Pienoismallit.net

H.M.S.Endeavour

H.M.S.Endeavour rakennettiin vuonna 1768. Plymounth: ssa Englannissa ja se toimi kuninkaallisen laivaston tutkimus aluksena. Laiva päätyi kapteeni James Cookin alaisuuteen.

Kapteeni James Cook valitsi kritiikistä huolimatta ensimmäiselle tutkimusmatkalleen alusmallin jota oltiin käytetty raskaiden ja suurien kuormien kuljettamiseen Englannin rannikolla ja joilla. Laiva oli suhteellisen leveä ja matala. Kapteenin valintaan vaikutti varmastikin ensisijaisesti se että hän oli työskennellyt samanlaisilla aluksilla aikaisemmin. Hän osasi käsitellä alusta. Toinen valintaan vaikuttanut seikka oli aluksen painopisteen mataluus sekä veden päällä että alla : se pärjäisi merien mainigeissa kaatumatta ja pääsisi lähelle rantaa.

Aluksellaan kapteeni löysi Australian ja Uuden Seelannin vuosina 1769-71.

Tämä on ensimmäinen rakentamani pienoismalli eli olen siis harrastanut mallailua noin nelisen kuukautta. Sain laivan joskus viitisen vuotta sitten joululahjaksi, ja se ikäänkuin "unohtui" komeron perälle, kun aukaisin laatikon innoissani ja aikani piirrustuksia katsellessani tulin siihen tulokseen että enhän mä saa tota ikään kasattua. No nelisen kuukautta sitten jäin työttömäksi ja löysin unohtuneen laivan komerosta kun tein sellaista perusteelisempaa siivousta, ja sit aattelin et voishan sitä kokeilla ja tommonen siitä sit tuli.

Laiva on artesania latinan mallistoa ja pituutta on 800mm, kork 690mm, lev 175mm. Ihan mukava oli kasata vaikkakin aika paljon joutui tekemään itse, kun sarjan mukana ei tullu kun kasa rimoja, keppejä, pikku nippeleitä.
Yritin tehdä aika saman näköisen laivan kun paketin kannen kuvassa, joten purjeet on sillaikuin laiva olis lähdössä satamasta, ja tein niistä sellaiset että ne voi laskea tai nostaa halutessaan.
Eipä mitään seuraava laiva on jo tilattu, taisin jäädä koukkuun tähän rakenteluun pahemman kerran. Kuvat ois voinu olla parempia, mutta kamera on nyt mikä on.

Kommentit

Ensimmäiseksi malliksi näyttävä alus. Täytyy nostaa hattua , että yleensä noinkin monimutkaisen sarjan saa valmiiksi. Yksityiskohdista on huono sanoa mitään, mutta avonaiset purjeet antaisivat aluksesta ryhdikkämmän kuvan.
Hatunnoston arvoinen suoritus ensimmäiseksi malliksi. Jos saisit nuo purjeet pullistumaan jollain konstilla ja lipun käännettyä sitten tietysti liehumaan eteenpäin niin kyllä tulisi pisteitä. On tämä muuten niin hienon näköinen, että seuraavan mallin kimppuun vaan.
Komea laiva, onneksi olkoon. Samaa mieltä tuosta purjeiden asennosta, mutta kaiken kaikkiaan tosi hieno.
J Akke 24.6.2009 21:34 Vastaa lainauksella
Kiitos mukavasta palautteesta, tosiaan noi purjeet on tehty tai yritetty ainakin laittaa samalla lailla kuin kyseisen sarjan valmistajan mallissa. Ekaks tein silleen että laitoin rautalankaa noihin purjeisiin ja tein niistä tosiaan pulleat, mut kun kattelin valmistajan mallia niin jotenki tuntui vaan et ei toimi. Halusin tuoda ton takiloinnin ja sen narumäärän mikä noihin purjeisiin meni, paremmin esiin, mikä tosin ei noissa kuvissa näy, kiitos huonon kameran. Pelkkään takilointiin meni aikaa noin kuukausi ja joka päivä tein noin 6 tuntia hommia, kun olen tällä hetkellä työtön ja luppo aikaa on. Ja tosiaan toi lippu liehuu aivan väärään suuntaan , mut menköön nyt vaikka aloittelijan piikkiin, toi mokkelo. Kiitos kaikille palautteen antajille, ja tosiaan olen itsekkin ihan nöösi näissä hommissa, ja juuri liitynyt teidän ammttilaisten joukkoon joten kaikki palaute on enemmän kuin tervetullutta.
Oippa 27.6.2009 01:35 Vastaa lainauksella
"valintaan vaikuttanut seikka oli aluksen painopisteen mataluus sekä veden päällä että alla : se pärjäisi merien mainigeissa kaatumatta".
Melkoisen kummallinen konstruktio tuo lulla kieltämättä on. Voisi ajatella, että kiikku olisi tehty pikemminkin johonkin Itämerelle tai Laatokalle, kuin pyörimään pitkin päiväntasaajaa tämän kiven ympäri.
Mutta komean mallin olet tehnyt! Nuo purjeet ovat mielestäni ihan hemmetin hyvät. Ei muuta kun katsomaan Tall Ships' Racesia ja näet miten ne isot purjeet avatessaan käyttäytyy; nimittäin juuri noin kuin tuossa sinun mallissasi ;-)
J Akke 27.6.2009 07:41 Vastaa lainauksella
Kiitoksia Oippa, onhan se näyttävämmän näköinen kun kaikki purjeet on alhalla ja pulleat, ite vaan oon sitä mieltä että laiva on kauneimmillaan silloin, kun se on satamassa ja kaikki reivattu ylös. Turussa ois ens kuussa tall ship race kokoontuminen ja Yli120 purjelaivaa on ilmoittautunut mukaan mm:Alexander von humbolt , varmaan makee näky kun koko aurajoki on täynnä vanhoja purjelaivoja.
On se näyttävän näköinen. Joku lähiukuva tietty olisi ollut mukava, mutta eihän se malliasi pahenna, vaikka ei olekkaan. Seuraavan mallin kimppuun vaan…
J Akke 1.7.2009 12:42 Vastaa lainauksella
Kiitos Seppo, olisin tietty laittanu enemmän kuvia, mutta ku toi on eka malli ja levytila on rajoitettu niin laitoin vaan ne kuvat missä näkyy ns.kokonaisuus.
The Jone 18.7.2009 10:42 Vastaa lainauksella
AIVAN SAIRAAN HIENO!
J Akke 18.7.2009 10:49 Vastaa lainauksella
The jone:Kiitos ja kumarrus.