Pienoismallit.net

Veturitalli

Valutekniikkaa hyödyntäen

Veturitalli on tarkoitus rakentaa kokonaisuudessaan hartsisista valuosista.Alkuperäisosat olen valmistanut 1 mm polystyreenilevyn päälle kerroksittain liimatuista tiilikuvioista.Itse tiiliseinä on tehty Kibrin 1 mm paksuisesta muovisesta tiilijäljitelmälevystä,jota on tarpeen mukaan sahattu pienellä sirkkelillä mm. koristekuviot seinien yläosassa on liimattu yksitellen alemman tiilikerroksen päälle.Veturitalli on hyvin koristeellinen ja osien tekeminen melkoisen työlästä puuhaa.Koska talli rakennetaan valumenetelmää hyödyntäen,on originaaliosien valmistamisessa käytetty "palapeliajattelua" eli usein toistuvista kuvioista tehdään vain oleellinen osa,jota voidaan sitten kopioida ja liimata peräkkäin.Esim. tallin takaseinä koostuu neljästä samanlaisesta elementistä.Elementtien pystysauman päälle liimattavasta tiilipilasterista on tehty myös vain yksi alkuperäisosa,samoin elementin yläosassa kulkevasta tiiliräystäästä.
Kaikista osista olen ottanut silikonimuotit,joihin olen sitten valanut polyuretaanihartsia.Valetuista hartsiosista olen voinut edelleen jalostaa uusia originaaliosia liimaamalla niihin tarvittavat yksityikohdat ja ottamalla jälleen niistä silikonimuotit.
Valutekniikka on erittäin hyödyllinen menetelmä näin työläässä kohteessa - suojellaanhan sillä myös mallarin hermoja ja hiuksia harmaantumasta.Veturitalli on valamiselle kiitollinen kohde,sillä siinä on paljon samoin toistuvia kuvioita ja osista helppo rakentaa erikokoisia talleja oman tarpeen mukaan.

Kommentit

Erittäin havainnollinen rakennusbloki tulossa. Lisää ainakin meikäläisen halua kokeilla valuhommia. Hyviä pikku niksejä miten isommat kohteet kannattaa paloitella.
Onko eri värisillä muoteilla jokin syvällisempi tarkoitus? Helpottaa muottien tunnistusta myöhemmin?
Mikko Nissinen kirjoitti:
Onko eri värisillä muoteilla jokin syvällisempi tarkoitus? Helpottaa muottien tunnistusta myöhemmin?
Muottien värierot johtuvat eri valmistajien kumeista.On sinistä,punaista,valkoista,harmaata,vihreää…En tiedä syytä valmistajien värivalintaan,mutta ainakin kovettimen värillisyys helpottaa kumimassan sekoittumista,kun massa on tasaisen väristä on sitä riittävästi hämmennetty.