Pienoismallit.net

Veturitalli

Ovet ja ikkunat

Veturitallin ovet ja ikkunat on tehty juottamalla 0,3 mm messinkipellistä. Messinkipellin syövytys on erinomainen menetelmä kohteissa, joissa on paljon yksityiskohtia tai hentoja ja siroja rakenteita. Esim. polystyreenistä valmistamalla ei ikkunoista ja ovista tulisi yhtä näyttäviä.
Peltien suunnittelu- ja piirtämistyö, syövytystyötä lukuunottamatta, on Tmi mestarimallien tuotantoa.
Tallin ovet syntyvät kahdesta päällekkäin juotettavasta pellistä; näin saadaan lisättyä oven syvyysvaikutelmaa. Päällimmäisessä pellissä on nurjalle puolelle syövytetty syvennyksiä pultinkantojen painamista varten. Pultinkannat painettiin pellin nurjalta puolelta omatekoisilla pihdeillä. Pultinkannat näkyvät pieninä kohoumina pellin näkyvällä puolella. Päällimmäisen pellin takapuoli tinattiin kauttaaltaan ja sovitettiin teräksisten hiuspinnien avulla taaimmaisen pellin päälle. Pensselillä levitettiin saumoihin juotosnestettä ja kolvattiin pellit yhdeksi paketiksi. Yhden oven alakulmaan juotettiin pienempi ovi, joka myös muodostuu kahdesta päällekkäin tinatusta pellistä. Suurten ovien ylä- ja alakulmaan juotettiin ovien kulmaraudat.0,4 mm uushopealangasta taivuteltiin ovenkahvat, jotka juotettiin oven takapuolelta. Kahden ikkunarivin välissä, oven keskivaiheilla, on puolisyövytetty ura tukirautaa varten. Tukirauta valmistettiin 0,5 mm messinkilangasta, joka osittain uppoaa oven sisään. Langanpätkä pysyy mukavasti sille syövytetyssä urassa ja on näin helppo juottaa paikalleen. Veturitallien pilttuut oli ennen numeroitu, joten pienoismallinkin ovenpieleen juotettiin pienet numerot; kahden pilttuun tallissa siis nrot 1 ja 2. Kulmaraudat, ovenrivat ja numerot värjätään myöhemmin mustiksi, ovien jäädessä punaruskeiksi.
Lopuksi messinkiovet harjattiin puhtaaksi lasiharjalla. Lasiharja on oiva kello- ja kultaseppien työväline, joka sopii hyvin myös pienoismallien siistimiseen. Harjalla voi putsata niin messinki-, muovi- kuin hartsiosia -harja ei naarmuta mallin pintaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!