Pienoismallit.net

Type 3 Chi-Nu

Japanilainen keskiraskas Type 3 Chi-Nu panssarivaunu FineMoldsin rakennussarjasta tehtynä. Type 3:ssa oli samanlainen alusta kuin Type 1 Chi-Ha vaunussa, mutta Chi-ha vaunuun verrattuna Chi-Nu vaunussa oli pitkä 75 mm kanuuna uuden tyyppisessä huomattavasti isommassa tornissa. Näitä vaunuja valmistettiin vuosien 1944 ja 1945 aikana kaikkiaan 144 kpl. Kaikki Type 3 Chi-Nu vaunut oli tarkoitettu Japanin kotisaarten puolustukseen, eikä niitä koskaan käytetty taisteluissa. Siksi tämäkin malli kuvaa vaunua sellaisessa ulkoasussa, että sillä on pian valmistumisen jälkeen ajettu vain joitain harjoituskierroksia panssarikentällä ja ajon jälkiä näkyy lähinnä vain pyörästössä ja pakoputkissa. Maalaus on tehty Gunzen Mr. Color maaleilla ja ruiskulla. Etsiarkilla oli pakoputkien suojaverkot, tunkin teline sekä kiinnikkeet lapiolle ja hakulle. Tähystysraot tornissa ja rungossa on porattu auki syvyysvaikutelman parantamiseksi kuten myös pakoputkien päät. Ajovaloihin on lisätty johdot ja joitain niittejä on rungossa jouduttu uusimaan. Telat ovat Friukkarin.

Kommentit

Iltoja, taas Jarmon malli näytöksiä aivan mahtava!
Itsellä tämä malli vielä tilaus asteella. Mukava nähdä tämä valmiina ja hienona semmoisena. Täytyy katsoa kuvat virkeimmillä silmillä myöhemmin.
T.L. 25.7.2009 15:38 Vastaa lainauksella
Vaikea arvosteltava. Yksityiskohdat hivelevät silmää, mutta näyttää kliiniseltä. Kuutos-kuvassa telat "auraa"? Saattaa olla katsojan silmässä… ;) Euphorian vallitessa, en anna tähtösiä…;) (Siis oman)
Upea, kasaukseltaan ja maaleiltaan, mutta joku jättää kylmäksi…
Aavistus vain, mutta olisvatko telat ehkä väärinpäin. Siis vasen tela oikealla ja päinvastoin. Näyttäisi nimittäin nuo tappien reiät olevan näkyvissä kummallakin puolella, tai sitten silmät temppuilevat.

Varsin mielenkiintoinen lisä ainaisten shermanien ja tigereiden joukkoon…
Hienosti kasattu ja maalattu malli putkahti jälleen näytille.
Tuolla keskusteluissa kun on puhuttu " tehdasuudesta - mallista", niin tämä ilmeisesti on sellainen :)
Siististä työstä huolimatta jään kaipaamaan pientä valoa ja varjoa mallin pintaan.
…eli makuasioita joista ei kannata kiistellä.
Jotenkin näyttäis siltä, että vasemmanpuoleisista teloista voisi napsaista vielä yhden telakengän pois. Roikkuminen on kuitenkin sen verran runsasta tällä hetkellä. En sitten tiedä, saako telaketjuja silloin lainkaan yhteen.

Mukavia tällaiset japanilaistankit, kun niitä ei tunne entuudestaan melkein yhtään. Tätäkin luulin hetken what iffiksi kun näytti niin laatikkomaisen itsetehdyltä. Siistiä jälkeä.
Moi,

Kiitos kommenteista. Teloista: itse mallissa, kun sitä tässä katselen, ei ole havaittavaissa tuota aurausilmiötä. Niissä kuvissa, mitä näistä vaunuista on olemassa (esim. kirja Tank Power nro 12 Japanese Armor vol 4 ss 12 - 16) on sekä kireämpia että löysempiä teloja. Mallissa olevat telat menevät aika lailla yksiin noiden löysempien telojen kanssa ;) Telatappien reiät näkyvät molemmissa teloissa sekä sisä- että ulkopuolella. Mukana oli vain yhdenlaisia teloja, eli molemmissa pusseissa oli samanlaiset telat! Ei siis erikseen vasemman puoleisia ja oikean puoleisia teloja. Samaa "ongelmaa" on ollut aikaisemminkin joissain muissakin teloissa, muistaakseni Shermanin teloissa. Tuossa nyt tekeillä olevassa Flampanzer II:n teloissa taas on erikseen telat vasemmalle ja oikealle puolelle. Kyllä, malli on tehdasuusi ja se kuvaa vaunua heti testiajon jälkeen. Toinen vaihtoehto olisi ollut esittää malli asussa, joilloin vaunut ovat jo jenkkien hallussa syksyllä 1945, mutta silloin olisi pitänyt tornissa oleva Kikusui kuvata ylimaalatuksi. Halusin kuitenkin esittää mallin "voimansa tunnossa" eli valmiina puolustamaan kotisaaria, enkä sotasaalisvaununa.

FineMoldsilta on tulossa myös Type 5 Chi-Ri vaunu. Sitä voisi sanoa what if -malliksi, noita 45 tonnin painoisia Japanilaisia "Tiikereitä" kun ei saatu yhtään täysin valmiiksi.

t. Jake
Veikeä ja erikoinen vaunu, mukavaa nähdä erikoisiakin aiheita.

Onko tykin tehosta mitään havaintoja ja/tai sodanjälkeisiä "testituloksia", olisiko tämä vaunu ollut Shermanille miten kova vastustaja?
Esko Koskinen kirjoitti:
Onko tykin tehosta mitään havaintoja ja/tai sodanjälkeisiä "testituloksia", olisiko tämä vaunu ollut Shermanille miten kova vastustaja?
Muistaakseni läpäisi - täytyy tarkistaa kotona kirjoista. Japanilaisilla tuli sodan loppuvaiheessa 2 tai 3 tehokasta tankkia, joita ei kuitenkaan mihinkään käytetty ja nämä herkut tosiaan saa myös pienoismalleina.

Testeistä en tiedä, mutta Chi-Nu oli ensimmäinen uuden sukupolven tankki, jonka kehittämiseen oli hankittu tieto/taitoa Saksasta ja sillä oli nimen omaa tarkoitus kyykyttää veli Shermannia. Type 5 Chi-Rissä olisi ollut 88, os se vaan olisi ehtitty ruuvaan paikalleen.

Japsi kirjassani on muuten kuva Chi-Nusta, jossa telat roikkuu aivan kuten mallissasi.
Moi,,

Tykin tehosta ei ole testituloksia tai en ainakaan sellaisia löytänyt. Todennäköistä on, että tuon 75 mm:n tykki ja siinä käytettyjen a-tarvikkeiden teho oli riittävä Shermanin saattamiseen pois pelistä osuman tullessa myös etusektoriin. Pystyihän esim. 47 mm:llä tykillä varustettu Shinhoto Chi-Ha myös tuhoamaan Shermanin, ainakin riittävän hyvällä sivuosumalla. Type 3:n ja Type 5:n välissä oli vielä Type 4 Chi-To, joita saatiin valmiiksi joitain kappaleita hieman ennen sodan päättymistä. Siinä oli 75 mm:n tykki ja siitä testattiin myös 88 mm:n tykkiä.

t. Jake