Pienoismallit.net

Vesiperän laiturirakennus

Vesiperän laiturirakennus on rakennettu VR:n 1930-luvun pienen laiturirakennuksen tyyppipiirustusten mukaan.Tämän pienoismallin esikuvana on toiminut Airakselan asema Kouvola-Kuopio-rautatieltä eli Savon radalta.Airakselan tyyppipiirustus on kirjattu 27.6.1931.Samojen piirustusten mukaan on rakennettu myös v.1933 Sääskiniemen asema Tampere-Vaasa-rautatiellä ja Tanin asema Riihimäki-Pietari-rautatiellä.
Pienoismallin kivijalka,portaat,seinät ja katto savupiippuineen ovat polyuretaanihartsivalua ja ikkunat ja ovet 0,3 mm syövytettyä messinkipeltiä.

Kommentit

Komia on! Kannattaa toi johonki dioon laittaa. Säistys osunut mielestäni nappiin, Voi hyvin kuvitella savun nousevan piipusta pakkas aamuna ja höyryveturi ukko pekka vislaa höyrypilven saattelemana:)
Hienoa jatkoa suomi-rakennusten sarjaan. Vähän jo harmittaa ettei ole radanpätkää omassa autotallissa.
Late 23.7.2009 18:22 Vastaa lainauksella
Ihan oikean näköinen. Miten pitäisi suhtautua rännien asennukseen, mikä voi jopa pilata hyvännäköisen talon. Tuleeko mukana ohjekuvia, vai vosiko suosiolla jättää pois?
Erittäin hieno pienoismalli,kattokin hieman kulunut pinnaltaan.Näyttää luonnolliselta.Rappusillekkin pienet kulumat tekisi terää.
Kertakaikkiaan upean näköinen rakennus. Eipä voisi aidommalta näyttää. Kivijalka voisi olla harmaata betonia, mutta erittäin hyvä näinkin. Ja pojot sen mukaan eli paljon.
Marate 23.7.2009 19:43 Vastaa lainauksella
Tämä on ilmeisesti Untamon yksittäinen projekti, eli ei yleiseen myyntiin tuleva, koska ne ei kai ole säistettyjä.
Ihan noin yleisesti ottaen katot säistyvät enemmän kuin seinät, mutta puupintaisissa taloissa varsinkin seinien alaosat on tummuneet ja likaantuneet, päädyissä enemmän kuin lappeen suojaamana.
Tämä malli on ilmeisesti juuri aika hyvin huoltomaalattu, eikä otsalaudat ja kattokaan ole kovin vanha.
Kiitoksia kaikille kommenteista.Tulevaisuudessa (lähi-?) pysäkkirakennuksesta on tulossa Mestarimallien myytävä tuote,rakennussarjana tietenkin.Velipoika on muuten tehnyt tuon tönön originaaliosat ja minä siitä eteenpäin valu- kokoamis- ja maalaustyön.
KL 23.7.2009 21:53 Vastaa lainauksella
Hieno se on. Positiivisiä puolia ei voi luetella, tulisi liian pitkä lista.
Kritiikkiä:
Esikuvaa tuntematta, ihmetyttää, räystäiden ja vesikourujen puuttuminen.
Portaisiin kaipaisin kulumaa, samoin savupiippu vaikuttaa juuri maalatulta. Ovenkahvojen ympärille kaipaisin "jälkiä". Ja puupintojen alaosiin kulumaa.

Tämä nyt oli pilkun viilausta, hyvästä mallista.
Alkuperäisessä piirustuksessa rakennukseen ei ole piirretty räystäskouruja eikä syöksytorvia. Valokuvien perusteella joihinkin kyseisten tyyppipiirustusten mukaisesti rakennettuihin asemarakennuksiin on myöhemmin julkisivun puolelle asennettu räystäskouru (en tiedä milloin tämä on tapahtunut), mutta ei syöksytorvia. Ulkoasultaan pienoismalli on alkuperäisen piirustuksen mukaisessa asussa. Ajansaatossa rakennukseen on tehty muitakin muutoksia: pilasterimaiset nurkkalaudat on korvattu tavanomaisilla suorilla laudoilla, puinen harjalauta on korvattu tiilisellä ja katon lappeiden päällä olevat reunalaudat on poistettu. Koska malli esittää rakennusta sen alkuperäisessä 1930-luvun asussa, ei malliin ole laitettu raystäskouruja eikä syöksytorvia. Tältä ajalta ei ole olemassa kuitenkaan valokuvia, jotta voitaisiin varmistua, miten asia oli käytännössä.

Jussi Iltasen toimittamassa kirjassa "Suomen rautatieliikennepaikat" on hyvä kuva Airakselan asemasta vuodelta 1976. Julkisivun puoleisella lappeella on räystäskouru vain portaiden kohdalla, eli reilun metrin pituisella matkalla, mutta ei muualla. Ilmeisesti tämä on lisätty mukavuussyistä jälkeenpäin. Samassa kirjassa on myös kuva samoilla piirustuksilla rakennetusta Tanin asemarakennuksesta vuodelta 1975. Julkisivun puoleisella lappeella on lipan pituinen räystäskouru, mutta ei syöksytorvia. Kyseisessä kirjassa on esitetty kaikki Suomen rautatieliikennepaikat kautta aikojen. Kirjan kuvien perusteella saakin hyvän tuntuman siitä, miten asemarakennuksissa on käytetty räystäskouruja ja syöksytorvia. Olisiko tässä peräti aihetta laajempaan tutkimukseen tyyliin "Räystäskourujen ja syöksytorvien käyttö suomalaisissa asemarakennuksissa kautta aikojen" :)
on mahtava, mistä ostit?
Sakari Kåla kirjoitti:
on mahtava, mistä ostit?
Kiitoksia. Laiturirakennus on Tmi Mestarimallien tulevaa tuotantoa. Laiturirakennus on piensarjatuotantoa ja se on rakennussarja, jonka osat ovat polyuretaanihartsivalua ja messinkisyövytteitä.Sarja tulee myyntiin kevään/kesän korvilla, hinta on vielä avoin.
Moln TT 14.3.2010 19:43 Vastaa lainauksella
Hienoja ne on! Teidän ohjauksen avulla sain rohkeutta rakentaa taloja itse. Kiitoksia! Mimulla on teemana Suomi TT-ssa. 1/100 mittakaava olisi minullekin sopiva, mutta oikea HO on liian isoksi näyttä. Haluaisin jotakin kuitenkin ostaa Tmi Mestarimallilta. Jotain sopivasti kokoista.
Moln TT kirjoitti:
Haluaisin jotakin kuitenkin ostaa Tmi Mestarimallilta. Jotain sopivasti kokoista.
Tilauksesta teemme pienoismalleja missä tahansa mittakaavassa, vaikka TT:ssa. Kts. www.mestarimallit.com
Moln TT 15.3.2010 00:24 Vastaa lainauksella
Tilauksesta teemme pienoismalleja missä tahansa mittakaavassa, vaikka TT:ssa. Kts. www.mestarimallit.com
[/quote]
Mainiota! Untamo, tarkoitatko samoja rakennusmalleja joka on jo tarjoomassa Mestarimallit valikoimasta tai jotain aivan uutta? Ja mitä olis sitten kysymyksen hinta? Elikö kuin huomattava on hintojen ero eräsarjasta?
Joka tapauksessa nostan hattu ylös! Monta vuotta seuran teidän Petrin kanssa veturitehtävän suomalaisesta pienoisradasta.
Moln TT kirjoitti:
Mainiota! Untamo, tarkoitatko samoja rakennusmalleja joka on jo tarjoomassa Mestarimallit valikoimasta tai jotain aivan uutta? Ja mitä olis sitten kysymyksen hinta? Elikö kuin huomattava on hintojen ero eräsarjasta?
Voimme valmistaa vaikka vain yhden, asiakkaan toiveiden mukaisen, mallin. Tällöin tietenkin kaikki kustannukset kohdistuvat yhteen ainoaan malliin, kun taas suuremmissa sarjoissa yksikköhinta saadaan edullisemmaksi.
Moln TT 17.3.2010 15:52 Vastaa lainauksella
Hei Untamo!
Jos tilasin esimmerkiksi samanlaisen rintamamiestalon TT-mittakaavassa ja
rakennussarjana - paljonko sellainen maksois? Ehka polisterolista tehtyna.
Saako tilata erikseen omamittaiset ikkunakehykset?
Ja toinen juttu - voitko sanoa suunilleen mika arvoisena olisi sellainen
proekti kuin Thure Hellstromin jugend-tyylinen V luokkan aseman
rakennussarjaa tai valmis rakennus TT mittakaavassa? Vastaava (lahella)
Korsoa, ja ihan sama - Varkaus, Kontiolahti ja paljon muuta Rovaniemen ja
Nurmiksen radalta. Onko piirustuksia? Olisiko edullisempa, jos tilataan
kaksi kappaletta samaa asemaa - toinen museon takia.
Kiitos!

Moln TT - Dimitri, Kerava.

P.S. mestarimallit osoitte ei toimi.