Pienoismallit.net

Fokker D.VII (Alb)

Tässä Albatros tehtaan valmistama Fokker D.VII joka kuului Jasta 46:een. Lentäjästä ei ole tietoa, mutta Jasta 46:een kuului viisi lentäjä-ässää ja yksikköä johti Ltn Otto Creutzemann. Jasta 46 saavutti ainakin 50 voittoa, mukaanlukien 20 ilmapalloa. Yksikkö menetti yhteensä 13 lentäjää.

Maalaukaaviosta sen verran että se on joko puna-valkoinen tai musta-valkoinen. Eduard mieltää sen punaiseksi joten tein sen. Olen nähnyt mallin tehtynä myös mustana jossa on keltainen runkonauha. Tässä siis oranssi. Keulassa kuuluisi ehkä olla myös oranssia, mutta Eduardin maalausohje on aika suurpiirteinen tässä kohtaa. Maalasin koneeseen ensin oranssin keulan mutta se näytti jotenkin hölmöltä joten maalasin koko keulan punaiseksi. Näistä väreistähän väännetään kättä näissä I maailmansodan koneissa jatkuvasti. Toinen asia tässä yksilössä mikä on ehkä väärin Eduardin mallissa on pakoputken sijainti. Joissakin lähteissä kuulemma pakoputki on ylempänä eikä tule rungosta läpi niinkuin tässä.

Eduardin malli oli mukava ja helpohko rakentaa. Osat sopivat hienosti toisiinsa joten rakentaminen eteni ripeästi. Siirtokuvat käyttäytyivät kiitettävästi, paitsi tuo valkoinen sik-sak koneen kyljessä oli aivan liian iso sopiakseen paikoilleen. En alkanut leikkelemään siirtokuvaa vaan tein sapluunan ja maalasin kuvion. Lozenge siirtokuvat oli leikattu valmiiksi oikean kokoiseksi ja ne menivät paikoilleen hienosti. Tässä mallissa on muuten yhteensä 164 siirtokuvaa laitettu paikoilleen! Takilointia näissä Fokkereissa ei juurikaan ole. Hieman säistin tätä että sain vähän elävyyttä varsinkin tuohon valkoiseen osioon. Potkuri on kokonaan maalattu pensselillä ja se hieman näkyy. Sävykin on ehkä hieman liian tumma tai keltainen. Seuraavaksi olisi tarkoitus tehdä kaksi muuta eri tehtaan valmistamaa konetta. Muut tehtaathan oli Albatrosin lisäksi Fokker ja O.A.W.

Kommentit

Pientä käytön tuomaa patinaa kaipaisin, mutta malli hyvä näinkin silmälle. Kyllä nämä Suuren Sodan saksalaiskoneet ovat aika kirjavia maalaukseltaan.
Hieno malli pikavilkaisulla. Käytön patinaa joko tarvitsee taikka sitten ei. Joskus ne koneet olivat uusiakin, ja kun nuo ilmeisesti laivueessa maalattiin, niin jo käytössä ollut konekkin saattoi olla ainakin hetken poikkeuksellisen siisti. (Ja tämä ei edes ole poikkeuksellisen siisti, vaan perushyvässä kunnossa oleva kone. Laivueen vääpeli selvästi hoitaa hommansa…).
Voe, että on hieno. Löytyyhän tuosta vanhennusta ihan riittämiin. Potkurin maalaus kruunaa mallin. Kommee.
Parasta A-ryhmää! Varsinkin tuo takarungon kuluneisuus on hienosti toteutettu ja potkurikin näyttää hyvältä.

Jasta 46b:n Fokkerit ilmeisesti yleensä olivat mustanokkaisia ja valkoperäisiä, joten siihen perustuu myös arviot tämän yksilön nokan väristä. Punaisellakin on puoltajansa, eikä ole vissiin ihan varmaa, että kone on Jasta 46b:stä.

Tämä kone oli Albatrosin kolmatta Fokker D.VII:n valmistustyyppiä ja siinä tosiaan oli jo ylös sijoitettu "saksofonipakoputki". Koneesta on olemassa oikean kyljen puolelta otettu valokuvakin. Vaan vähät mokomasta, kun malli on muuten näin hieno!

t. Mikko
Kantri 4.6.2009 13:30 Vastaa lainauksella
Kone on hieno.Voisiko joku kertoa mikä tuo hanan näköinen juttu tuossa vasemmalla puolella siipien välisessä tuessa on?
Vai onko tosiaan niin että sakuilla oli lentävä oluthana mukana rintamalla :)
Kantri kirjoitti:
Kone on hieno.Voisiko joku kertoa mikä tuo hanan näköinen juttu tuossa vasemmalla puolella siipien välisessä tuessa on?
Vai onko tosiaan niin että sakuilla oli lentävä oluthana mukana rintamalla :)
LOL!

Kyseessä on anemometri eli ilman virtausnopeuden mittari. Vähän on kaukana mittari ohjaamosta luettavaksi, mutta wanhan hyvän ajan lentäjäsankareilla oli tietysti kotkan katse.

t. Mikko
hienoa ja huolellista työtä!
Värikkäitä ilmestyksiä nämä saksalaiset koneet olivat.Maalaus onnistunut tosi hyvin,kokonaisuus on pirteä ja siisti.Potkurin syiden maalaus ei ole ihan helppoa käsipelillä,olet onnistunut kuitenkin hienosti.
Sympaattisen näköisiä nämä vanhat lentolaitteet. Todella siistiä ja tarkkaa työtä.Ja potkurin maalaus on piste iin päälle :)
Hieno kaksitaso. Erityisesti siipien psykedeelinen ruutukuviointi hivelee silmää.
Eero Eero 17.6.2009 09:30 Vastaa lainauksella
Hyvin maalattu ja siirtokuvat ovat siistejä. Viimeinen mustavalkoinen kuva on hienosti kuvattu.
Hyvä!