Pienoismallit.net

IAF Avia S-199 "Mezek"

Avia S-199 oli Israelin ilmavoimien ensimmäinen hävittäjätyyppi, jolla oli ratkaiseva merkitys itsenäisyyssodan alkuvaiheessa, vuonna 1948. Koneet olivat tsekkiläistä tuotantoa, ja niitä saatiin käyttöön yhteensä 24 kappaletta. Hävittäjä tunnettiin kutsumanimellä "Mezek" eli muuli, johtuen sen erittäin vaikeista lento-ominaisuuksista. Messerschmitt 109 G:n runkoon oli laitettu voimanlähteeksi HE-111-pommikoneissa käytetty Jumo 211F moottori. Tämä moottori teki hävittäjästä liian nokkapainoisen, siinä oli aivan liikaa vääntöä, ja tämä kaikki Mersun kapeiden laskutelineiden kanssa teki koneesta käsittelyominaisuuksiltaan hengenvaarallisen. Itse asiassa paljon enemmän koneita menetettiin onnettomuuksissa kuin taistelutilanteissa.

Toukokuun 29. 1948 vain neljä konetta oli juuri ja juuri saatu lentokuntoon. Ne saivat kuitenkin pysäytettyä egyptiläisten maajoukkojen etenemisen vain n. 30 kilometrin päähän Tel Avivista. Tällä oli erittäin suuri merkitys itsenäisyyssodan jatkon kannalta. Yksi torjuntalentoon osallistuneista lentäjistä oli Mordechai "Modi" Alon, jonka konetta D. 120 rakentamani malli esittää. Modi Alonista tuli myös ensimmäinen ilmavoittoja Mezekillä saanut israelilaislentäjä, kun hän 3.6.1948 ampui alas kaksi Tel Avivia pommittanutta egyptiläistä C-47-konetta. Alon sai itse surmansa laskeutumisen epäonnistuttua 16.10.1948.

Tein mallini Hobbycraftin sarjasta, mutta siinä on osia myös Academyn Aviasta ja Monogramin Mersusta. Siirtokuvatkin ovat usealta arkilta. Siipitykit tein messinkiputkesta, ja koneessa on myös muutamia fotoetsiosia sekä resiinirenkaat. Yksi alituinen kiistanaihe on Mezekin vihreän maalin oikea värisävy sekä mm. kansllisuustunnusten ja merkintöjen koko. Maalasin koneen potkureineen Extracolorin RLM 02-sävyllä. Lähteenä käytin useampia IAF:n varhaisesta kalustosta kertovia teoksia sekä netistä löytämiäni artikkeleja.

Oheisesta linkistä löytyy kuva Mezekistä, joka on näytteillä IAF:n museossa, Hatzerimissa

en.wikipedia.org/wiki/File:Avia-S199-hatzerim-2.jpg

Kommentit

Tally-ho 27.5.2009 07:35 Vastaa lainauksella
Lainaus:
Hau! Tally-ho Upean koneen olet rakentanut Tämä kone kiinostaa myös minua näin mersu fanina, olikos tässä koneessa potkurin navan läpi ampuvaa tykkiä?. Ja kiitos mielenkiintoisesta selostuksesta . Hienoa jälkeä niinkuin sinulta odottaa. TV Tave
Kiitos kehuista Tave,

Koneessa ei ollut potkurinnavan läpi ampuvaa tykkiä, vaikka potkurinnavassa onkin pieni aukko. Se ilmeisesti liittyy koneen "avioniikkaan". Jos joku tietää tuon reiän tarkoituksen, kuulisin siitä itsekin mielelläni.
Eikös sen reijän kautta pääse jäähdytysillmaa potkurin akseliin?
Hieno malli. Pikkuisen olisin kaivannut lisää elävyyttä pintaan, mutta komia on näinkin.
PhantomII 27.5.2009 09:33 Vastaa lainauksella
No niin , nätti kuin mikä. Täytyy taas vain todeta. Vanhennus on tässäkin mallissa juuri sillä asteella, mitä minä henk.koht. pidän hyvänä. Ja voipi olla, että Mezekit eivät kerinneetkään kovin vanhentua, vikureita kun olivat.
Olisko tuo pieni aukko spinnerissä pelkkä spinnerin kiinityspultin reikä? Tuskin ainakaan ulkoista käynnistintä varten?
Tally-ho 27.5.2009 09:42 Vastaa lainauksella
Pikkuisen olisin kaivannut lisää elävyyttä pintaan, mutta komia on näinkin.
[/quote]

Tapio,

Kiitos komeista pisteistä. Itse asiassa mallin pinnassa on aika paljon eri pigmenteillä käsiteltyjä kohtia. Ne eivät kuitenkaan ihan tarkasti näy näissä kuvissa. Ilmeisesti kirkkautta pitäisi vähentää.
Näin on. Valitettavan monesti malli on livenä suorastaan "häikäisevän kaunis" mutta valokuva latistaa.
komea malli,hienoa työtä kauttaaltaan. vanhennuskin on mielestäni erittäin onnistunut…
Maalaus erityisesti miellyttää silmää, ja rakennustekniikassakaan ei ole moittimista. Mukavan erilainen "mersu".
AJ 27.5.2009 13:57 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Mersusi on selkeästi ensi viikon Viikon malli! Taas kerran huipputyötä!

Sorry, huomasin vasta nyt, että malleille voi antaa pisteytyksenkin; en ole aikaisemmin edes ajatellut koko asiaa. Korjaan virheeni välittömästi, saat täydet 5 tähteä Avia S-199:stä. Samoin tässä ja nyt suullisena korjauksena aikaisemmin kommentoimieni kaikkien malliesi pisteytys/tähditys (kun on jäänyt tekemättä); kyllä ne kaikki mallisi Tally-ho ansaitsevat 5 tähteä, niin huipusti tehtyjä ne kaikki ovat; kiitos siitä, että näet vaivaa laittaa niitä tänne foorumille näytteille meidän kaikkien iloksemme!

Allekirjoittanutta erityisesti tässä Avia S-199 Mersu mallissasi piristi poikkeuksellinen teema ja koneyksilö (eipä juuri israelilaisia Avia-malleja näe), tekninen lisämauste itse konetyypistä (en tunne Avia S-199:iä - oli mm. mielenkiintoista lukea tuon moottorin vaikutus käsiteltävyyteen), hieno taustahistoriakuvaus (koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uusia asioita), kuvaus viimeistelystä ja maalauksesta ja lopuksi hieno linkki aitoon museokoneeseen. Sokerikuorrutuksena kaiken päälle, mallisi on kertakaikkiaan upea - kyllä tässä on selkeästi tulevan viikon malli!

Kiitos jälleen kerran, Tally-ho!

PS Enpä taida uskaltaa laittaa omia mallejani (kun nyt saat ensin ensimmäisenkin valmiiksi - työn alla kyllä on) näytille, niin kova taso tällä foorumilla malleilla on.
Tally-ho 27.5.2009 15:03 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Moi Tally-ho,

Mersusi on selkeästi ensi viikon Viikon malli! Taas kerran huipputyötä!

AJ,

Kiitos ylistävistä lausunnoistasi. Oikein tässä nolostuu kommenteistasi. Ei pidä kuitenkaan jäädä leijumaan hyvänolon tunteeseen-)! Malleista löytyy aina jälkikäteen jotain virheitä ja parannettavaa. Seuraavaan malliin pitää sitten yrittää panostaa vieläkin enemmän!

Olisi itse asiassa erittäin mukava nähdä sinun mallejasi Galleriassa. Laita ihmeessä koneita näytiille!

t. Tally-ho
Shalom. Mykistyttävän hieno, kuin koru. Ei liikaa vanhennettu. Tällaistä työtä on ilo katsella.
Mallista näkee,että se on huolellisesti rakennettu ja siististi maalattu.Säistämisessäkin on ollut maltti mukana.Hieno malli.
Tally-ho 27.5.2009 21:12 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kolleegoille mieltälämmittävistä kommenteista. Ne kannustavat jatkamaan mallien tuotantoa edelleenkin!

t. Tally-ho
Tupe 27.5.2009 21:35 Vastaa lainauksella
Mukava nähdä, että pidät vielä IAF:än lippua korkealla täällä pm.netissä. Mallissa on mielestäni kivat kontrastit ja esim. ruutivanoja ei ole tehty niin, että näyttäisivät kuin tussilla piirretyiltä. Oletko koonnut/aikonut koota Israelilaista B-17 Flying Fortressia?
Tally-ho 27.5.2009 22:34 Vastaa lainauksella
Tuomas Hirvilammi kirjoitti:
Mukava nähdä, että pidät vielä IAF:än lippua korkealla täällä pm.netissä. Mallissa on mielestäni kivat kontrastit ja esim. ruutivanoja ei ole tehty niin, että näyttäisivät kuin tussilla piirretyiltä. Oletko koonnut/aikonut koota Israelilaista B-17 Flying Fortressia?
Moi Tuomas,

Itse asiassa todella kutkuttaisi tehdäs se IAF:n flying fortress. Kaappi on kyllä täynnä kaikenlaisia projekteja, niin täytyy nyt katsoa, mikä seuraavaksi pääsee telakalle :-)