Pienoismallit.net

Snadikatu

Snadikatu esittää helsinkiläistunnelmaa väljästi 1930-luvulla. Projekti on ollut jo monta vuotta työn alla, eikä sen tarkoituskaan ole valmistua koskaan. Teen siinä milloin mitäkin; toimivia ratikoita, taloja, autoja, ihmisiä ja (keljuja) sähkötöitä. Mittakaava 1:60 johtuu valmiin HO-kiskotuksen käytöstä, joka siis vastaa raitiotien raideväliä 1000 mm. Ja juuri mittakaavasta johtuen käytännöllisesti katsoen kaikki on "itsetehtyä". Rakennusmateriaaleina muovilevyt ja soirot, paperi, pahvi, puu, Das-massa. Maaleina lateksi, akryyli, emali. Rakennusjuttua riitäisi vaikka kuinka paljon, joten mieluummin niin, että antaa tulla kysymyksiä - yritän sitten vastata. Kuvasta näkee, että Snadikatu on nimensä mukaisesti pieni, 60 x 130 cm, mutta rakentamisen riemu on suurta. Kuvaus tehty ulkona iltapäivän auringonpaisteessa.

Kommentit

Jotenkin tuli mieleen vallila noista puisesta portista ja harmaasta rakennuksesta. Muutoin vaikutteita voi löytää vanhasta helsingistä mutta paikkoja en kyllä osaa yhdistää. Komia snadigatan.
Voi vitsi et on hieno! Kylläpä olet onnistunut mielestäni luomaan tota vanhaa tunnelmaa.Talot on mielestäni hyvin onnistuneet,kuin katu itsessäänkin on vallan uskottava;)Hienoa rakennusjälkeä.
Kantri 11.8.2009 16:16 Vastaa lainauksella
Vau! Toi oli eka reaktio ja on vieläkin.Eipä tässä pahemmin moitittavaa ole,ehkä tuo punatiili,kun sitä vertaa tuohon mielestäni hienosti onnistuneeseen Apteekin kulmaan.
Lisää kuvia katsoisin mielellään tästä.Oletko tuon Fordinkin itse rakentanut?
Kerrassaan mainio snadimalli ! Tulee mieleen vanhan ajan Linnanmäentienoo Kallion kaupunginosassa Helsingissä. Hienosti tavoitettu kesäinen tunnelma !
Järkyttävän hieno.Oikeet säkövalot katulamppuihin ja taloihin, olis pimeessä varmaan aika makee.
Hienosti rakennettu, maalattu ja säilötty palanen historiaa ja mennyttä tunnelmaa. Nostan hattua varsinkin siitä että rakentamisessa on käytetty kaikkea mahdollista, itse tehden.
Tally-ho 11.8.2009 17:46 Vastaa lainauksella
Mahtava tunnelma ja erittäin onnistunut dioraama. Paljasjalkaisena stadilaisena voin sanoa, että Snadikatu voisi hyvin olla hyvin Kalliossa. Niinkuin Eki sanoi, Linnanmäen ympäristöstä löytyy tuon näköisiä maisemia. Olisi ollut todella mukava nähdä lisää kuvia dioraamasta.
On hienosti kuvattu ja rakennettu malli,tämä alkaa lähennellä jo viittä tähteä,mutta niitä ei nyt voinut antaa tässä valikossa jossa ei ollut pisteytysmahdollisuutta avattuani sivun.Hieno.
Kiskoliikenneaiheet ja suomalaisten rakennusten mallit ovat tietty mukavaa katseltavaa. Mittakaava on erikoinen — lähellä vanhaa S-pienoisrautatiemittakaavaa (=1:64), joka yhä elää USA:ssa ja Englannissa. Mallit ovat huolellista työtä ja dioraama on hyvin tunnelmallinen. Ratikoiden mallit ovat erityisen komeita. Taustamaiseman maalaus on hieno ja taiteellinen. Onko sekin suomalaista käsityötä?
Snadi mutta hieno. Taloissa ym. hienoja yksityiskohtia ja yhteensopiva kokonaisuus. Leppoisa stadilaistunnelmakin välittyy hyvin kuvista.
Työmäärä varmaankin on nyt jo ollut melkoinen? Tuossa koristeellisessa aidassakin on mennyt muutamia tunteja.
Late 13.8.2009 18:17 Vastaa lainauksella
Innoittavia kommentteja - kiitokset kaikille. Kantri olisi halunnut enemmän kuvia - olisihan niitä, mutta netti pani stopin. Ja kyllä se A-Fordi on itse tehty, ja sitä varten piti ostaa 1:24-kokoinen rakennussarja melkein pelkästään mittauksia varten. Siitä on muuten juttu Pienoismalli-lehdessä 2/07. Ja Petri mainitsi taustamaiseman - sekin "ite maalattu" (suurella vaivalla) monien kirjoissa ym olleiden Helsinki-kuvien perusteella. Vähän ihmettelin kun kukaan yleensäkään ei totea, että Snadikadun varastorakennus on suuresti rakastamieni VR:n makasiinien inspiroima ja muistolaulu niille.
T.L. 13.8.2009 18:27 Vastaa lainauksella
^Eipä tullut mieleenkään Makasiinit, vaikka siellä tuli aikoinaan pyörittyä, niin "Tuskassa", kuin muutenkin kirppiksillä/kännissä ;)
maxres 4.10.2009 09:54 Vastaa lainauksella
Hieno on!!
Minkä valmistajan raiteet olet saanu noin tiukalle mutkalle, että mahtuu tuohon 60cm:n syvyyteen…?
Late 4.10.2009 10:50 Vastaa lainauksella
[quote="Marko O"]
Hieno on!!
Minkä valmistajan raiteet olet saanu noin tiukalle mutkalle, että mahtuu tuohon 60cm:n syvyyteen…?

Raidemateriaali on Pecon flexiä ja kaarresäde 20cm, muistaakseni sisäkiskon mukaan. Vääntäminen oli melko brutaalia, ja raide piti naulata alustaan. Ratikat todella menevät tuosta jyrkkyydestä - akseliväli esim. pienemmäsä vaunussa on vain 30mm.
maxres 4.10.2009 11:21 Vastaa lainauksella
Late kirjoitti:
Ratikat todella menevät tuosta jyrkkyydestä - akseliväli esim. pienemmäsä vaunussa on vain 30mm.
Mahtaisikohan HO-junat mennä… Veturit ja vaunut joissa telit ja näinollen lyhyt akseliväli niissä.
Late 4.10.2009 14:10 Vastaa lainauksella
Mahtaisikohan HO-junat mennä… Veturit ja vaunut joissa telit ja näinollen lyhyt akseliväli niissä.
[/quote]

Teknisesti ajatellen varmaan menee, mutta miltä näyttää. Voisi ajatella jossain piiloon jäävisä osissa, missä epätodentuntu ei haittaa.
maxres 4.10.2009 14:37 Vastaa lainauksella
Late kirjoitti:
Teknisesti ajatellen varmaan menee, mutta miltä näyttää. Voisi ajatella jossain piiloon jäävisä osissa, missä epätodentuntu ei haittaa.
Nimenomaan ajattelin mäen sisään jyrkkiä mutkia, menisi HO melkein hyllyradaksi. Itselleni junat ovat osa maisemaa, eivät pääosassa, joten nopuksilla ei väliä.
Hienon näköinen kaupunginviipale, tykkään.
Enpä voi kuin jatkaa muiden ylistäviä kommentteja. Harvinaisen tyylikäs kadunpätkä. Katuhan suorastaan huokuu alkuiltapäivän kiireetöntä tunnelmaa! Snadikatu voisi todellakin olla jossakin Alppiharjun, Kallion tai Valkan kulmilla. Onko rakennuksilla (muillakin kuin varastolla) oikeita esikuvia?

Vaikka valokuvat ovat hiukan suttuisia, valaistus on ainakin osunut juuri nappiin. Taivaan Isoa Lamppua luontevampaa valoa ei varmaan olekaan. ;) Moni täälläkin esitelty malli saisi paljon paremmat arviot tämänkaltaisilla kuvilla.
Late 16.11.2009 18:40 Vastaa lainauksella
[quote="Oskari Hellman"]
Snadikatu voisi todellakin olla jossakin Alppiharjun, Kallion tai Valkan kulmilla. Onko rakennuksilla (muillakin kuin varastolla) oikeita esikuvia?

Muilla rakennelmilla ei ollut suoranaista esikuvataloa, vaan ne ovat yhdistelmiä monestakin erilaisesta rakennuksesta, joita on vanhaa Helsinkiä kuvaavissa teoksissa. Ja perään vielä pätkimistä ja kutistamista, sillä aivan tarkkaan mittakaavan mukaan taloista tuppaa tulemaan vähän liian suuria.