Pienoismallit.net

Mitsubishi G4M2E "Betty"

Itsemurhakoneen emäkone

Loppusodan japanilaispommittaja, jota käytettiiin Ohka itsemurharakettikoneiden kuljetukseen maalin (ts. Liittoutuneiden laivojen) lähelle. Menomatkalla Ohkan lentäjä matkusti emäkoneen sisällä ja lähellä kohdetta hän kiipesi pommikuilun kautta rakettikoneen ohjaamoon. Ensimmäinen hyökkäys tehtiin maaliskuussa 1945, käyttö loppui todennäköisesti jo jonkin aikaa ennen sodan päättymistä. Joitakin osumia laivoihin saatiin, mutta japanilaisten tappiot nousivat valtaviksi. Useinkin kävi ilmeisesti niin, että vaikkapa n. 15 matkaan lähteneestä emäkoneesta palasi tukikohtaan vain muutamia. Amerikkalaiset hävittäjät ampuivat koneita helposti alas huolimatta tämän version lisäpanssaroinneista. Yotubesta löytyy muuten värifilmille kuvattua kk-kameramateriaalia kun amerikkalaiset jahtaavat juuri kyseisiä koneita. Koneilla tehtiin ilmeisesti myös hyökkäyksiä aamuhämärissä, tämän takia esikuvakoneen musta pohja. Varmaan ollut aika vaikeaa lentää viimeinen lento Ohkan kaltaisella raketilla pimeässä…
Tehty aika heppoisilla referensseillä, mm. ainoa löytämäni konetta esittävä valokuva on peräisin Inogutsin ja Nakaziman kirjan Itsemurhalentäjät suomenkielisestä 1950- luvun painoksesta. Muuten referensinä käytetty nettiä ja joitakin kopioituja sivuja Bettyä käsittelevästä japanilaisesta kirjasta.

Hasegawan sarja oli luonnollisesti kiva rakentaa ja hyvin detaljoitu, sisuskalutkin olivat mielestäni suorastaan hienot tähän mittakaavaan. Vaihtoehto-osista olisi voinut kasata myös normaalin pommittajaversion. Hasegawalla on myös vanhempi malli Bettystä, mutta tämä on mallia G4M1.

Muutoin suoraan lootasta, mutta lisäsin istuinvyöt ja pari kitarankielenpätkää takarungon tutka-antenniin sekä hion siiven alapinnan ulkoisia panssarointeja ohuemmiksi. Maalaukseen tein tarkoituksellisesti paljon lohkeamia, maalin huono pysyvyys oli tyypillistä suurimmalle osalle japanilaiskoneista käytetyistä materiaaleista johtuen. Malli on aluksi maalattu joko kokonaan tai osittain metallivärillä (en muista enää tarkkaan) ja pintaväriä on poistettu sekä mekaanisesti että nesteliimalla. Osa kulumista maalattu päälle ja tehty hopeapuuvärillä. Öljyvärihuuhtelu korostamiseen, pakokaasujäljet sekä Migin washilla, ruiskulla että pastelleilla. Kansallisuustunukset jätin tarkoituksella siisteiksi, lukuunottamatta rungon vasenta puolta sillä luukku koneen runkoon sijaitsee tällä kohdalla. Kuulemma japanilaiset pitivät kansallisuustunnukset hyvässä kunnossa kun taisi olla kunnioitettu symboli siellä päin.
Kuomun raameissa hirveä maskaaminen, en suosittele mallia kenellekkään joka vierastaa maskien tekoa. Itsekin ryssin teipin kanssa muutamassa kohdassa. Muutoinkin malli koki eräitäkin takaisuja, mm. vasen siipi irtosi rakentelun loppuvaiheissa. Oli ikävää piilotella saumaa kun malli oli jo maalattu aika pitkälle kun tämä sattui.
Hyvä sarja, mutta en oikein tiedä mitä mieltä pitäisi olla lopputuloksesta. Itselleni oli tässä tärkeää lähinnä se, että sain pitkästä aikaa mallin valmiiksi asti ja kivaakin oli, varsinkin maalauksen kanssa.

Kommentit

Hienosti tehty Japsi pommari. Tuo maalin kuluneisuus on erityisen onnistuneen oloinen. Sinulla on ainakin hermo pitänyt raameja maskatessa, niin hyvin ovat onnistuneet.
Rähjäisen näköinen pommari, mutta alapinnan kulumattomuus pistää silmään.
Kiitoksia palautteesta. Pohjassa tyydyin ainoastaan värihuuhteluihin ym, sävytyksiin, lähdin siitä että kyseessä olisi tuoreempi maali kuin yläpinnalla. Ajattelin että pohja olisi maalaattu mustaksi vasta kentäoloissa ja ei olisi ehtinyt rapistumaan. En sitten tiedä onko tämä oikein, on kai mahdollista että pohja olisi ruiskuteltu mustaksi jo tehtaalla. Yläpinta on luonnollisesti kuluneempi senkin takia, että miehistö ja mekaanikot kolistelevat tällä alueella säännöllisesti. Tein kyllä yläpinnalle chippailuja myöskin alueille, joissa ei normaalisti kukaan liiku koska valokuvien mukaan se näyttäisi olevan oikein.

Lisäsin kuvapankkiin ainoan löytämäni kuvan, missä erottuu Bettyn musta pohja edes kohtuullisen hyvin. Värin lohkeamia ei pohjassa näy, mutta kuva tosin otettu aika kaukaa ja varjon puolelta kolhut eivät välttämättä erotu kovin hyvin. Lisäksi kuva saattaa olla värjätty jälkikäteen. Mahdollista on mielestäni sekin, että pohjakin on saattanut olla vihreä. Hankalaa olla varma, mutta jääpähän valinnanvaraa. www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_55735/

Tässä mallissa taas huomasi että uskottavan näköisten lohkkeamien teko on aika vaikeaa varsinkin 1/72 koossa, hyvin helposti jäljistä tulee luonnottoman suuria.
Tosi hyvin onnistunut pienemmän mittakaavan kone,luulin ensin 1:48;ksi.
bltltr 14.7.2009 00:24 Vastaa lainauksella
Hienosti toteutettu pienen skaalan kone. Ihan pakosta tuli koetettua etsiskellä parempaa kuvaa koneesta, mutta eipä löytynyt juurikaan mitään. Muutamia kuvia löytyi, mutta mistään en onnistu löytämään mustaa (varmuudella) pohjaa. Linkin päässä useita kuvia g4m pommittajista www.wwiivehicles.com/japan/aircraft/bomber/mitsubishi-g4m-betty-photos.asp
tosin alimmassa kuvassa voi hyvinkin olla musta pohja sekä mustat moottorin suojapellit.
Lisäksi löysin jotain, mistä moni muukin mallari voi ehkä saada vähän harvinaisemmistakin konemalleista (tosin osittain heikkolaatuisiakin) kuvia. www.warbirdphotographs.com
Minä luulin ensin myös 1/48 skaalan koneeksi. Kyllä on ollut maskauksien kanssa varmaan ankara työ. Erittäin hienosti olet kuitenkin onnistunut. Kulumat ja vanhennus yleisestikin todella hienosti toteutettu! Historiatieto on myös hieno bonus!!
Nyt napsahti kyllä hyvät pojot. Yhdyn aikaisimpiin mielipiteisiin täysin. Varsinkin maalipinnan vanhennus ja kuomun maalaus on upeaa työtä.
Bettyistä on olemassa ihan mukavasti referenssejä. Japanilaisista voisi mainita erinomaiset kirjat mm. Bunrindolta ja Maru Mechanic-sarjasta sekä yleisemmistä teoksista laivaston pommikoneista. Lisäksi on esimerkiksi hyvä Ospreyn Betty Units in Combat -kirja.
Kiitoksia jälleen. Omasta mielestänikin se maalaus onnistui aika hyvin ja siihen pyrin tässä(kin) tapauksessa eniten panostamaan.
Tuon bltltr (päräyttävä nimimerkki! :) linkin takaa löytyy juurikin tämän kyseisen koneen kuva, on sivulla alimpana ja koneen edessä on lentäjäjoukko.
Arska: Joo, kyllä siitä Bettystä tosiaan tarinaa löytyy, mutta en vain ole itselleni tullut niitä hommanneeksi. Tyydyin tällä kertaa siihen että sarja on hyvä ja siirtokuvat riittävän tarkat ja yritin saada kohtuullisen hyvän mallin aikaiseksi. Lisäksi tuntuu että esim. saksalaisista ja varsinkin amerikkalaisista ym. löytyy helpommin ja kattavammin laadukasta sodanajan kuvamateriaalia, kuin japanilaisista.
Harri Huopainen kirjoitti:
Arska: Joo, kyllä siitä Bettystä tosiaan tarinaa löytyy, mutta en vain ole itselleni tullut niitä hommanneeksi. Tyydyin tällä kertaa siihen että sarja on hyvä ja siirtokuvat riittävän tarkat ja yritin saada kohtuullisen hyvän mallin aikaiseksi. Lisäksi tuntuu että esim. saksalaisista ja varsinkin amerikkalaisista ym. löytyy helpommin ja kattavammin laadukasta sodanajan kuvamateriaalia, kuin japanilaisista.
Nykyään on japsikoneista aika mukavasti matskua saatavissa, vaikkei tosiaan lontoota lässyttävien ja natsisikojen vehkeiden runsaudensarveen ihan päästäkään (zoukki). Hasen mallista saa hyvän kuten näkyy, mutta hommaa kunnon referenssit niin voit rakentaa muutaman Kokutain samaan syssyyn.
Ja Pöh! Paraskin tässä yllyttämään. Kunhan saisi itsekin edes joskus (ikuisesti?) suunnitteilla olevan kuljetuskonekonversion tehtyä. ~8)
Tykkään, tykkään. Bettyn rungossa olevat isot "kasvihuoneiden" lasitukset ovat aina tyylikkäitä näin komeasti toteutettuina.
Mutta sitten se koneen mahan alla oleva Ohka - olisit voinut niitä irvistäviä saumoja kitata umpeen, kun kerran laitoit kuvia altapäinkin. Käsittääkseni Ohkan alapuoli oli yleensäkin melko naarmuinen jo siinä vaiheessa, kun se saatiin Bettyn alle kiinnitettyä - nämä "vammat" aiheutuivat japanilaisten välillä melko oudoistakin pommienkuljetusvälineistä.

Joten annan tähtiä 3 ja puolikas päälle - neljä olisin antanut Ohkan viimeistelyllä.
Komea on:) maalipinta mukavasti kulunut yleisilme on mielestäni varsin hyvä.
Kiitoksia taas. Arska: Vai parin Kokutain koneet! :) Nykyisellä mallien valmistumistahdilla ensimmäinen Kokutai olisi varustettu joskus vuoden 2030 tienoilla… Ja hyllyssä odottaa jo ainakin viiden valtakunnan kalustoa molempien maailmansotien ja muidenkin konfliktien ajoilta.
Raimo: Joo, sen Ohkan kohdalla tosiaan iski asenneongelma niinkuin kuvatekstissäkin sanoin. Rehellinen laiskuus iskee aina jossain kohdassa. Puuttuu sieltä yksi laskusiivekkeen korvakekin, joka siirtyi lattian kautta jonnekkin ulottuvuuksien välillä olevaan tilaan, en jaksanut veistää uutta…
Pitää joskus väsätä joku lentokenttäalusta niin kukaan ei pääse kurkistelemaan valonarkoihin paikkoihin :)
erittäin hieno, pidin erityisesti kuluneesta yläpinnasta. Olen yrittänyt omassa b17g:ssä pienessä mittakaavassa samaa. Mikä toi nesteliimatekniikka on?
Ykak: Nesteliimatekniikalla tarkoitin sitä, että kone maalataan ensin metallivärillä joka suojataan lattiavahalla. Lattiavaha tai akryylilakka välttämätöntä, sillä nesteliima sulattaa emalivärin/lakan. Suojatun metallipinnan päälle maalataan sitten emalivärillä naamiovärit. Tämän jälkeen pintaan laitetaan pienellä pensselillä nesteliimaa joka "kiehauttaa" maalin. Sitten vain paperin palalla tai vastaavalla pyyhkäisee sulaneen maalin irti ja pinnassa on nätti lohkeama! Kannattaa edetä pari chippausta kerrallaan, sillä liima haihtuu nopeasti ja väri juuttuu uudestaan pintaan kiinni.