Pienoismallit.net

Grumman Hellcat Mk.I

Kuninkaallisen laivaston ilmavoimat

Eduardin mainio 1/48 Hellcat. Edu on julkaissut tätä myös kahden mallisarjan ”combona”, dekaalit brittiversioille, jotka tosin eivät muuten suuremmin eroa amerikkalaisista. F6F-3 on yhtäkuin Mk.I ja F6F-5 on Mk.II.

Malli kuvaa Kuninkaallisen laivaston konetta HMS Indomitablella Intian valtamerellä elokuussa 1944.

Malli on todella helppo rakentaa. Ainoastaan lukuisat metalliset fotoetsiosat tuovat tähän vaikeusastetta, mutta nehän voi jättää pois tai asentaa vain osan. Itse käytin oikeastaan kaikki osat, vain jotkin vöiden soljet jätin pois (niiden liimaaminen olisi ollut jo aika skitsofreenista).

Malli on siis suoraan laatikosta, paitsi konekiväärit ovat Quickboostin tarvikeosia. Jos tarkkoja ollaan tulisi vöiden olla brittiläistä valmistetta eikä mukana tulleita amerikkalaisia. Sarjassa tuli mukana kaikenlaisia pommeja ja raketteja, joita en asentanut. Rakennussarjassa on nimittäin sellainen virhe, että laskutelineet ovat liian pitkät koneelle, joka on tankattu täyteen ja on mahanalus täynnä erilaisia vihanpitovälineitä. Telineitä tulisi lyhentää hieman, mutta päätin että kone on ilman polttoainetta ja lastia.

Maalauksessa yritin jäljitellä tropiikissa kulahtanutta konetta. Maalasin yläpuolen värit ruiskulla hieman eri sävyillä niin harmaata kuin vihreätäkin. Vielä öljyvärien avulla yritin saada sävyvaihteluja aikaiseksi. Vihreä olisi voinut olla hieman vaaleampi.

Alapuoli on tasaisempaa sävyä, koska se on se kuuluisa paikka, jonne aurinko ei paista. Väri on Sky, jota on sävytetty hieman harmaammaksi. Maaleina käytin Tamiyaa ja Xtracrylicsiä (menikö oikein?, ovat Hannantsin pojat siinä tuotemerkin keksineet!).

Valitan kuvien vähäistä määrää. Enempään levytilaan ei ole oikeuksia.

Kommentit

Iltoja.Hienon koneen olet rakentanut maalaus onnistunut hyvin,rakennusjälki hienoa .Toi säistys on mielestäni ihan hyvin onnistunut ei se aina tarvi olla loppuun kulunut.Mut nämähän on makuasioita.Ei muuta kuin uutta mallia vaan;)
Hyvällä maulla rakennettu Hellcat jo tekstinkin kertoessa miksi.Tämä kone toimii innoittiajana omassakin Eduardin Hellcatissa aikanaan.Sain hankittua aika hauskan loodan; Monogram,Hellcat F6F-5. Arii on myös julkaissut Hellcatin ainakin.Ilmeisesti Eduardilta on juuri ilmestynyt Weekend Hellcat myös,(Hannants).Hieno on tämä kuvien kone.Tuo Gold-Zack on ainakin minulle täysin tuntematon,olen yrittänyt huippuohuella siimalla,mutta välil huonoin tuloksin.Olisi kiva kuulla mistä tuota saa ja minkä hintaista noin? Joistain kaupoista saa jotakin koristelankaakin tietääkseni.
Gold-Zack on sitä tavallista, ompelutarvikeliikkeistä saatavaa elastaanilankaa.
Mietin pitkään, että mikä tässä mallissa tökkii. Malli todella siisti, mutta kuitenkin se on kulunut. Siisteys ja kuluminen ei oikein ole tasapainossa.
Pienellä loppu hiomisella olisi ollut minun mieleeni enemmän.
Esa Heikonen kirjoitti:
Mietin pitkään, että mikä tässä mallissa tökkii. Malli todella siisti, mutta kuitenkin se on kulunut. Siisteys ja kuluminen ei oikein ole tasapainossa.
Kuluneetkin koneet voivat olla siistejä. Tonni kuraa on yhtäkuin satanen vauhtia pois ja siitä seurasi yleensä kuolema kun kovilla ammuttiin.
Vanhan silmään hyvin tehty malli ja vanhennus suoritettu taidolla ja maltilla.
Todella kauniisti kulunut (ja puhtaaksi pesty) malli. Pidän erioten kakkoskuvasta. Uppoviivoitusten korostus on hyvin viitteellistä ja maltillista joka toimii tässä mallissa erinomaisesti!
Nyt täytyy kyllä ihmetellä mallin matalaa keskiarvoa (3,36).
Näyttää mielestäni muuten ihan hyvin tropiikin armottomassa auringossa kulahtaneelta, mutta jostakin syystä se aurinko ei ole "syönyt" ollenkaan noita kansallisuustunnuksien isoja sinivalkoisia pallukoita. Käyttääkseni vanhaa sanontaa "puhtaat siirtokuvat ikäänkuin leijuvat kuluneen näköisen mallin pinnassa".
Juha Stenberg kirjoitti:
Nyt täytyy kyllä ihmetellä mallin matalaa keskiarvoa (3,36).
Matalaa?
Raimo Leino kirjoitti:
Matalaa?
Mataluus on suhteellista. =)
Tero Tyni 13.8.2009 12:04 Vastaa lainauksella
Totta, että kansallisuustunnuksissa tulisi olla sama auringon haalistumisen vaikutus kuin maalipinnassa. Mietin sitä, että toimiskohan siirtokuva-arkin ruiskuttaminen ohuella maalikalvolla (harmaa? ruskea?) ennen kuin edes kiinnittää niitä. Maalipinnan haalistaminen on nimittäin tehty siinä vaiheessa kun kyseinen maali on pintaan laitettu. Paras tapahan olisi tietysti maalata myös tunnukset. Täytyy miettiä mitä voisi asialle tehdä näin jälkikäteen. Öljyvärilitkutus voisivat olla mahdollinen vastaus.

Itse ajattelin kanssa, että tukialuksilla koneet eivät oikeastaan ole likaisia, ainoastaan pakokaasuvanat tein. Tummassa yläpuolessa ne eivät niin hyvin näy kuin alapuolella. Täytyypä vaihtaa jokin kuvista alapuolen kuvaksi, kunhan sen saa otettua, niin näkee sitäkin vinkkeliä.

Tuota Gold-Zackiä ostin ihan City-Marketista. Kuten joku jossain keskustelussa mainitsikin, jos käyttää näitä markettituotteita ja repii siitä säikeitä niin täytyy olla tarkkana ettei ne kierry spiraaliksi. Tässä on vähän sitä, mutta onneksi ei pahasti häiritse.
Juha Stenberg kirjoitti:
Raimo Leino kirjoitti:
Matalaa?
Mataluus on suhteellista. =)
Kyllä,on varmaan niinkin käynyt välillä,että saman mallin arviossa on yksi antanut 4 tähteä ja toinen yhden tai jopa puolikkaan tähden.Olisi kiva tietää,millainen malli olisi kaikkein matalemmalla keskiarvolla palvelussa,sillä se olisi myös opettavaa.Nythän on niin,että vain viikon malli esitellään omassa laarissaan isolla kuvalla.No se toki on opettavaista,mutta olisi se toinenkin puoli opettavaista.Ainakin olisi tasapuolista silloin.Viikon malli ja vierellä Viikon toinen malli.Ei "huononkaan" mallin tekeminen helppoo ole.
Tero Tyni kirjoitti:
Tuota Gold-Zackiä ostin ihan City-Marketista. Kuten joku jossain keskustelussa mainitsikin, jos käyttää näitä markettituotteita ja repii siitä säikeitä niin täytyy olla tarkkana ettei ne kierry spiraaliksi. Tässä on vähän sitä, mutta onneksi ei pahasti häiritse.
Kiitos vastauksesta,Pasille myös kiitos infosta.On kyllä hieno kone tuo Hellcatisi.
Tally-ho 13.8.2009 12:28 Vastaa lainauksella
Juha Stenberg kirjoitti:
Nyt täytyy kyllä ihmetellä mallin matalaa keskiarvoa (3,36).
Olen itsekin ihmetellyt välillä pisteytysten voimakasta hajontaa. Mynttisen Tomilta kuitenkin kuulin, että jotkut kommentoijat käyttävät ihan omaa skaalaansa, eli esim "normaali" 3,5 pistettä voi olla tämän henkilön skaalassa 1,5. Koska Gallerian arvosteluasteikko ei ole absoluuttinen, voivat siis joidenkin antamat matalat mutta heidän omasta mielestään korkeat pisteet vääristää keskiarvoa. Tämän kuultuani, olen ruvennut seuraamaan enemmänkin pisteiden jakaumaa, joka antaa ehkä realistisemman kuvan arvosteluista.

Sitten varsinaiseen asiaan. Täytyy onnitella Teroa erittäin siististi toteutetusta mallista. Maalipinta on tasainen ja siirtokuvat istuvat mainiosti. Sitten vähän kritiikkiä: olen samaa mieltä siitä, että kone on säistämisestä huolimatta jotenkin antiseptisen oloinen. Vaikka meikäläinen on hyvin hillitty säistäjä, olisin tähän Hellcattiin toivonut jotain lisää. Ehkä kulumia ja roiskeita tms. En tarkalleen osaa sanoa, mitä siitä puuttuu. Vihreissä maastokuvioissa on tummemmat reunukset. Onko ne tarkoituksella tehty?

Mutta kaiken kaikkiaan hieno malli!
Tero Tyni kirjoitti:
Totta, että kansallisuustunnuksissa tulisi olla sama auringon haalistumisen vaikutus kuin maalipinnassa. Täytyy miettiä mitä voisi asialle tehdä näin jälkikäteen.
Pastelliliitupölytystä? Itse olen hankkinut taiteilijatarvikeliikkeestä avuksi sellaisia liitusatseja, joissa on mukana eri värisävyjä esim. siniselle, vihreälle ja punaiselle - ja mukana on myös ns. blender-liitu, jota sekaan sotkemalla saa aikaiseksi vaaleampia sävyjä.
Tero Tyni 13.8.2009 13:27 Vastaa lainauksella
Paljon hyviä ehdotuksia. Kiitos niistä! Tässä tulee todellakin sanallisen arvostelun paras puoli esiin, kun saa kohdennettuja parannusehdotuksia. Kone menee vielä viimeistelypajalle takaisin tässä joku päivä ja saa vielä osakseen kulumia siipien etureunoihin, luukkuihin ym. ja vaikkapa öljyroiskeita tuonne moottorin tienoille? Taidanpa myös lakata koneen uudestaan mattalakalla, jossa on hitunen harmaata, kontrastia pois nääs.

Sitä ennen on tehtävä jotain kansallisuustunnuksille. Tuota pastellia täytyy harkita, tosin öljyvärit ovat mulle tutumpi aine. Pastelleilla ehkä saisi hennomman efektin aikaan. Pastellien päälle ilmeisesti ei voi lakkaa laittaa? Olisiko se sitten aivan viimeiseksi?
Tero Tyni kirjoitti:
Olisiko se sitten aivan viimeiseksi?
Juu, pölyt pintaan aivan viimeiseksi. Sen jälkeen sitten vaan erittäin varovaista käsittelyä.
Jos tämä Brett Greenin Hellcat vaikka edustaisi tuollaista 4,5-5? tasoa, niin siinä mielessä tämä yksilö on kohtuullisen hyvin arvosteltu ja linjassa.

Laivaston koneiden kuluminen on jokseenkin erilaista kuin mitä maakentiltä toimivien kolleegoiden. Meri-ilma hapettaa maalipinnan eri tavalla kuin mitä esim. hiekkakenttien hienojakoinen pöly. Itse tekisin kulumia lähinnä niille alueille, joissa liikutaan ja joissa on luukkuja, joita avataan normaalien huoltotoimien yhteydessä.

Maalipinnan kanssa kannattaa miettiä, missä käytössä tämä yksilö on ollut. Pienellä saattuetukialuksella ei koneita hirveästi pidetty sisällä, joten vesi (eri muodoissaan, jatkuvat sateet tropiikissa, lumi ja jää pohjois-atlantilla jne.) söi maalipintaa eri tavoin. Isoilla laivoilla tilanne oli toinen. Vaakapinnat yleensä kärsivät enemmän kuin pystypinnat, joista vesi pääsee valumaan pois.

Marko antaa 3,5- hieno malli. Ainoa asia mikä minua hämää suuremmin on se, että rungon tekstit loistavat kuin vasta maalatut, silti maalipinta on esitetty kuluneena. Mielestäni siirtokuvat pistetään puhtaalle pinnalle ja ne altistetaan sen jälkeen samoille pintakäsittelytekniikoille, kuin muukin maalipinta.

/marko
Hyvä vaihtoehto pastelleille on akvarellikynät, joihin itse olen mielistynyt. Kynän tarkkuus ja vesivärien mahdollisuus sävyttää ja pehmentää pensselillä. Tarvitsee tietysti lakkapinnan alle ja päälle.
Ja sitten mallista: Hellcutin hieno Hellcat, en keksi muuta kuin säestää noitten siirtokuvien osalta, poikkeavat nyt maalipinnasta vähän liikaa.
Tero Tyni 13.8.2009 15:36 Vastaa lainauksella
Hyvä vinkki Pasi! Noita akvarellikyniä saattaisi jopa löytyä nurkista. Tytär käyttää niitä. Mattapintaan varmastikin tarttuu parhaiten?

Ja kiitos kommentista Marko!
Mallissa on alla musta pohjamaali, johon on ruiskutettu akryyliä eri paksusina kerroksina eri kohtaan vaihtelun aikaansaamiseksi. Sitten akryylilakkaa pintaan, jonka jälkeen tarvittaessa valkoiseen tai mustaan öljyväriin on sekoitettu vastaavaa (harmaata tai vihreää) emalia. Sipastu pintaan ja jonkin ajan kuluttua pyyhitty pois kankaalla. Eli kulumisefekti on tehty väri kerrallaan.

Tässä maalaustekniikassa kun pelataan tietyn värin eri sävyillä on hankala laittaa siirtokuvia pintaan ennen käsittelyä. Harmaa ehkä on sen verran neutraali sävy, että ehkä ei haittaa jos tunnuskin "harmaantuu", mutta vihreän kanssa on toisin. Vihertynyt pallukka ei ole realistinen. Paras tulos tällä tavalla tehdessä olisi varmaankin maalata tunnukset maskien avulla. Silloin voisi ne tehdä vastaavalla tavalla, eli siis käyttää sinisen eri sävyjä "kulauttamiseen" ja valkoisen osalla taittaa sitä osaa tunnuksesta vaalean harmaaseen päin.

Ihan Brettin tasoon ei tosiaan ylletä. Aussie on kyllä aika peto noiden mallien kanssa. Huomaa hyvin kanssa kuinka erilainen lähestymistapa Brettillä on maalauksessa. Ensin perusmaalaus ja sitten efektit. Korostunut paneelien maalaus.

Tally-Holle: totta, että vihreän maalauksen reunat ovat tummemmat. Ruisku on varmastikin liikkunut hitaammin siinä reunoilla. Turhan tummaa. Täytyy vähentää kontrastia mallin pinnassa jospa se auttaisi.
Tekniikat voivat tosiaan pistää pieniä haasteita eri osa-alueiden hallintaan. Se on itse asiassa yksi makeimmista jutuista koko mallinrakenamisessa- sitä kun tekee jonkun jutun uudella tavalla ja sitten huomaa, että jotain unohtui :). Kokonaisuuden hallinta on pirullisen hankalaa.

Brett:in tyyli on Brett:in tyyli- en tarkoittanut että se olisi jotenkin lähtökohtaisesti "paras" tms. Itse en pidän ihan noin voimakkaasti tummennetuista paneeliviivoista, kuin mitä tuossa Brett:in tekeleessä on- pidän sinun lähestymisestäsi enemmän. Lähinnä ajattelin pienten yksityiskohtien hallintaa- tiettyä finesseä, joka nostaa mallin tuolle 4,5 tasolle. Makuasiat ovat sitten tuossa 0,5 tähden vaihteluvälissä.

/marko
Eemeli 13.8.2009 17:03 Vastaa lainauksella
hieno malli kertakaikkiaan.
Tero Tyni kirjoitti:
Hyvä vinkki Pasi! Noita akvarellikyniä saattaisi jopa löytyä nurkista. Tytär käyttää niitä. Mattapintaan varmastikin tarttuu parhaiten?
Juu, mattapintaan. Pidän akvarellikynistä koska homma on paremmin hallinnassa niillä, pastelleilla ja pigmenteillä tulee helpommin töhryä. Tottumiskysymyshän tuokin tosin osittain on. Sävyjen sekoitus onnistuu myös paremmin.
Tero Tyni 13.8.2009 21:28 Vastaa lainauksella
Alapuolen kuva lisätty.
AJ 17.8.2009 17:06 Vastaa lainauksella
Moi Tero,

hieno Grummanin isokissa. Komppaan ylläolevia - "enuff said".