Pienoismallit.net

Fokker E.IV

Ernst Freiherr von Althaus

Lisää pikkuskaalan lentäviä kangaspuita. Eduardin profipack eindekker ihan mukava kasattava näin harjoitusmielessä. Ainoa jännityksen aihe oli noiden jännelankojen laitto, siin meinas hiukan kädet hiota. Niitä on kuin puhelinkeskuksessa ikään johtoja. Mut muksujen leegoista rakennettu jigi oli kyl isoksi avuksi.;) Kone esittää vanhan elostelijan vapaaherra von Althausin konetta.

Kommentit

Jyri No 7.7.2009 22:17 Vastaa lainauksella
Onpa upea kone ja 1/72 mittakaavassa. Miten oikein teit tuon metallipinnoitteen?
Tyylikkäästi toteutettu kokonaisuus, voisi helposti kyseessä olevan 1:48 -mittakaavan mallin. Moottoripelti näyttää hieman että se olisi galvanoitu, esikuvassa lienee ollut pyöröhiottu pinta? Toisaalta en kyllä keksi miten sellaisen pinnan saisi tehtyä näin pieneen malliin, joten jäljittelysi on mielestäni ihan onnistunut. Siivissä voisi olla ehkä hieman enemmän eloa, kuten rungossa. Parhaita näkemiäni kangaspuita kuitenkin.
Kiitos!:) Tossa on muutama kuva: commons.wikimedia.org/wiki/Category:Fokker_E.IV Ospreyn aces kirjassa parempia. Pyöröhiottu tietääkseni se pinta on. Joissakin kuvissa näyttää vain hyvin samanlaiselta kuin galvanoitu pinta. Kuvista yritin katsoa mallia. Ei ehkä ihan onnistunein versio mut menettelee tähän skaalaan. Maalasin ruiskulla ensin GW:n boltgun metallin, sit siveltimellä chainmailia ja mithril silveriä epämääräisinä koukeroina. Siivissä on kyl eloa enemmän mitä kuvat näyttää, ehkä se toi lakan kiilto syö kuvassa tasapaksummaksi. Ei kuitenkaan eloa niin paljon kuin rungossa. Näyttää ainakin kuvissa et siivet ei niin kulahtaneet ja sotkeutuneet kuin runko.
No eihän tämänyt niin kauhean huono ole. Hieno tuo metallipinta. Ehkä tosiaan tuo kiilto syö siivistä sen värityksen. Siitä lähtee se puoli pistettä. Muuten täydet pojot :-)
Taitaapi olla niin että Heikkisen akan pojastakin vielä mallari tulee ;-)
Kuvien perusteella parempi kuin edellinen. Pisteet sen mukaan.
No jo on! Noita lankoja arvostan erityisesti ja malli on muutenkin pinteleen taitavasti tehty. Onnitteluni!
Kiitos kommenteista.:)
Tämä nyt on jo aivan naurettavaa. Itse olen hikoillut monta kuukautta 1/32 skaalan Fokker Dr I mallin muutaman surkean "vaijerin" kanssa - ja sitten Mikko vetäisee tuollaiset "narut" noin hitsin pieneen malliin.
Masentaa, masentaa.
Kiitos Raimo.:) *kumartaa* Suuri kunnianosoitus.
T.L. 8.7.2009 18:07 Vastaa lainauksella
Kyllä vetää sanattomaksi… Upea!!
Kiitos.:) Huomasin itse pari puutetta jotka pitää lisätä. Sit seuraavan projektin kimppuun.
Älä nyt ainakaan runkoa vanhenna lisää. Ennemmin kannattaisi hillitä noita takarungon kulmissa kaarien kohdalla olevia kulumia, sillä runko näyttää muuten hyvältä. Siivet ja runko eivät näyttäisi olevan aivan sopusuhtaisesti käsiteltyjä. Kuitenkin taas hankala arvioitava, koska kamera kertoo enemmän kuin silmä pystyisi livenä pienestä mallista näkemään. Näissä ison rähinän pikkukoneissa kun ei pysty yrittämään äärimmäistä tarkkuutta menemättä helposti överiksi. On vain yritettävä etsiä kompromissia tarkkuuden ja uskottavan illuusion välillä.
Erityisesti nokkapuoli näyttää hyvältä kuten osa rungon vanhennuksista suorastaan loistavilta. Kokonaisuutena maukas malli tämäkin ja näyttää varmasti paremmalta livenä!
Pidän tästä todella paljon. En tiedä esikuvan rakenteesta, kuten en ensimmäisen maailmansodan aikaisista lentokoneista muutenkaan, mutta ilmeisesti se oli kangasverhoiltu, ja ainakin minulle tästä tuli heti mieleen likainen ja kostea pellavakangas – ei suinkaan kulumat. Myös siipien epätasaisesta lakkauksesta tulee todella elävästi mieleen nimenomaan lakattu kangas. Tässä mallissa on vain sitä jotakin. Sellaista tunnetta ja henkeä, jota harvemmista malleista löytyy. Upeaa! :)
Kiitos Arska ja Tomi.:) Eindekkerin runko oli putkirunki johon oli kangasverhous vedetty sukkana päälle. Kangas lakattu. Jostain syystä kuvissa rungon kangasverhous ei kiiltele samoin kuin siipien, liekö ei niin hyvässä lakassa vai mikä syynä. Nelosen pahin sotkija oli 14 sylinterinen, kaksirivinen Oberursel joka viskoi öljyä kaksinverroin yksiriviseen verrattuna. Vielä kun moottorisuojuksen takana oli pakokaasu? aukot mitä pitkin levitä. Minusta näyttää siltä että öljy sotki rungossa pahiten nimenomaan metalliputkien kanssa kosketuksissa olevat kohdat. Ospreyn Early German Ages kirjassa on oikein hyviä kuvia. Sain tuossa palautetta että roiskuvaa öljyä pitäisi laittaa enemmän vielä siipien tyviin, vasemmalle enemmän kuin oikealle. Takarungossa on myös jonkinlaiset nahka(?) vahvikkeet jokaisen pystyputken kohdalla. Ehkä siksi Arskan silmään näyttää turhan vahvalta toi tumma väri.
MikkoHeikkinen kirjoitti:
Takarungossa on myös jonkinlaiset nahka(?) vahvikkeet jokaisen pystyputken kohdalla. Ehkä siksi Arskan silmään näyttää turhan vahvalta toi tumma väri.
Niinpä. Ehkä on ollut niin kuumat oltavat, että nahkakin on hikoillut ja tahrinut ympäristöään. :)
Erinomainen Fokkerin pellityksen imitaatio, etenkin tässä mittakaavassa! Myös ohjaus ja tukivaijerit ensiluokkaisesti toteutettu.

Öljy ja kosteustuhrut myös suht mukavasti toteutettu koneen alapinnalla ja kylkien alaosassa. Komppaan kuitenkin Arskaa siinä, ettei noissa rungon tukikehikon yläkulmauksissa ehkä pitäisi olla tuommoisia tuhruja. Öljy, noki ja kenttien rapa tuhri lähinnä rungon alaosaa ja siipien kainaloita.

Kaiken kaikkiaan hieno. Kolmitaso-Fokkeriasi onnistuneempi, vaikka sekin toki on vallan oivallinen.

t. Mikko

PS. Minä en milloinkaan anna pisteitä. Sanallinen arvio on minusta kaikin puolin hyödyllisempi.
Kiitos Mikko hyvistä kommenteista! Ja toki arvostan sanallista palautetta noita tähden puolikkaita enemmän. Niistä kun ei voi ottaa opikseen.;) Tuosta takarungon ylä osien tahriintumisesta. Ospreyn Early Fokker Aces kirjassa sivulla 62 on kuva Wintgenssistä erittäin tahriintuneen eindekkerin vierellä. Tuo kuva mielessäni tuhruja väsäilin. Mutta täytyy uskoa että liika on liikaa.:)
MikkoHeikkinen kirjoitti:
Tuosta takarungon ylä osien tahriintumisesta. Ospreyn Early Fokker Aces kirjassa sivulla 62 on kuva Wintgenssistä erittäin tahriintuneen eindekkerin vierellä. Tuo kuva mielessäni tuhruja väsäilin. Mutta täytyy uskoa että liika on liikaa.:)
Oikeassa olet! juuri kyseisessä koneessa on risiiniöljy näköjään tuhrinut rungon kyljet yläkulmiin asti! Eli vedän arvosteluni takaisin! Ei ollut tuhrua liikaa juuri tämän koneen malliksi.

t. Mikko
Itseasiassa minua vähän mietitytti et miten toi öljy on tuonne asti kulkenut. Metallirunkoa pitkin kankaan alla? Kun tuntuu runkorakenteen mukaisesti levinneen. Mutta miksi se sinne joutuisi. Falskaako jokin noin pahasti etupäässä? Vaiko onko pojilla vähän loiskahtanut tankkia täytettäessä, se ja sen täyttö kun on kuskin takana.:)
MikkoHeikkinen kirjoitti:
Itseasiassa minua vähän mietitytti et miten toi öljy on tuonne asti kulkenut. Metallirunkoa pitkin kankaan alla? Kun tuntuu runkorakenteen mukaisesti levinneen.
Koneen lentäessä ilmavirta painoi rungon verhoilukangasta sisään tukirakenteiden välissä, jolloin tukikehikon kohdat törröttivät ulommaisina keräten enimmät pyörivän moottorin pirskottamat öljyt. Varsinkin Fokkerin varhaisissa koneissa käytetty Gnome -tyyppinen moottori pirskooti öljyä ohuena aerosolina koko ajan käydessään niin, että öljyä kului pahimmillaan kolmannes siitä mitä polttoainetta!

t. Mikko