Pienoismallit.net

Ojasta allikkoon

SU-85m

Tämänkin projektin kanssa kävi siten, kuten minulle on useasti aiemminkin käynyt. Aloitin dioraaman rakentamisen vain saadakseni jämämallin alle jonkinlaisen luonnollisen ympäristön, mutta lopulta dioraamasta tuli itsetarkoitus enkä halunnutkaan enää sijoittaa siihen toislaatuista sekundamallia.

Alunperin dioraamaan kaavailemani PST:n JSU-152 oli sinänsä ihan ok malli, mutta ei mitenkään erinomainen. Aloitin jo rakentamaan muun muassa taisteluosaston katon detaljeja kokonaan uusiksi avonaisin luukuin jne., mutta en saanut detaljointia valmiiksi ennen kuin päädyin ostamaan tilalle paremmin detaljoidun mallin. Ostin sekä Italerin näkemyksen JSU-152:sta että Dragonin SU-85m:n, joista päädyin lopulta valitsemaan jälkimmäisen paremman laatunsa vuoksi. Pidän tosin enemmän JSU-152:n ulkonäöstä, mutta tällä kertaa näin.

Dragonin malli oli oikein mukava rakennettava ja olikin melko rentouttavaa rakentaa pitkästä aikaa malli lähes suoraan laatikosta. Ainoat poikkeukset olivat hitsaussaumojen fiksailu, vasemmanpuoleisen etulokasuojan irrottaminen ja jämien muotoilu lyijylevystä sekä kahvojen korvaaminen kuparilangasta taivutelluilla. Kahvojen taivuttelussa käytin Griffonin Workable Hinges & Handles Folding Tool -mallinetta, joka on toimiva ja edullinen apuväline kun tarvetta on usealle samanlaiselle kahvalle. Lisäksi sahasin oikealta puolelta irti kahden etumaisen telapyörän polviakselit, ja liimasin ne takaisin ylempään asentoon, koska vaunu tulee osittain jalkakäytävän päälle.

Sotkin alarungon Polyfillasta ja Mr. Surfacerista sekoitetulla mönjällä. Sen jälkeen maalasin telapyörät ja alarungon mattamustalla ennen niiden liimaamista yhteen. Samalla ruiskutin mustaksi myös rungon sisäpuoliset osat sekä takakannen ilmanoton suojan. Tämän jälkeen niputin teloja lukuunottamatta kaikki osat yhteen ja ruiskutin koko mallin kauttaaltaan mattamustalla, joka toimii samalla pohjamaalina sekä esivarjostuksena.

Seuraavaksi maalasin varsinaiseksi perussävyksi Tamiyan NATO Greenin, jonka päälle päätin kokeillla värimodulaatiota näin pikkuskaalassa. Sellaista kun ei ole vielä liiemmälti näkynyt. Maalausvaiheet käyn pintapuolisesti läpi kuvateksteissä.

Vaikka malli ei vielä aivan valmis olekaan, niin vaikuttaa siltä, että värimodulaatioefekti jäi hieman laimeaksi. Mielestäni pikkuskaalassa olisi varaa vieläkin voimakkaampiin kontrasteihin, mutta toimii tuo ihan kohtalaisesti näinkin.

Kommentit

Petri Ola 14.8.2009 23:10 Vastaa lainauksella
Onpas upea! Ainoastaan kuljettajanluukun ruoste pistää silmään hieman liioiteltuna. Muuten hyvä oppitunti siitä, kuinka pieneenkin malliin saa eloa.

Petri
Kiitti. :) Joo, nimenomaan ajajan luukun reunaan tuli tökkäistyä turhan märällä vaahtomuovin palalla, joten se on ihan ensimmäisenä korjattavien listalla, mutta kyllä muutama muukin kohta vaatii vielä huomiota.l
Komea pikkuvaunu. Ei heti uskoisi olevan 1/72 mittakaavaa.
Keulapanssari on myös melko ruosteinen. Voisi ehkä olla vähän hillitympi.
WOW! Uskomattoman hieno vaunu! Niinkuin Jouni sanoi, ei uskoisi 1/72:een.
Todella, todella hieno malli! Katsoin aluksi sen olevan 1:35 skaalassa. Tätä projektia seurataan innolla.
Olen samaa mieltä edellisten kanssa,hienoa työtä,erityisesti kuva 11 on kuin oikea.Päältä omaan makuuni ehkä hitusen vahvasti säistetty,mutta tankkien huippua kyllä.
Etsattuja teloja 1/72 mittakaavaan löytyy Martolalta.
Kiitos linkistä, mutta syövytetelathan nuokin ovat, ja minulla on tosiaan tuollaiset jo tilauksessa. Kaipailisin sen sijaan palateloja (siis jokainen telakenkä erikseen), mutta huonolta näyttää. Eiköhän sellaisetkin jostain putkahda esiin heti kun saan mallin valmiiksi. :)
Itseasiassa tuolla oli myös palateloja ainakin T-26:een. En ehtinyt tutkia tarkemmin olisiko löytynyt myös T-34:n teloja.

Edit: Ei löydy T-34:n teloja muina kuin etsattuina versioina.
T.L. 6.9.2009 21:04 Vastaa lainauksella
Osuuko T-34 nelikymppisen telat hakuun? Näyttää "vohveleilta"
Muistaakseni olen nähnyt T-34 tankiin teloja! Hmmm… mutta missä?! Netistä ainskin löytyy jos tilaa ulko mailt!