Pienoismallit.net

Krone Profi Liner - pressukapellikärry

Reissussa rähjääntyy

Saksalainen Krone on yksi Euroopan johtavista raskaan kaluston perävaunuvalmistajista. Tällä kertaa yrityksen tuotos ikuistettiin pienoismalliksi Sveitsiläisen huolintayhtiön, Hangartner AG:n, väreissä. Esikuvana toimineita puoliperävaunuja liikkuu Suomenkin teillä päivittäin ja kuten niin moni kaiken aikaa liikkeessä oleva irtoperä, näitäkin leimaa tietynlainen rähjäisyys. Toisaalta kärryt on hankittukin työvälineiksi, ei näyttelykappaleiksi. Mallissa pyrittiin eritoten luomaan esikuvanmukainen ilme, tarvittavia rakenteellisia muutoksia unohtamatta.

Lähtökohdaksi valittiin Italerin pressukärry 3809. Italeri on valinnut esikuvakseen kilpailevan valmistajan, Schmitzin tuotteen. Vaikka "europuolikkaiden" rakenteelliset ratkaisut ja mitat ovat pääsääntöisesti identtisiä valmistajasta riippumatta, tuovat pienet erot mukavasti tekemistä mallinrakentajallekin.

Italerin sarjassa ei liian montaa osaa ole ja runkopalkisto ja jousitus koottiin suoraan laatikosta. Vanteiksi valittiin KFS:n detaljoidummat ja esikuvaansa huomattavasti paremmin vastaavat resiinivanteet napoineen. Myös lokasuojat nikkaroitiin miljoonalaatikosta kaivetuista osista kaarevan muodon saavuttamiseksi. Alleajosuojat rakennettiin kokonaan uudestaan. Kronen logo saatiin aikaan kätevästi syövytyttämällä koko alleajosuoja 3D-syövytyksenä. Suoja taivutettiin muotoonsa ja liimattiin styreenistä rakennettuun kannatinasetelmaan. Lopulta pohjamaalaus ja Alcadin Aluminium viimeistelivät suojan esikuvansa mukaiseen ulkoasuun.

Pressun lukuisat muovista valetut (noin 40 kpl), hieman kömpelöt soljet veisteltiin pois ja korvattiin KFS:n syövytesolki/remmikokonaisuuksilla. Jokainen kokonaisuus vaatii vajaa kymmenkunta taitosta, joten tässä puuhassa sai näprätä oikein kunnolla. Soljet ja remmit maalattiin erillään ja lisättiin vasta valmiiksi maalattuun malliin.

Kuormatilan etuseinä on Italerin mallissa sileä levy, mutta esikuvakärryssä eräänlaista aaltopeltimäistä profiilia. Evergreenin suikaleista muotoilemalla saatiin etuseinä oikeanlaiseksi ja muokattu liitintukki kiinnitettiin paikalleen. Ovet kävivät läpi pieniä muutoksia, mutta sarjan oviaihiot olivat lähestulkoon oikeanlaiset.

Maalaus suoritettiin VossChemien pohjamaalin päälle Auto-Aireilla. Likaus ja vanhennus vaativat runsaasti Migin washeja ja pigmenttejä. Siirtokuvat piirsin ja tulostin itse KFS:n huomiokilpidekaaleja lukuunottamatta. Micro-Markin kalvo hopeoi hieman kiinnittimien ja ohentimien käytöstä huolimatta. Sotkemallahan sen sai silti kelvollisesti seiniin "uppoamaan".

Kommentit

Nordu 9.7.2009 20:33 Vastaa lainauksella
Komee.
Todella realistinen!!!
Vautsi, oikeesti vihdoin joku tekee rähjääntyneen kärryn! Tästä sun kollegat rekkapuolella tulee vielä päpättämään - ei kyllä tuossa kunnossa muka voi irtoperät olla, ne pestään aina:) Hieno malli, pioneerityötä! Pitäisköhän alkaa meikäläisenkin tekee rekkoja!
J Pokki 10.7.2009 00:45 Vastaa lainauksella
Heh, onneksi löytyy kuvia esikuvasta (kevättalven loska-ajalta) todisteeksi mahdollista puolustuspuhetta tukemaan… Itseasiassa tämän mallin käsittely on ollut vielä melko armollinen esikuvaan nähden.
Makee, loistavaa työtä!! Rekkapuolella näköjään saa jo muutakin tarvikkeita kuin ne italerin varustesetit, öö… kasikytluvulla…Ihastelin tuota jo expossa. Noita lisää!
J Pokki 10.7.2009 10:02 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kommenteista ja mukava että miellyttää!

Se tässä hienoa nykyään onkin, että eurokalustopuolella noin neljän aktiivisen piensarjavalmistajan (Kit Form Services, J.C.Lescrenier, MG Mouldings, Flemming Pedersen) tuotteiden avulla saadaan aikaan ihan oikeita rakenteellisia muutoksia kalustoon kaikenmaailman kosmeettisten lisävalojen tai torvien lisäilyn sijasta. Kun käytännössä kaikki julkaistut muovisarjat vielä ovat kaksiakselisia kärrynvetäjiä tai sitten niihin sopivia kärryjä, ovat nämä valmistajat vakiinnuttaneet itselleen aika hyvän markkinaraon. Eli suoraan sanottuna kavereiden duunina on Italerin virheiden ja välillä melko suoraviivaistenkin oikomisten paikkailu ;-)
Erittäin aidon näköinen malli.Sanonpa näin entisenä rekanvaunujen lastaus ammattilaisenakin.Muutama perävaunu tuli tutuksi lyhyen 3 vuoden ajan joskus.
On kyllä komea ja justiin sen näköinen kun käytössä olevan pitääkin. Itsellä se scanian nuppi projekti on vähän odottelemassa aikaa kun pitäis saada ihan oikeaan yhdistelmään kortti aikaiseksi ja ehkä se odottaa myös vähän teema ideaa…
J Pokki 10.7.2009 23:24 Vastaa lainauksella
^Se on sellaista kun tuo työnteko tuppaa häiritsemään hyviä harrastuksia…

Tässä vielä lisäyksenä esikuva. Voitte sitten vertailla kumpi on enemmän pesun tarpeessa.
Hienoa työtä. Kärry on kuin suoraan ajosta. Tuo mitä sanoit valmistajien oikaisuista, niin olen täysin samaa mieltä.
Upee. Hyvin olet tehnyt tuon vanhennuksen.
Aivan upeeta Kyllä tästä pitää viikon malli titeli saada
Sami.S 22.7.2009 21:15 Vastaa lainauksella
On muuten todella komean näköinen kärry 5/5..
Ei tätä aidommaksi saa! Upea!!!!!