Pienoismallit.net

Ojasta allikkoon

Nupukiveys

Nupukiveyksen teko on helppoa muovailuvahasta tehdyn muotin avulla. Muotin tein kaulimalla muovailuvasta muovilevyn päälle suht tasaisen levyn, jonka pintaan painelin halutun kuvio negatiivisena. Aivan tasaiseksi levyä ei tarvitse tai edes kannata kaulia, sillä pieni epätasaisuus ei ole harvinaista etenkään tämän aikakauden kiveyksissä.

Muotin tekoa helpottaa ja nopeuttaa sopivan leimasimen tekeminen. Tein 1,5 mm muovisoirosta leimasimen, jolla sain kerralla painettua kuuden kiven kuviot. Jokaisesta kivestä tein hieman eri muotoisen, jolloin jälki ei ole liian tasalaatuinen. Leimasinta sopivasti kääntelemällä ja painelemalla kuvioita silloin tällöin osittain päällekkäin sekä painalluksen voimakkuutta säätelemällä pinnasta saa heterogeenisen, eikä lopputulos näytä leimasimella tehdyltä. Lopuksi painelin myös muutamalla erillisellä muovisoiron pätkällä osan kivistä hieman syvemmiksi ja eri asentoihin.

Seuraavaksi rakensin muovailuvahalevyn ympärille päältä avoimen laatikon muovilevystä. Teippasin levyt yhteen ja tiivistin saumat muovailuvahalla. Näin syntyi seinämät muottiin, jonka sisään valoin kiveyksen Woodland Scenicsin Light Weight Hydrocal -kipsistä. Se on kestävyytensä vuoksi hyvä materiaalivalinta tällaiseen suht ohueeseen kappaleeseen, joka vaatii jälkityöstämistä. Koska olin kaulinut muovailuvahan 1 mm muovilevyn päälle, irtosi valos kipsin kovetuttua helposti levyä hieman vääntelemällä.

Kommentit

T.L. 23.7.2009 17:38 Vastaa lainauksella
Näetkö mitään rajaa limasimen kokoon? Siis, häiritseekö tuossa "toistuva kaava"?
Vaikkakin jo kerroit noista erillisistä soironpainalluksista.
Leimasimen koko, tai siis lähinnä siinä olevien kivien määrä on tietysti suhteellinen valettavan kappaleen kokoon. Tässä tapauksessa uskoisin, että kaksinkertainenkin määrä olisi vielä mennyt ongelmitta, mutta tuonkin kokoisella homma sujuu melko rivakasti lyhyen harjoittelun jälkeen. Lopullisesta valoksesta ei ollut enää mahdollisuutta silmämääräisesti erottaa toistuvaa kaavaa kuvioinnissa.