Pienoismallit.net

FH 16 550

Tämä kyhäelmä on jo muutaman vuoden vanha, mutta laitetaan nyt tänne. Eli siis kyseessä on FH 16- säiliöyhdistelmä. Silloisen työpaikkani innoittamana aloin suunnitella säiliöauton rakentamista, ja minulla olikin jo hyllyssä säiliöpuoliperävaunuyhdistelmä, mutta kun halusin täysperän. Vieläpä sellaisen, jonka voisi bongata liikenteestä ihan ansiotyössä. Kyseisellä yhdistelmällä ei suoraa esikuvaa ole, mutta sen olisi tarkoitus käydä esim. vetyperoksidin tms. ajoon, jossa säiliöitä ei kuormien välillä pestä. Siksi yhdistelmässä on vain yksi miesluukku/ säiliö.

Hetken kataloogeja selattuani tulin siihen tulokseen, että valmiina ei ole juuri mitään. Auto nyt suurinpiirtein, mutta sekin vanhalla ohjaamon sisustuksella ja puolikkaan vetäjä. Säiliöperävaunun rakennussarjasta pystyi käyttämään letkukotelot ja säiliön luukkujen sääkannet. Volvon hytin lattiaa madallettiin ja samalla joutui madaltamaan myös venttiilikoppaa, jotta hytti mahtui paikalleen. Alkuperäinen sarja oli paraabelijousilla, joten puuta ja muovia hyväksikäyttäen rakensin autoon pitemmän rungon ja täysilmajousituksen (mainittakoon, että vuonna 2005 en omistanut edes tietokonetta saati että olisin tiennyt aftermarket-osista, Italerin lisäsarjaa lukuunottamatta. Ei sillä, että haluaisin jotenkin vähätellä, valmiilla lisäosilla saa parempaa jälkeä vähemmällä ruuvaa-väännä-säädä- hinkkaa- työllä).

Perävaunun akselit ovat Italerin, lokasuojat, takapuskuri ja vetoaisa Emekiltä ja loput omaa. Halusin itsekantavan rakenteen, joten valmista sarjaa ei voinut käyttää, se kun oli rungolle tehty. Säiliöt ovat 75 mm viemäriputkea, kromiteipillä päällystettyä, ja päädyt puuta. Puusta tehtiin myös säiliön kehdot. Sääkansia pidennettiin yhdistämällä kaksi kantta yhdeksi ja kävelytasot valmistuivat Italerin lisäsarjan kromattua rihlalevyä leikkelemällä. Kaiteet ovat rautalankaa.

Kommentit

veikka 16.8.2009 19:03 Vastaa lainauksella
Hieno renkaat ja säiliö todella aidon näköisiä.
Vakuuttava rekka.
Oikein hieno
Kiitoksia vain. Positiivinen palaute on aina mukavaa.
Komea on kyllä! Voisitko vain laittaa kuvan takaakin?
Joo, voin. Kunhan saan otettua sellaisen (muistelin, että olisi ollut koneella) ja mikäli tila riittää.
Hampaan autot on näköjään hyvin edustettuna täälä foorumilla.. :) Hieno malli tämäkin, varmasti aikaa tuhrautunut tähänkin riittävästi!
nätti haanpää tämäkin! :D Hyvä!
Tämähän on tyylikäs Haanpään juna myös. mukavasti löytyy pieniä yksityiskohtiakin.
Lisäsin pari kuvaa, myös sen pyydetyn kuvan takaapäin. Eikä mennyt edes puolta vuotta…:)
Tuomas Mononen kirjoitti:
miten teette noi adr haanpää tarrat vai onks se joku juttu
Itse tein ne "vaikeasti" eli ilman tietokonetta: minulla oli Haanpään seinäkalenteri, jossa oli oikeankokoinen teksti. Jäljensin tekstin maalarinteipille, jonka taas liimasin sinisen teippikalvon päälle, josta leikkasin tekstin irti. Sitten liimasin kohdistusteipin kanssa kirjain kerrallaan säiliön kylkeen. Raidat leikkelin samasta kalvosta. Helpompaa ja kalliimpaa on viedä tekstimalli tarrafirmaan ja leikkuuttaa valmiit tekstit.
Parhaimpia täällä näkeminiäni rekkoja. Ei keksi mitään sanottavaa… no ainut mikä ehken niin ois vaarallisten aineiden varotusmerkit takana tai mitä niitä nyt näissä on. Vai tarviiko tää edes niitä?
Varsinaisena syynä ADR-kilpien puuttumiseen on se, etten osannut niitä millään tehdä. Jos tämä olisi kuvatekstin mukaisessa ajossa, tämä olisi aina joko kuormattu tai aineen jäljiltä, jolloin kilvet kyllä pitäisi olla. Saatanpa joskus ne tähän viritelläkin, kunhan keksin miten ne saa siististi aikaan. Tuon tämän näytille kunhan seuraavan kerran pääsen kerhoiltaan.