten ala tekemään puuttuvia osia, vaan läjään paatin suoraan lootasta. Kuten isomman, Hellerin saman aluksen laatikkoarvostelussa mainitsen, tämän mallin tarkoitus oli tuoda Know-How:ta aluksesta, jotta aloituskynnys tuon Hellerin sarjan osalta ylittyy.
Rakensin tämän sarjan kuvaamaan passatin tämänhetkistä olotilaa museoituna. Värimallit on poimittu lukuisista valokuvista ja suht tarkasti vastaavat esikuvaansa.
Maalattu Humbrolin, Vallejon ja Revellin tuotteilla, kansiosat öljyväreillä. Takiloinnissa heitin revellin ohjeet roskikseen ja takiloin aluksen valokuvamateriaalin pohjalta. Takiloiden värit vastaavat esikuvaansa aika hyvin. Juoksevan takilan langat saivat mahonkivaha käsittelyn. Suurimman painajaisen aiheutti nuo itsetehdyt jalkapertit ja köyteraudat raakapuissa. Raakoja on 3 kertaa 6 ja jokaiseen kävelysillat solmuineen ja liimatippoineen, ei tämä selväjärkisen harrastus ole. :D
Muovivanttien puolustuspuhe: Tarkkaillessani Passatin tämänhetkistä tilaa, huomasin että väylingit, (narutikkaiden näköiset astinköydet), eivät ole köysiä vaan puuparruja ja vantit itse ovat suht jämäkkää vaijeria. Huomasin, että valmisvanteilla pääsen aika hyvin esikuvan mukaiseen tulokseen. No ok, vantteja on se 4 mastollista ja kolmessa niistä kolmessa kerroksessa, joten työmäärän vähentyminen puhui hyvin selkeää kieltään. :)
Kokkapuomin verkoksi Revell tarjosi osaa, joka ei minun geometrian tajulla mennyt mitenkään päin paikoilleen, joten korvasin verkon kankaisella valmisverkolla, liian paksua matskua nyt kun kattelee. Mut on se parempi kuin em. muovi-abomination. :)
Siinä kai sitä… omasta mielestäni parhaiten onnistunut laivani so far. Pikku tauko laivoista ja sitten aloitan tuon Hellerin samaisen aluksen huomattavasti isomman mallin.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.