Pienoismallit.net

Saako olla korviketta?

21.4. Varovaista aloittelua. Osien tutkimista ja ensimmäisen kädessäni pitämän etsiosan ihmettelyä ja hämmästelyä. Ai tällaisiako ne paljon puhutut etsit siis ovat!? Dragonin sarja näyttää ainakin meikäläisen silmiin todella hyvältä. Johtunee pitkälti siitä, että aiemmin on tullut tutustuttua lähinnä vanhoihin Tamiyan, Revellin, Matchboxin ja Airfixin tuotoksiin. Pettymyksen aiheuttivat lähinnä "reikäpyörät" joissa ei ole reikiä, muuten mallikkaan oloinen malli.

Muutaman osan uskalsin liimata kiinnikin. Hieman oudossa järjestyksessä ryhdyin vasta tässä vaiheessa miettimään vaunulle esikuvaa ja tutkimaan referenssejä.

25.4. Pitkän tuumailun jälkeen rohkaisin mieleni ja päätin käydä rohkeasti kiinni moottoritilan etsattuun verkkoon. Ensimmäinen tuttavuus etsien kanssa ei ollut ollenkaan niin hohdokas kuin olin mielessäni kuvitellut. Verkko ei tuntunut istuvan moottoritilan kanteen sitten millään, eikä lopputulos näytä kovinkaan hyvältä. Saattaa olla, että lopullisessa versiossa päädyn käyttämään kuitenkin kokomuovista moottoritilan kantta (voisiko muuten puhua autotermein konepellistä?)

30.4. Löysin vanhasta 90-luvun alkupuolen Pienoismalli-lehdestä artikkelin jossa rakennettiin 1/35 mittakaavainen T-34/85. Jutussa oli muutamia referenssikuvia ja melko pätevän oloinen selostus mallin rakennuksesta ja mm. kolmivärikaavion värisävyt. Otin kyseisen jutun ohjeekseni ja veistelin Sotkasta lokasuojien etu- ja takapäät irti. Aikamoinen homma, joka vaati myös työstettyjen lokasuojien ohentamista. Myös lisätankit tulee jättää pois, joten niiden telineistä piti veistellä tankkien kiinnitykset pois.

Pienet osat, kuten kädensijat sinkoilivat kuin Naton ohjukset Irakissa, joten jouduin korvaamaan muutaman kahvan rautalangasta väännetyillä omatekoisilla versioilla.

Homma jatkuu ja mielessä pyörii kunnianhimoinen idea Viipuriin kesälle -44 sijoittuvasta dioraamasta…

7.5. Kasailin loput osat kiinni ja pääsin maalailemaan. Vihreän pohjavärin vedin ruiskulla, mutta maastokuvion maskaamiseen tässä mittakaavassa en keksinyt mitään järkevää ratkaisua, joten maalasin kaavion pensselillä, reilusti ohennetuilla Revellin maaleilla. Kaavio ei varmasti ole lähelläkään yhdenkään olemassa olleen tankin kaaviota, mutta antanee kuitenkin mielikuvan suomalaisesta maastokaaviosta. Värien pitäisi olla ainakin lähes oikein, vaikkakin kuvissa saattaavat näyttää hieman oudoilta. Oli sitten kyllä ensimmäinen ja viimeinen maastokaavio jonka maalaan 1/72 mittakaavaan, ei mitään mieltä ylentävää puuhaa.

Seuraavaksi täytyy paneutua sääistämiseen ja jonkinmoiseen filtteröintiin. Filtteröinnistä ei ole aiempaa kokemusta, joten saas nähdä… tarkoitus olisi kuitenkin hieman laimentaa värisävyjä ja pehmentää niiden rajoja. Telat lienevät myös mieleenkiintoinen projekti…

29.5. Sotka alkaa nyt olla "sotkettu" valmiiksi. Vielä siirtokuvat, pientä viimeistelyä ja mattalakka pintaan. Aloittelin myös dioraaman hamottelun. Aluksi oli tarkoitus tehdä Viipurin keskustaan sijoittuva dio, mutta päädyin taidoilleni liian haasteellisen urakan edessä siirtämään tapahtumat pikemminkin jonnekin kaupungin laitamille.

30.5. Dioraamara alkaa olla viittä vaille (lue: figuureja) vaille valmis. Mökki tien laidassa onnistui ainakin omasta mielestä varsin kohtalaisesti, paitsi katto johon en ole tyytyväinen. Sotkaan vielä siirtokuvat, kuski ajamaan sekä tienvarteen henkilö tervehtimään ja se on siinä, kuten Antero Mertaranta sanoisi.

8.8. Kesä on mennyt vauhdikkaasti eikä mallien pariin ole juuri ehtinyt. Tässä kaikki mitä olen saanut aikaiseksi reilun parin kuukauden aikana. Eli: siirtokuvat, hinausvaijeri myös toiselle puolen, figuuri torniin, katto uusiksi, savupiippu, pari pientä närettä tienposkeen, sääistämisen parantelua jne.

Tuon mökin katon pistiin uusiksi, koska sehän näytti aiemmin juuri siltä mitä se on, palalta balsaa. Liimasin balsan päälle silkkipaperisuikaleita karkeampi puoli ylöspäin, maalasin vesiväreillä ja hieman pölyä päälle. Mielestäni paljon parempi nyt.

Vielä pitäisi jostain saada siviilifiguuri, mieluiten pikkutyttö tai poika, tuntuvat vain olevan vähän kiven alla.

31.5.2008 Sain rypistettyä tämän valmiiksi, eikä kestänyt kuin reilu vuosi. Lapsi tien varressa vaihtui korviketta tarjoilevaan lottaan ihan siitä syystä, että lapsifigua ei löytynyt mistään. Toisaalta asetelma toimii mielestäni hyvin näinkin. Männyn teon kanssa oli vähän opiskelemista, mutta lopputulos tyydyttää ainakin itseäni. Tämä pieni dioraama ei pohjaa mihinkään todelliseen, eli vaunun merkinnät ovat mitä ovat, eikä kilometripylväänkään lukemista voi päätellä mitään oikeaa paikkaa. Ajatus on kuitenkin, että eletään alkukesän -44 aikaista aamua jossakin Viipurin lähistöllä ja lotta tarjoaa vastaan rymistelevän tankin miehistölle juuri keittämäänsä korviketta.

Tähän mennessä paras työni, johon olen itse melko tyytyväinen vaikka parannettavaa vielä jäikin. Mutta etiäppäin, sano.

Kommentit

Mieletäni ei noissa telineissä ole mitään ylimääräistä…sillä ne menee sinne polttoaine säiliöiden koloihin.
(itelläni sama malli valmistumassa joskin neukkujen versiona)

-Juho
Totta, telineissä olevat "nystyrät" menevät säiliöiden koloihin, mutta poistin ne siksi että aion jättää säiliöt pois. Eli pelkät telineet jolloin nuo "nystyrät" eivät voi jäädä paikoilleen. Vaunussa jonka otin esikuvaksi ei ole lisäpolttoainesäiliöitä asennettuna.
"ahaa!!" no nyt tuli semmoinen "ahaa elämys"…

-Juho
Mixa Aho 8.5.2007 15:36 Vastaa lainauksella
maalauskaaviossa on mun mielestä hiukan liikaa harmaata, liian vähän vihreetä ja ruskea vois olla hiukan tummempaa. pitkäputkiset sotkat koitettiin kesällä -44 ottamaan omaan käyttöön heti valtaamisen ja omien tunnusten maalaamisen jälkeen, joilloin luultavasti vedettiin vain ruskea ja harmaa venäläisen vihreän päälle ja hakaristit paikoilleen. myös noi kaavion kuviot olivat selvästi isommat kuin esim. sturmeissa, jotka oli maalattu enempi ajan kanssa.

mutta hyvän näköinen malli kuitenkin.
Ruskea näyttää kuvissa vaaleammalta kuin todellisuudessa. Kameran valkotasapainon säätö on vielä hieman hukassa kuvattaessa loisteputkivalossa. Tuo toinen väri ihmetyttää, kun sitä aina sanotaan harmaaksi. Mielestäni se on lähempänä jotain beessiä. Itse sotkin sävyn aika pitkälti samanvärisestä kuin mitä ovat tämän sivuston laidat (ehkä hieman vaaleampi), ja lisäsin hieman harmaata. Värisävyt otin Pienoismallin numeron 4/1994 Sotkajutusta jossa oli kerrottu Humbrollin sävyt. Löysin netistä vastaavuustaulukon Revelleihin. Paljon mahdollista että eivät ne sävyt ko. jutussakaan täysin oikeat olleet. Tässä panssarimuseon Sotkassa www.andreaslarka.net/ps245002/ps245002.html värit lienevät ihan mitä sattuu?

Kiitos kommentista!
Jep, stetsonista vedetty värit. Mainitaan ihan tuossa sivullakin.
"This tank is painted in a made up colour-scheme recembling the hasty paintjobs that were made during the summer of 1944. Please note that the sun-faded colours are all wrong."

Ps.531-8:n artikkelissa on nyt väripiirrokset, ja kympin kaavio näyttää myös oikealta.
www.andreaslarka.net/ps531008/ps531008.html
www.andreaslarka.net/ps531010/ps531010.html
Boneheed 8.5.2007 21:55 Vastaa lainauksella
Nätti on.
Todella hieno! Hyvää työtä
Siisti pikku-Sotka!
Hyvin tehty malli, oikein realistisen oloinen ja näköinen vanhennus.
Meinasitko Suomi-Sotkan tuosta tehdä? Vinkkinä tämän linkin laitan: www.wiking.fi/fin/wikingdecals.htm
Kiitos Simo linkistä, valitettavasti tuolta ei näytä löytyvän 1/72 siirtokuvia. Suomalainen Sotkasta on kyllä tottakai tulossa, mutta vielä on hieman auki miten merkinnät toteutan.
Terve,
tuohon moottorikannen verkkoon: se etsiosa tulee muoviosan päälle, josta sinun pitäisi kaivertaa se muovinen kehys pois. Jostain syystä DML on täysin kämminyt tuon toteutuksen.

Niko
Niko, ihmettelinkin tuon veerkon hankalaa asennettavuutta. Ohjeista ei saanut mitään tolkkua siitä miten tuo pitäisi asentaa. No nyt on myöhäistä korjata asiaa. Ehkä seuraavalla kerralla… :) Mutta kiitos tiedosta.

Vaihtoehtoisesti voisi tosin käyttää sarjan kokomuovista moottoripeittoa, täytyy miettiä.
Onpas hieno pikkudiorama, kokonaisuuden maalaus onnistunut hyvin.
Todella vaikuttava maalaus, käsittämättömän hienoa työtä! Muutenkin vaunu on realistisen hieno!
Kiitokset kehuista, katotaan miten siirtokuvien kanssa käy, siinä on vielä potentiaalinen mahdollisuus pilata koko hoito. Positiivista on se että nyt on kuitenkin tiedossa mistä kuvat saa, kiitokset Nikolle jo etukäteen!
Tosi hieno dioraama kaikkineen. Niin syvällinen ja mielenkiintoinen että rupeaa päässä pyörimään uudet ideat lentokoneen potkurin lailla. Olet laittanut karjalaisten talojen referenssikuvat käytäntöön hienolla tavalla;)
Kyllä tuo on komea Sotka.
Hieno dioraama, jotenkin todella kaunis kokonaisuus ja yleisvaikutelma. Tuossa se taas nähdään ettei laadukkaan dioraaman tarvitse olla mikään mielettömän monimutkainen kokonaisuus kymmenine äijineen ja kaikkia sotijapuolia edustavine kalustokokoelmineen. Pieni on kaunista.

Mistä sait nuo 1/72 siirtokuvat? Meinaatko laittaa dioraamaan jonkin yksityiskohdan vihjaamaan paikan sijainnista, tyyliin tienviittaa, kilometripylvästä tai jotain paikallista erikoisuutta?
Samuli 9.8.2007 00:00 Vastaa lainauksella
Todella hieno tuo talo! Vaunukin on upea :D
Boneheed 9.8.2007 08:42 Vastaa lainauksella
Raivostuttavan hieno. Malli on hienosti toteutetu ja ympäristö herää henkiin.
MInkälaiset telat mallissa oli? Sori kun en huomannu katsoa mittakaavaa ja laitoin tuon linkin väärässä mittakaavassa… Itellä on Airfixin Sotka samaa mittakaavaa joka meni telojen ja siirtokuvien kanssa vituksi. Laitan ehkä kuvia jos kerkiän (kehtaan).
Hieno pikku dio! Tankkikin on oikein hyvä. Ja tupa on tosi onnistunut.
Preiseriltä voisi löytyä sopivia siviilifiguja?
www.preiser-figuren.de…;sort=&sid=460ffbaaac168fbf31c1b001e562ca5d&s=0&limit=30
Kuivalaisen putiiikissa on näkynyt ko. tuoteita
Kiitokset kaikille kannustavista kommenteista!

Vastauksia kysymyksiin:

Timo: Sain siirtokuvat Nikoaspolta kun täällä niitä kyselin, eli suurkiitokset Nikolle. Tienviittaa tms. olen kyllä miettinyt, tuohon oikeaan reunaan tarvitsisi jotain pientä ja olisihan se hyvä paikan voisi jotenkin määrittää. Täytyy miettiä miten tuon toteuttaisi, voi olla hankala tulostaa tuossa mittakaavassa kylttiä. Mitään paikallista erikoisuutta ei tule mieleen, mutta ideoita otetaan vastaan.

Simo: Telat ovat letkutelat Dragonin oma "magic track" tai joku sellainen hieno keksintö. Muuten ok, mutta vetävät etummaisen ja takimmaisen pyörän kohdalla vähän mutkalle, eli pehmeä materiaali antaa periksi kun telat ovat melko tiukalla.

Jouni: Yritin tilata Kuivalaiselta noita siviilifiguja, mutta postissa tuli muuta tavaraa ja lappu jossa kerrottiin että figuja ei ole tällähetkellä saatavilla. Täytynee kysellä myöhemmin uudelleen. Harmittaa kyllä kun valmistuminen jää kiinni yhdestä figuurista. :(
Mukavan´näköinen.
Suomalaisuudesta lisäpisteitä ja papukaija-merkkejä!
Se on todella hieno oot ainaki vähä panostanu toho.
LapioL 1.12.2007 19:37 Vastaa lainauksella
Mitkä siirtokuvat siinä oli mukana, kun ei siinä noita suomalaisii ollu niin oliks siinä neukut vai saksalaiset ?
Kersantti KK kirjoitti:
Mitkä siirtokuvat siinä oli mukana, kun ei siinä noita suomalaisii ollu niin oliks siinä neukut vai saksalaiset ?
Itänaapurin siirtokuvat oli paketissa. Saattoi olla myös saksalaiset mukana. Täytyypä tarkistaa.
Hienoa työn jälkeä, sympaattisen oloinen dioraama. Mökki autenttisen oloinen kauhtuneine ikkunanpokineen ja värityksineen.. Mukava nähdä näitä pikkuskaalan masemia!