Pienoismallit.net

H.M.S. Independence

Kaksimastoinen kuunari, valmistettu Yhdysvalloissa vuonna 1775. Alus osallistui itsenäisyys taisteluun Englantilaisia vastaan,aluksessa on kuusi kanuunaa ja kahdeksan parrastykkiä, ei mikään kovin järeä aseistus.
Yritin etsiä lisätietoja netistä laivan historiasta mutta ei kyllä löytynyt.
Artesania latinan mallistoa aluksen mitat: pit75m, lev 33cm ja kork 60cm.

Kommentit

Komeata jälkeä teet näistä puusarjoista. Ilo muovilaivan rakentajan silmälle. Jossain vaiheessa varmaan yritän itsekin puurakentamista, on niin paljon kauniimpaa. :) Tuo keulapuomin verkko näyttää vähän paksulta kamalta, mutta kaiken kaikkiaan upea alus.
Upean näköinen laiva! onkos tuo laiva ajalta jolloin sitruunamehua ei juotettu merimiehille ja kuolleisuus oli aika runsas johtuen keripukista? En nyt aivan tarkkaan muista mut joku viisaampi varmaan korjaa.Joka tapauksessa komee on
Keulaverkko vähän häiritsevän tuhtia kamaa, ottaisin sen kyllä pois.
Seuraavaan laivaan voisi vaikka sutia vähän maaliakin, mutta se on kyllä makuasia.
Ihan mukavanoloinen malli näin äkkiseltään.
Pari lähikuvaa kannen rojuista olisi kiva…

Ps. valokuvat voi ottaa näin isosta mallista jonkun yksivärisen kankaan edessä, kangas vaan seinään tilapäisesti nuppineuloilla kiinni ja laskostaa pöydälle loput. Helppoa ja yksinkertaista.
Nättiä jalopuuta ja kiiltävää messinkiä piisaa, niinkuin yleensä näissä Latinalaisten artesaanien sarjoissa, mikäs siinä, kauniita koristeita ne ovat.Hyvin ja huolellisesti on laiva myös rakennettu.
Sen lisäksi että klyyvarin verkko on turhan järeä, on se myös mielestäni liian edessä. Yleensä näkee että verkko on kiinnitetty lähtemään heti laivan keulasta ja ylettyy klyyvarin puoleenväliin, siihen mistä etupuomi alkaa.
Toisaalta on ilmeisesti tehty ohjeen mukaan, ja ne eivät kuulemma näissä sarjoissa ole parhaasta päästä, varsinkaan takiloinnin osalta.
J Akke 7.8.2009 22:39 Vastaa lainauksella
Jep, kyllä ihan ohjeen mukaan on tehty ja eipä tuo verkko omastakaan mielestä niin kaunis ole ja jos se piruvie on vielä väärässä paikassakin, niin taidanpa ottaa koko roskan pois. Joo kyllähän nämä kauniita koristeita on liekö oikeasti edes esikuvansa näköisiä laisinkaan, tuskimpa ne alkuperäiset näin prameita olleet, noiden koristeiden määrässä.
Kyllä noi ohjeet aika vaikeaselkoset on tai sitten se johtuu kokemattomuudesta, takiloinnista on kyllä ihan hyvät ohjeet tiedä sitten kuinka väärin ne suunniteltu.
Eikös jostain saa tilattua semmoisen opuksen missä käsitellään tota takilointia juurta jaksaen, ja eikös se aika samanlainen toi takilointi ole noissa vanhoissa purjealuksissa.
sherwood 7.8.2009 23:14 Vastaa lainauksella
Upeen näköinen purtilo,paljonkos tollaset puulaiva sarjat maksaa, eipä taida itsellä kärsivällisyys eikä taidot riittää tollasten tekemiseen mutta komeita laivoja te osaatte rakennella.
J Akke kirjoitti:
Eikös jostain saa tilattua semmoisen opuksen missä käsitellään tota takilointia juurta jaksaen, ja eikös se aika samanlainen toi takilointi ole noissa vanhoissa purjealuksissa.
Opuksia löytyy aiheesta paljon, parhaasta päästä itseni kaltaisella maakravulle on ollut Lennarth Petersonin raakatakilointia käsittelevä Rigging period ship models ja kahvelitakilaan samalta kirjoittajalta Rigging Period Fore-and-aft Craft. Tosi hyviä opuksia molemmat.
Täällä hiukkasen näytettä kirjasta.
J Akke 7.8.2009 23:46 Vastaa lainauksella
Kiitti Pasi, näyttää olevan erittäin selkeitä kuvia kuinka homma tapahtuu, täytyy ensitöikseen tilata noi molemmat kirjat, seuraavassa paatissa on takuulla takilointi tehty oikein.
Eipä mitn, näitten paattien kanssa pulatessa kaikki apu on aina tarpeen :).Itselleni on kirjoja kertynyt enemmän kuin malleja. Aihe kun on niin laaja, ja pirun mielenkiintoinen.
Vielä tuosta Artesania latinan ohjeista ja sellaisesta: Nuo välimeren seudun laivamallivalmistajat tuntuvat satsaavan enemmän näyttävyyteen kuin esikuvanmukaisuuteen. Lisäksi nuo ohjeet ovat kuulemma varsin heikkoja kauttaaltaan. Tossa vähän aikaa sitten oli juttua täällä ja varsinkin fine scale modelerin foorumilla yksi guru antaa niille tylyn tuomion.
Onneksi laivamalleja (kuten muitakin pienoismalleja) voi tehdä niin monella eri tyylillä ja lähtökohdista. Pääasia että tekee, ja aina terapiamalleina ;)
Rane 8.8.2009 11:23 Vastaa lainauksella
Lähes kaikki eurovalmistajat näyttäisivät tarjoavan laivojaan maalamattomina (no, Billingille pinnat maalausohjeista). Ehkä maalaamattomuudella halutaan korostaa mallin puumaisuutta ja onhan hyvin tehty puupinta kauniin näköinen mutta harvoin vastaa todellisuutta, samoin messinkiosat kirkkaudessaan pompahtavat silmille.
Rane 8.8.2009 11:46 Vastaa lainauksella
Esim. Bookplussassa Pettersonin ensin mainitusta kirjasta näkyy olevan kaksi eri versiota, toinen on kalliimpi. Mitkähän noiden erot on?
www.bookplus.fi/kirjat/petersson%2c_lennarth/
Rane kirjoitti:
Esim. Bookplussassa Pettersonin ensin mainitusta kirjasta näkyy olevan kaksi eri versiota, toinen on kalliimpi. Mitkähän noiden erot on?
www.bookplus.fi/kirjat/petersson%2c_lennarth/
Kalliimpi on näköjään vanhempi painos, halvemmassa uudessa painoksessa näyttää olevan jopa muutama sivu enemmän. Ota sitten nyt tuosta selvää… Sisällössä ja asiassa tuskin paljon eroa lienee.
Molemmat ovat kovakantisiakin.
MarkoT 8.8.2009 20:28 Vastaa lainauksella
Hienoa työtä. Keulapuomin verkko voisi mielestäni olla purjeitten valkoinen tai ruskeampikin, mutta hienompi kontrasti tulee kirkkaalla köydellä :)
Upea! Voisitko valottaa kuinka paljon tuommoinen malli kaiken kaikkiaan maksaa ja mistä tuollaisia saa?
Kiitos jo etukäteen!
J Akke 9.8.2009 10:09 Vastaa lainauksella
Kiitti. suomessa näitä myy ainakin harraste ja tietonikkari, harrasteessa kaikista hyvät kuvat mutta kalliimpia. Saa myös tilattua ulkomailta halvemmalla kuin täältä, ite en luottokortteja omista joten on tuettava kotimaisia kauppiaita. Kyseinen sarja maksoi 170€, lisäksi erikeepperit sun muut perusvehkeet mitä yleensäkin mallinrakennuksessa tarvitaan.