Pienoismallit.net

IAF Spitfire Mk. IX

Rakentamani malli esittää IAF: n Spitfire Mk. IX-hävittäjää, joka osallistui Israelin itsenäisyyssotaan v. 1948. IAF tarvitsi tuolloin kipeästi uusia lentäjiä ja koneita menetettyjen Avia S-199-koneiden tilalle. Tsekkoslovakia suostui antamaan koulutuksen 81 lentäjälle. Lisäksi he myivät 61 Spitfireä Israelille, mutta koneet oli tarkoitus rahdata perille laivakuljetuksena kuljetuslaatikoissa. Huutavan konepulan takia IAF kuitenkin päätti ryhtyä uhkarohkeaan operaatioon, eli siirtää lentämällä 18 konetta kahdessa erässä Tsekkoslovakiasta Jugoslavian kautta Israeliin. Koneista poistettiin kaikki ylimääräinen ja tilalle asennettiin lisäpolttoainetankit. Jugoslaviassa koneet tankattiin uudelleen. Yhteensä 13 konetta saatiin ehjinä perille. Siirto-operaatioiden peitenimet olivat Velveta 1. ja 2. Jälkimmäisen aikana Jugoslavian viranomaiset vaativat, että koneisiin oli maalattava Jugoslavian ilmavoimien tunnukset. Loput koneet kuljetettiin meritse laatikoissa Israeliin nimikkeellä "romurautaa".

Rakentamani koneyksilö nro 26 kuului Velveta 2-erään, jolloin 12 konetta lennettiin Israeliin. Tämä kone tuli 101 hävittäjälentueen käyttöön, ja se on nykyisin nähtävissä IAF:n museossa, Hatzerimissä.

Tein mallin Hasegawan erinomaisesta sarjasta. Siirtokuvat ovat useilta eri arkeilta, mm. Sky's decalsin IAF-sarjasta. Kone on maalattu Extracolorin värisävyillä ja säistämiseen käytin Migin pigmenttejä ja liitupölyä. Rakentamisen apuna käytin useita IAF:n ensimmäisistä koneista kertovia lähdeteoksia ja IAF netti-saitteja.

Kommentit

Hieno kone,onko samaa mallia,kuin Revellin Spitfire? Mukavaa nähdä erillainen Spitti kuin normaalisti.
Tally-ho 20.6.2009 23:11 Vastaa lainauksella
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Hieno kone,onko samaa mallia,kuin Revellin Spitfire? Mukavaa nähdä erillainen Spitti kuin normaalisti.
moi Teppo,

En ole ihan varma onko samaa mallia. Joka tapauksessa Spit IX. Kiitti kommenteista.
T.L. 20.6.2009 23:32 Vastaa lainauksella
Mykistää jälleen kerran…
^ Käsittääkseni Revellin sarja on juuri tämä Hasegawan sarja eri paketissa.

Nätti malli kaikin puolin.
Malli on hyvin rakennettu ja maalattu. Vaitettavasti vain Hasen mallissa tuo keula on virheelinen. Koneen kokonaismitta on millilleen oikein mutta keula on 5 mm liian lyhyt ja spinneri vastaavasti liian pitkä.
SpitIX malleista tällä hetkellä lähinnä totuutta on ICM:n spiti. Hasella on tosiaan tuo mainitsemani virhe, Occidentalilla on taas liian "järeä" alaleuka. MPM julkaisi occidentalin Spitin korjausosilla, mutta sitä ei enää mahda olla saatavilla.
Mutta takaisin aiheeseen: hienoa nähdä muunkinlaisia Spitejä kuin ainaisia maihinnousuraidoilla varustettuja. HIeman enempi olisin kaivannut "elävöitynyttä" pintaa, mutta jos tämä on ihan matkan alussa vielä Tsekeissä, niin eipä tarvi likaisempi olla. Keep up the good work (=norjaa ja tarkoittaa että "kyllähän tätä kattelee")
Tally-ho 21.6.2009 08:40 Vastaa lainauksella
Tapio Huhtelin kirjoitti:
HIeman enempi olisin kaivannut "elävöitynyttä" pintaa, mutta jos tämä on ihan matkan alussa vielä Tsekeissä, niin eipä tarvi likaisempi olla. Keep up the good work (=norjaa ja tarkoittaa että "kyllähän tätä kattelee")
Huomenta Tapsa,

Kiitos kommenteista ja tähdistä sinulle ja muille kolleegoille!

Mä en todella ollut tietoinen (ts. en mitannut) mallin mittavirheestä. Mutta tässä vaiheessa sille asialle ei voi enää tehdä mitään: Hasegawakaan ei siis kuitenkaan ole erehtymätön!

Mitä tuohon koneen pinnan elävöittämiseen tulee, on kuvien valaistus tehnyt tyhjäksi useamman tunnin pigmentöinnin. Oikeasti mallin pinnassa on useita eri sävyjä ja säistämistä. Kuvissa niitä ei vain näy. Olen lähdössä tunnin kuluttua lomamatkalle, joten en nyt ehdi ottaa uusia kuvia, mutta palattuani haluan koittaa kuvausta erilaisessa valaistuksessa.

T. Tally-ho
En tiedä nuista milleistä, mutta sen näen, että Tally-ho on tehnyt jälleen hienon mallin!! Oukkei! Niin, meinasi unohtua. Lisäbonusta aiheesta( Israel )!
Nätti malli. Mielipidekysymys, mutta minä pidän kun siitä ettei vanhentamista ei ole tehty överiksi. Kyllä kuvista tarkkaan katsoen näkee, että käsittelyn on saanut.
Taattua Tally-ho laatua- perussiisti plus, mutta, mutta…

Jos valaistus on vienyt pinnan tekstuurit on se tuonut pohjan runkosauman ikävästi esiin. Sauma näkyy kuvassa 5. heti moottorin alta, loppuu siipeen ja jatkuu heti siiven jälkeen jatkuen pyrstöön saakka. Tuosta on kyllä pakko rokottaa :(

/marko
Tally-ho 21.6.2009 11:19 Vastaa lainauksella
Marko Teerioja kirjoitti:
Taattua Tally-ho laatua- perussiisti plus, mutta, mutta…

Jos valaistus on vienyt pinnan tekstuurit on se tuonut pohjan runkosauman ikävästi esiin. Sauma näkyy kuvassa 5. heti moottorin alta, loppuu siipeen ja jatkuu heti siiven jälkeen jatkuen pyrstöön saakka. Tuosta on kyllä pakko rokottaa :(

/marko
moi Marko,

sä olet ihan oikeassa, saumahan sieltä pilkahtaa. Täysin amatöörimäinen moka, jonka tulen taatusti korjaamaan! Virheistä pitää rokottaa, sehän on pelin henki. Valaistus on tässäkin suhteessa armoton!

T. tally-ho
Mukava nähdä IDF Spitti. Jotenkin kone näyttää tyngältä suorilla tasojen kärjillä. Meikä, kun on tottunut pyöreä kärkisiin Spitteihin. Mites olisi seuraavaksi Avia S-199 malli?
Kun mainittiin noita eri valmistajien sarjoja, niin laitetaan linkkiä pariin artikkeliin aiheesta:
- Supermarine Spitfire IXc Kits Compared
- In Search of the Perfect Spitfire Mk. IX
Maalaus varsinkin on kyllä huippuosaamista. Paneelirajat on nähtävissä hienosti. Vaikkakin maali/lakka/ym kerroksia on varmaan päällä aika lailla. Yritän joskus samanlaiseen lopputulokseen. Kiva kun on tavoitteita. Siinä pojot:
Tally-ho 21.6.2009 16:21 Vastaa lainauksella
Mika Haalahti kirjoitti:
Mukava nähdä IDF Spitti. Jotenkin kone näyttää tyngältä suorilla tasojen kärjillä. Meikä, kun on tottunut pyöreä kärkisiin Spitteihin. Mites olisi seuraavaksi Avia S-199 malli?
Moi Mika,

Mun edellinen mallini oli juuri Avia S-199. Jos kayt katsomassa mun kuviani, sielta se loytyy (olen Lontoossa, ei loydy ae-pisteita :-)

t. Tally-ho
Taas pienen tauon jälkeen erittäin hyvin tehty IAF:n kone. Erittäin hyvää työtä!
-Sami- 25.6.2009 12:52 Vastaa lainauksella
^ Nätti spitfire, ja varmaan ihan mukava rakennettavakin kun on 1:42 skaalassa - tuppaa nuo revelin 1:72 skaalan spitit olemaan jo melkopieniä, ja tylsiä rakennettavia omasta mielestäni. Pitää tälläistä kokeilla..
Erittäin nätti spitti 1:48 kokoluokkaan. Oliko peräsin siirtokuva?
Tally-ho 28.6.2009 09:16 Vastaa lainauksella
Otto Suntioinen kirjoitti:
Erittäin nätti spitti 1:48 kokoluokkaan. Oliko peräsin siirtokuva?
Moi Otto,

Kiitos kehuista. Peräsin on siirtokuva.

t. Tally-ho