Pienoismallit.net

Ojasta allikkoon

Valmis

Tällä kertaa maltoin olla hiomatta jokaista yksityiskohtaa loputtoman pitkään, vaan ymmärsin lopettaa ajoissa, ja julistaa dioraaman valmiiksi, vaikka olisikin tehnyt mieli vielä parannella kaikkea sieltä sun täältä.

Loppuhetken lisäyksiä olivat kuparilangasta kiertämällä rakentamani puu sekä pudonneet lehdet, jotka toivatkin rutkasti ilmettä valmiiseen dioraamaan. Lehdet tein jauhamalla luonnosta kerättyjä kuivatettuja puunlehtiä, jotka värjäsin syksyisiin sävyhin ja kiinnitin alustalle reilusti ohennetulla Woodland Scenicsin mattapintaiseksi kuivuvalla maastoliimalla. Samalla liimalla kiinnitin myös rynnäkkötykin ja figuurit.

Rakensin myös lyhtypylvään kokonaan uusiksi ja tällä kertaa sen verran pienempänä, että se ei näyttänyt naurettavan isolta tällä alustalla.

Dioraaman kehyksen tein 8 mm:n MDF-levystä ja maalasin siihen jalopuuimitaation, joka ei tosin varsinaisesti esitä mitään tiettyä puulajia, kunhan on olevinaan nätti.

Kaikenkaikkiaan tämä oli oikein hauska projekti. Oli mukavaa tehdä pitkästä aikaa pikkuskaalan malleja, joita ei ole juurikaan tullut tehtyä sen jälkeen kun harrastusta aloittelin tai kun tein koulussa päättötyönä Salpalinja-mallin H0 mittakaavassa.

Taidan jatkossakin keskittyä enemmän näihin 1:72 mittakaavan malleihin, sillä jostain syystä tämän kokoinen malli näyttää ainakin omaan silmääni paljon viehättävämmältä kuin vastaava dioraama näyttäisi esimerkiksi 1:35 mittakaavassa. Lisäksi säilytystilani alkavat olla lopussa, joten pieni on kaunista ainakin niin kauan kunnes edessä on muutto isompaan asuntoon. Tai no, mihin sitä makuuhuonetta oikeastaan tarvitsee…

Kommentit

Kasimir K 23.11.2009 00:07 Vastaa lainauksella
Oijoi, todella upeaa jälkeä! Tälläistä näkee harvemmin edes ulkoimaalaisilla foorumeilla. Siviili figuurit antavat juuri mukavasti eloa useimmineten synkkiin dioraamoihin.
Mitkä telat muuten lopulta käytitkään SU-85:een?
Tomi Filppu 23.11.2009 00:25 Vastaa lainauksella
Kiitti, olen itsekin ihan tyytyväinen lopputulokseen, vaikka tietysti pitää aina parantamisen varaakin jättää. :)

Teloina käytin lopulta mallin mukana tulevat DS-telat, koska syövytetelat olivat niin haurasta tekoa, että sekä telat että mallari hajoilivat pahemman kerran yrittäessäni sovittaa niitä paikoilleen. Olisi ollut ehkä helpompaa ennen ylä- ja alarunkojen yhteenliittämistä.

DS-telat olivat lopulta hyvin vaivattomat asetella paikoilleen. Kiilasin ne roikkumaan telapyörien väliin puutikuilla, jonka jälkeen lämmittelin niitä varovaisesti kuumailmapuhaltimella. Telojen jäähdyttyä poistin tikut ja ne olivat jääneet nätisti roikkuvaan asentoon ja pysyivät paikallaan melko nätisti ilman liimaakin. Vahvistin kyllä liitokset pienellä liimamäärällä.
En pysty ymmärtämään miten onnistut tässä mittakaavassa saamaan figuureihin noin paljon eloa. (luin kyllä selostuksen, mutta siitä huolimatta…) Käsittämättömän hienoa maalausta. En nyt ainakaan tähän aikaan yöstä keksi mitään kritisoitavaa, täytyy pällistellä tätä aamulla uusin silmin.
itselläni ainoa negatiivinen huomio kiinnittyi hahmojen liian sarjakuvamaiseen olemukseen. eli mielestäni ehkä hieman liian kirkkaat ja puhtaat värit. ehkä tähän vaikuttaa näkymät sotadokkareista, jotka ovat pääsääntöisesti mustavalkeita ja muutenkin toisen maailmansodan aikaiset kuvat ovat enenmmän tai vähemmän värittömiä. mutta huomio kiinnittyi myös tosi hyvin tehtyyn taustaan ja ympäristöön. erityisesti aita ja katukivetys erilaisine värivaihteluineen. huomasin jopa jääväni tuijottamaan ympäristöä ja unohtavani melkein kokonaan katsoa itse tankkia. mutta erittäin vangitseva kokonaisuus ja tätä tulee ihmeteltyä uudestaankin.
Sekosin positiivisissa superlatiiveissa kun näin dioraaman! Todella, siis todella hienoa työtä. Pidän dion värimaailmasta, varmasti paremman näköinen kun monotoonisempi maalaustapa, tämähän pitää sitten nähdä livenäkin.
Olisi todella hienosti toteutettu ja mielenkiintoinen lopputulos jo 1:35 -skaalassa, mutta 1:72… nousee minun silmissäni kokonaisuudeltaan parhaaksi työksi, mitä olen täällä koskaan nähnyt. Äkkiseltään ei tule mieleen ulkomaisilta saiteiltakaan vastaavaan tässä skaalassa. Erityisen hieno työ! Piste.
Soon nätti ko karkki, näyttää hyvältä ja maist… Eikun siis. Kokonaisuutena oikein loistava. Vaikka mielestäni sota on julmaa ja ratsuväki raakaa ja maisema harmaa niin kyl tähän silti jotenkin sopii noi kirkkaan väriset siviilit. Todella hyvä ja silmiä hivelevä värimaailma. Ainoo josta rutisen on toi alustan musta reunus, se kyl välil imee katsetta. Muuten, aivan mainio ja totta et vetää vertoja kyl ulkomaanelävien tekosille.:)
Tunnelmaltaan erinomainen dioraama, joka on vielä erityisen hienosti toteutettu. Ainoa itseäni häiritsevä tekijä on tuo aidantausta, jossa ruohomättäät ovat kauniissa jonossa ja jonon päässä se pakollinen puu. Värimaailma on ihanan rikas, joka tuo koko dioraaman eloon. Näin pienessä mittakaavassa värejä on pakko käyttää rohkeammin, sillä muuten mikään yksityiskohta ei nouse esiin.

Itse pidän tälläisistä tiukoista asetelmista, joissa on mukana myös jotain tekemistä, joka on muuta kuin istuskelu, tupakan polttaminen, syöminen tai ruokailu.

Nostan hattua ja upouduin tutkimaan yksityiskohtia

/marko
Jouni Koski 23.11.2009 08:31 Vastaa lainauksella
Upee mutta mahtava pikkudio! Olisi isommassakin mittakaavassa todella hieno.
Vaunu varsinkin on onnistunut hyvin, ja figuissakaan ei ole valittamista. Värimaailmakin on sopivan elävä. Vaikka mukana on "kirkkaita" värejä, ne ovat sopivasti himmeitä, ja sulautuvat kokonaisuuteen.
Nuo Markon mainitsemat ruohotupsut pistivät myös meikäläisen silmään, mutta lähinnä sen takia, että näyttävät vähän turhan jäykiltä ja paksuilta.
Pa 23.11.2009 08:42 Vastaa lainauksella
Aivan upeaa työtä taas kerran. tosi hyvin toteutettu vaikka noin pieni mittakaava.
Hieno on ja hyvin tehty. On vaan realistisuus kaukana… ainakin jos vertaa historiallisuuteen (kuten esim. Demminissä). Mutta tietenkään ei sovi näyttää tankkien yliajamia siviilejä, raiskauksia ja siviilien murhaamisia näillä sivuilla. Ja voihan olla, että tämä on yksi niistä harvoista neukkuporukoista, jotka ei syyllistyneet yo. kauheuksiin…

Tankki on hyvin tehty ja aidonnettu. Ja figuurit on uskomattoman hyviä tähän mittakaavaan, ihan menis täydestä, vaikka sanoisi että ovat 1/35 mittakaavaa. Ja todella hyvä tuo kadun likaisuus, kuolleita lehtiä on reunustoilla sopiva määrä. Pakko… tai siis SAAN antaa täydet pojot.
Mittakaava huomioon ottaen aivan tolkuttoman hyvää jälkeä.
Tasapainoinen kokonaisuus. Mikään ei oikein hyppää silmään eikä toisaalta jää häiritsemäänkään.
Pasi Kiiski 23.11.2009 10:52 Vastaa lainauksella
Loistavaa. 1/72 figuurit maalattu kerrankin niin kuin pitää, eikä selitellä pienen mittakaavan vaikeudella. Yleensä 1/72 figurit jätetään tasavärisiksi maaliklönteiksi, mutta tämä osoittaa että osaaja saa niistäkin 1/35 veroista jälkeä.
Hyvä asetelma ja dioraamakokonaisuus.
1/72 sopiikin dioraamaskaalaksi paremmin kuin hyvin. Mahdollistaa suuremmat kokonaisuudet ja silti hyvän detaljointitason.
Hitto, kyllä on tosissaan hieno! Kyllä mä oon aina tiennyt, että osaat tehdä hienoja dioraamoja, mutta tuo panssari on jäänyt aikanaan meikäläiseltä näkemättä. Sähän oot myös Panssarimallari. Jumankekka, on hienosti maalattu eri sävyillä ja kontrastitkin on kohdillaan!! Laita tää tuonne Missing-Lynxiin, niin saavat välillä täältä Suomestakin ihasteltavaa!
toivonen 23.11.2009 12:01 Vastaa lainauksella
Joo, Lynxille ja heti tämä diorama. Ja jätä mittakaava kertomatta, voit saada aika älistyneitä kommentteja.

Toisin sanoen, erinomaista jälkeä! Onnittelut.

t.Pekka
Sanattomaksi vetää.On todella taidokasta ja siistiä jälkeä pikkuskaalaan, figuja voi vain hämmästellä kun ovat upeasti maalattu ja varjostettu.Dio itsessään on taidokas ja puhutteleva aihe.Alustan merkitys tulee hyvin itselle ainakin ilmi jos olisi vaan lätkäisty pahvista alusta ilman reunoja niin ei olisi yhtä hieno.Pikku seikka mutta merkityksellinen.
M.Bergdahl 23.11.2009 13:12 Vastaa lainauksella
Täytyy tunnustaa että ensikatsomalta luulin kyseessä olevan isomman skaalan dioraama :)
Aivan mahtava kokonaisuus. Siviilien värimaailma on mielestäni juuri tuollaisena hyvä kuten on panssarinkin kanssa. Ainoastaan dioraaman rajauksen kanssa olisin tehnyt toisin. Etualan jalkakäytävän olisin jättänyt pois ja samalla kaventanut vasemmasta reunasta jotta mittasuhteet olisivat pysyneet suht samoina. Nämä vain omia mielipiteitä ja vain kuvien perusteella tehtyjä. Muuten lähes täydellinen pikkuskaalan dio!
Tämän haluaisin kyllä nähdä livenä! Loistava!
Tulen käyttämään tätä mallia häikäilemättömästi hyväksi kun alan tekemään airfixin waterloota
Ei uskois että on 1/72:een tämä dio! Meinas leuka tippua lattialle, kun näin kuvat. Upea värimaailma diossa. Mahtava!
Tomi,
todella hieno! Inspioi kummasti omiin dioprojekteihin :)
Ville J 23.11.2009 15:02 Vastaa lainauksella
Upea, ei voi muuta sanoa. Luulin ensin, että mittakaavassa oli virhe… :0! Vetää sanattomaks.
Tomi Filppu 23.11.2009 15:41 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille ystävällisistä kommenteista. On oikein mukava kuulla onnistuneensa tavoitteissa ja kaikkein hienointa on tietysti se, että pystyy antamaan muillekin inspiraatiota. :)
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Mutta tietenkään ei sovi näyttää tankkien yliajamia siviilejä, raiskauksia ja siviilien murhaamisia näillä sivuilla.
No, kyllä sitä kai saa, kunhan kyse ei ole varsinaisesta väkivallalla mässäilystä. Tämän vuoden Eurossahan oli se yksi dioraama, jossa oli sodan raadollisuutta tuotu mielestäni ihan hyvällä maulla esille. Itseasiassa viime vuoden Georgian tapahtumat inspiroivat itseäni pieneen vinjettiin, joka olisi jo ehkä hyvän maun rajoilla, mutta aion sen vielä jossain välissä toteuttaa… Jätän sitten yleisön arvioitavaksi, onko se sivustolle sopiva.
M.Bergdahl kirjoitti:
Ainoastaan dioraaman rajauksen kanssa olisin tehnyt toisin. Etualan jalkakäytävän olisin jättänyt pois ja samalla kaventanut vasemmasta reunasta jotta mittasuhteet olisivat pysyneet suht samoina.
Olet ihan oikeassa. Alunperinhän suunnittelin käyttäväni SU-85:n sijasta JSU-152:ta, ja alustan olen mitoittanut sen mukaisesti. Sen vuoksi tyhjää tilaa on liikaa tai vaihtoehtoisesti figuureita voisi olla enemmän. Olisi varmaan pitänyt hankkia Preiserin eläinsetti, sillä jo yhdellä lehmällä olisi saanut huomattavan paljon tilaa täytettyä. Tavoitteena oli alunperin siis hieman tiiviimpi tunnelma, mutta ihan ok tämä näinkin toimii.

Kai näitä malleja voisi jossain välissä näyttelyihinkin alkaa taas kiikuttaa, niin pääsevät halukkaat livenäkin näkemään. Tämä jopa kulkisi suht helposti mukanakin, vaikka julkisen liikenteen varassa olenkin. Ja voisihan sitä vaikka Missing Lynxiinkin laittaa tämän näytille, kunhan vain keksisi ensin poliittisesti korrektin englanninkielisen nimen.
Tommi Tuuri 23.11.2009 15:43 Vastaa lainauksella
Täältä tärähti viisi tähtöstä että losahti!! Aivan loistava dio, pakko potkia itseään persuuksille että saisi omansa valmiiksi.
Masentavaa.Nimittäin se,että jotkut saavat tähän mittakaavaan näin uskomattoman näköistä jälkeä.Ei tästä kyllä löydy mitään valittamisen aihetta.
Tomi Mynttinen kirjoitti:
kunhan vain keksisi ensin poliittisesti korrektin englanninkielisen nimen.
Lyhyestä virsi kaunis:
"Red jacket"

Vaunun miehistö on kiinnittänyt huomionsa punatakkiseen naiseen ja siitä tuli tuollainen nimi mieleen.
tai rock'n roll hempeästi "lady in red" tai kaksimielinen "red dragon" 8)

/marko
Tai "Red October", vai meneekö jo liian syksyyn?

Hienosti olet dioraaman tehnyt, kauniilla värimaailmalla. Ainakaan minua ei tuo "sarjakuvamaisuus" häiritse, ei välttämättä aivan realistinen, mutta kuitenkin "elokuvatodellisuutta".
T.L. 23.11.2009 19:05 Vastaa lainauksella
Upea! Vaimoke sanoi katsoessaan, että:"Onko noi lähtenyt evakkoon korttelin päästä, kun on noin siistit kuteet?" Niin, tai näin, Hieno toteutus ja blogista sai imuroitua paljon tietoa. Harva tähän pystyy..;)
T.L. 23.11.2009 19:17 Vastaa lainauksella
Sorry tuplakommentti… Upea! Vaimoke sanoi katsoessaan, että:"Onko noi lähtenyt evakkoon korttelin päästä, kun on noin siistit kuteet?" Niin, tai näin, Hieno toteutus ja blogista sai imuroitua paljon tietoa. Harva tähän pystyy..;)
Henkka H 23.11.2009 20:00 Vastaa lainauksella
Tää on aivan ryökäleen hieno. Tuo kolikko vieressä pistää oikein räpyttelemään silmiä. Ulkolaislille saiteille vaan
kuvia. Alemmuuskompleksihan senkun tässä vaan pahenee…
On hieno dioraama,varsinkin tankki ja alla oleva maasto.Hieman epärealistinen on mielestäni noiden evakkoon lähtijöiden asujen kirkkaat värit,ainakin jos katsoo vaikkapa elokuvia ja niiden asujen värityksiä vertauksena vanhaan aikaan.Kuitenkin paljon nähty vaivaa ja hieno malli.
Tomi Filppu 24.11.2009 11:43 Vastaa lainauksella
Lady in red kuulostaa hyvältä, vaikka en ajatellutkaan, että kyseinen neito olisi tässä ihmeemmin pääosassa, mutta tokihan vaunumiehistön ilmeinen mielenkiinto johdattelee katsojankin katseen siihen suuntaan. :)

Tero: totta, mutta toisaalta minulle ei nyt tule ihan heti mieleen, että miksi evakossa olevien vaatteiden pitäisi olla erityisen likaisia. Vaikka vaatetuksen puhtaus ei ole varmasti sotaa pakenevilla ihmisillä päällimmäisenä huolenaiheena, niin eiväthän vaatteet kuitenkaan teitä pitkin dallatessa oikein siinä määrin likaannu, että se olisi tässä mittakaavassa havaittavissa. Ei vaikka olisi taittanut matkaa vähän pidemmältikin. Ja aivan hyvinhän he voivatkin olla korttelin päästä lähteneet matkaan. :) Kenkiin voisin tietysti kokeilla varovasti lisätä hieman mutaa pigmenteillä.
Raimo Leino 24.11.2009 13:07 Vastaa lainauksella
No nyt oli ihan pakko antaa se 5 tähteä - tämä taideteos on parasta mitä olen tällä sivustolla koskaan nähnyt. Tämän jälkeen en ainkaan itse kehtaa täällä valitella, että miten vaikeata onkaan saada korostuksilla ja varjostuksilla eloa ja näköä 1/16 skaalan figuuriin …
5 tähtee multa! huhu on kyllä komia! sanattomaks vetää ja muuten on hieno puu!!!!!!!!!!
mahtavaa duunia jopa olisin melkein väittänyt että olisi kyseessä skaala 1/32.. mutta kolikkohan se on niin pettämätön mitta.. 5/5
AJ 25.11.2009 12:25 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,

Kerrassaan aivan mieletön dioraama ja vielä pienessä vaikeassa mittakaavassa 1:72!!! Erinomainen esimerkkidio! Itse pidän diossa kaikesta - alustasta, rynnäkkötykistä ja figuista. Figut tuovat hienoa lisämaustetta ja väriä dioon.

Loistava 5 tähden dio! Enuff said.

AJ
Petri Ola 25.11.2009 21:10 Vastaa lainauksella
Upea - en muista koskaan nähneeni näin hyvin maalattuja 1/72 figuja. Missin Lynxilä on tullut ihasteltua Patrick Lapalu'n pikkuskaalan dioja, mutta tämä menee niistäkin mielestäni ohi. Ja vaunu on aivan yhtä upea.

Aikaisemmin mainittiin että edustan jalkakäytävän olisi voinut rajata diosta pois. Ehkä, mutta jos vaunun vastapainon on tarkoitus olla punatakkinen nainen, niin nyt pääpukarit erottuvat hineosti toisistaan - välissä vaeltaa virta pakolaisia, mutta näiden kahden välinen yhteys nousee näistä erilleen. Hieno dio!

Petri
Kerkesin jo ihastelemaan 1/35 skaalaan tehtyä hienoa dioa, mutta sanattomaksi melkein vetää toteutus pienessä mittakaavassa. Kertakaikkisen upea. Jostain syystä silmäni kiinnittyivät lauta-aidan alaosan lahonneissin osiin. Suorastaan mykistävä! Muuten, noi siviilit ovat myös 1/35 skaalassa saatavilla niinkuin tietty vaunu ja ajomiehet. En siis yhtään kainostele antaa täydet 5!!
Ansaitusti viikonmalli titteli tälle teokselle. Figuurit ovat upeat ja koko dioraama toimii.
Teo Bergman 30.11.2009 17:22 Vastaa lainauksella
Onnittelut viikon malli tittelistä!! Se oli kyllä ansaittu. Tämä on kyllä ihan selkee 1:35 malli ( =
Uutta vaa tekemään ja tee siitä vielä hinompi (jos se on mahdollista).
Olin ihan hämmästyny ku näin tän mallin ekan kerran ja oon vieläki hämmästyny.

Teo (hämmästynyt)
Onnea Tomille viikon malli tittelistä , (+++++)
Ei voi ku huulipyöreänä katsella työtäsi.Kattelin taas näitä kuvia ja diostasi aukeaa uusia asioita kokoajan.Katsoipa sitä mistä kuvasta tahansa niin loppuunasti mietittyjä ratkaisuja on jokainen, mistään ei ainakaan minun silmääni ole menty rimanalta.Jotenki nuista siviileistäki kuvastuu sodan ankaruus, kenties asetelma tekee sen?