Pienoismallit.net

Hawker Hunter FGA.9

Elegantti Hawker Hunter on yksi menestyskäämistä sodanjälkeisen ajan brittiläisistä suihkukoneista. Sen kaikkia alatyyppejä valmistettiin yli 1000 kappaletta ja konetyyppi palveli ainakin 20 maan ilmavoimissa. Minä olen aina tykännyt koneen ulkonäöstä. Se on peri-englantilaisen näköinen ja omaa sitä samaa charmia kuin kaikki Ford Angliat ja Vauxall Vivat, jotka kylminä talviaamuina kategorisesti kieltäytyivät yhteistyöstä.

Malli esittää 43 Squadronin maataistelualatyyppiä FGA.9. Laivue oli sijoitettu 60-luvulla Adeniin ja osallistui siellä taistelutoimiin sekä paikallisia sissejä vastaan, että Jemenin joukkoja vastaan ainakin vuosina 1963-64. English Electric Lighting syrjäytti Hunterin päivähävittäjäroolista, mutta maataisteluversio palveli RAF:n operationaalisissa joukoissa aina 70-luvun puoliväliin asti.

Malli on tyypillistä uutta Revelliä. Siroa uppoviivaa, detaljoidut laskutelinekuilut ja mittakaavaan nähden erinomainen ohjaamo. Minulle kelpaisi sellaisenaan isompaankin mittakaavaan. Ei tarvinnut muuta kuin liimata osat kiinni ja hioa. Sarjassa on siirtokuvat kahdelle mallille, RAF:n ja Sveitsin ilmavoimien koneille. Enemmänkin saisi olla, mutta onneksi Xtradecal on julkaissut arkin 1:144 Huntereistä. Saatavilla on melkein kaikki konetta käyttäneet ilmavoimat. Valitettavasti vain pikku-Hunter tuntuu uupuvan Revellin tämän hetken tuotantosarjasta, mutta eiköhän se palaa pian.

Malli on maalattu Xtracrylix maaleilla. Kokeilin ensimmäistä kertaa näitä maaleja, ja muuten toimivat ihan hyvin, mutta suuressa viisauden puuskassa allekirjoittanut päätti sutia ne mallin pintaa ilman maalien ohentamista. (Talk about ”Momentary laps of reasoning”.) Lopputuloksesta ei tullut niin paha kuin kuulostaa, mutta seuraavalla kerralla ohennan ja kunnolla. Käytetyt värit olivat XA1003 Med. Sea Grey, XA1006 Ocean Grey ja XA1001 Dark Green. Sinänsä väärin, koska nämä ovat RAF:n maailmansodanaikaiset päivähävittäjäkaavion värit, eivät sodanjälkeinen kaavio.

Löysin kuvat lojumasta kovalevyltäni, ja malli on valmistunut jo vuosia sitten. Oli aikoinaan minun ensimmäisiä 1:144 mittakaavan koneitani. Laitan nyt kuvat esille. Kohteen pienuuden takia ja halvan pokkarikamerani rajoittuneisuuden takia, en pysty ottamaan parempia kuvia. Ymmärrän, että kuvien laatu voi vaikuttaa arvosteluun.

Kommentit

Tohveli 3.8.2009 19:12 Vastaa lainauksella
Mmmm… taas hieno pikkukone, näitä lisää.
Terkkuja syntymäkaupunkiini.Luulin ekaksi mallin olevan 1:72, pitää antaa lähes otava taivaalta.Jos joku ihmettelee tähtien paljoutta,kannatta kokeilla 144:sen tekemistä,aika opettavainen kokemus tuo on.Kärpäsen kokoinen malli ja pitää vielä makrolla kuvata lopuksi.
Mittakaavan huomioon ottaen hienosti rakennettu malli maalaus ja siirtokuvat ok;)
Tally-ho 4.8.2009 09:51 Vastaa lainauksella
Olet saanut tehtyä todella hienosti tuo Hunterisi. Itse käytän Xtracolorin maaleja, mutta en ole niitä koskaan sutinut mallin pintaan. Ilmeisesti akryyliversio soveltuu myös pensselillä levitettäväksi ?

Meikäläisen nakkisormilla tuskin onnistuisi hävittäjien rakentaminen skaalassa 1/144. Ihan vaan uteliaisuudesta, mitkä ovat Hunterin mitat ja kuinka monta osaa tuon kokoisissa malleissa yleensä on?
Ei tähän juuri enää pokkarini makrot riitä. Kuten näkyy niin kuvat ovat hieman suhruisia joten äärirajoilla liikutaan. Ja välillä tuntuu etteivät sormeni ja silmänikään riitä. Maalasin eilen pienen MiGin kuomua pensselillä ja alkoi olla suuria vaikeuksia kohdistaa katsetta oikeaan paikkaa. :)

Minulle on sanottu että nimenomaan nämä Xtracrylixin maalit olisivat pensselikäyttöön. Ne ovat selvästi paksumpia kuin Xtracolorit. Niitä joutuu ohentamaan pensselikäyttöönkin.

Hunterin mitat ovat pituus n.10 cm ja siipien kärkiväli n 7 cm. Siis iso kone verrattuna minun italialaishävittäjiin tai rautatievaunuihin ;) Osien määrää minulla ei ole tiedossa, koska olen hävittänyt laatikon, mutta vastaavanlaisessa uudessa Revellin TF-104G Starfighterissa on 41 osaa. Eli ennemmän kuin vanhassa 1:72 mallissa. Vaikka määrä onkin suuri, niin näissä pikkukoneissa yleisilme on tärkeämpi kuin yksityiskohdat.
Hyvin onnistunut PIENOISmalli. Tämmöisten pikkiriikkisten mallien saaminen uskottavan näköiseksi vaatii kyllä omat kikkansa, ja sinulla ne näyttää olevan hallussa.
Itse edustan mallarisukupolvea jolle 1/72 on se normaaliskaala (jotkut tosiaan kutsuvat sitä nykyään pikkuskaalaksi).Siitä alaspäin on pikkuskaalaa ja ylöspäin isoa. Jokin 1/24 rupeaa jo tuntumaan huijaukselta ;).
No, mallailukohteestahan se tietty paljon riippuu…