Pienoismallit.net

IAF Spitfire IX e "Black Spit"

Mallini esittää Israelin ilmavoimien kuuluisaa ja ainoaa jäljellä olevaa lentokuntoista Spitfireä. Kyseinen hävittäjä oli IAF:n komentajan ja maan seitsemännen presidentin, Ezer Weizmanin nimikkokone. Se maalattiin 1950-luvun lopulla kiiltävän mustaksi punaisine raitoineen. Koneen nykyinen kotikenttä on Hatzerimin tukikohta Negevin autiomaan kupeessa. Siellä sijaitsee myös IAF:n ilmailumuseo, jossa "Black Spit" on esillä. Konetta käytetään mm. juhlatilaisuuksissa ja sotilasparaateissa muistona ratkaisevan tärkeästä itsenäisyyssodan 1948 hävittäjätyypistä.

Tein koneen Italerin rakennussarjasta, mutta lisäsin osia myös ICM:n vastaavasta koneesta. Esim. suippoa peräsintä ei Italerin sarjasta löytynyt. Dekaalit ovat Sky's decalsin arkilta, josta löytyy merkinnät myös kaikkiin muihin IAF:n alkuajan hävittäjiin. Litteät renkaat ovat True Detailsiilta.

Niin kauan kuin olen harrastanut IAF:n koneiden rakentamista, olen halunnut tehdä kyseisen näyttävän Spitfiren. Hiljattain ilmestyneeltä siirtokuva-arkilta löytyivät sitten lopulta koneen merkinnät.

Oheiselta sivustolta löytyy kuvia koneesta:

www.1000pictures.com/aircraft/spitfire/index.htm

Kommentit

Onpa hieno lentokone jälleen.Tein Jenkkiversion Revellin IX mallista,josta varmaan saisi myös hyvin tämänkin tehtyä ja laatikon aukaistuani huomasin kaksi peräsintä,eli myös tuon suippomallin.Prismoissa ainakin on,tiedä sitten kuinka laajalti.Tämä on erittäin sama tyyppi,nelilapaisine ropeleineenkin.
Tohveli 19.5.2009 07:33 Vastaa lainauksella
Upea malli, mutta jokin karva näkyy jääneen siiventyveen… ;)

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/05/33/51/053351_preview.jpg[/img]
Tally-ho 19.5.2009 07:41 Vastaa lainauksella
Toukkanen kirjoitti:
Upea malli, mutta jokin karva näkyy jääneen siiventyveen… ;)

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/05/33/51/053351_preview.jpg[/img]
Kiitos Toukkanen,

Kyllä mä tuon karvan huomasin itsekin eilen laittaessani kuvia sivustolle keskiyöllä, mutten enää jaksanut ruveta uudelleen kuvaamaan. Tänä iltana laitan sivustolle uuden tummanpuhuvan mutta karvattoman Spitin :-)!

t. Tally-ho
tosi hieno!
Harvinaisessa ulkoasussaan erittäin vaikuttavan näköinen Spitfire.Siistiä työtä jälleen kerran.Hyvä malli.
AJ 19.5.2009 11:28 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Taas kerran huippulaatua, ei voi muuta sanoa. "Thumbs up"! Erinomainen aihealue, IAF:n Spitti ja vielä poikkeuksellisen upealla maalauksella + merkinnöillä. Karvoista viis, huippumalli!

t. AJ
Upea malli. Maalijälki tosi hyvää.
PhantomII 19.5.2009 16:48 Vastaa lainauksella
Jep, Tally-Ho, olet koko ajan askeleen edellä meikäkäistä. Piti laittaa tänne sivulle kuva rakentamastani 1/72 mallista, mutta ehdit ensin taas. Olit nopeampi myös Ouraganin suhteen.
Noh, hienoa jälkeä olet taas saanut aikaan. Spit on aina hieno kone ja varsinkin tässä maalauksessa, joka on aika vaikuttava. Onko odotettavissa lisää Spitejä muissa IAF-kaavioissa?
Tally-ho 19.5.2009 17:15 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Jep, Tally-Ho, olet koko ajan askeleen edellä meikäkäistä. Piti laittaa tänne sivulle kuva rakentamastani 1/72 mallista, mutta ehdit ensin taas. Olit nopeampi myös Ouraganin suhteen.
Noh, hienoa jälkeä olet taas saanut aikaan. Spit on aina hieno kone ja varsinkin tässä maalauksessa, joka on aika vaikuttava. Onko odotettavissa lisää Spitejä muissa IAF-kaavioissa?
Moi PhantomII,

Sori, että olen vienyt sinulta mallinaiheita. Toisaalta olisi todella mukava nähdä sinun mallejasi samoista aiheista.

Seuraavaksi olen tekemässä Modi Alonin Avia s.199-Mezekiä ja lyhytsiipistä Spitfireä (# 26 )ocean gray-middle gray-dark green- kaaviossa. Nämäkin koneet ovat esillä Hatzerimissä. Mallien valmistuminen voi tosin kestää parikin kuukautta kaikenlaisten kiireiden ja kesälomamatkojen takia.

t. Tally-ho
Tally-ho 19.5.2009 17:21 Vastaa lainauksella
Kiitos paljon kaikille kolleegoille positiivisista kommenteista ja aktiivisuudesta

t. Tally-ho
Tally-ho 20.5.2009 07:28 Vastaa lainauksella
Huomenta,

Kun nyt aamulla kävin katsomassa, oliko mallini suhteen tullut uusia kommentteja, huomasin, että olin saanut yhdeltä kolleegalta 1,5 pistettä koneestani. Koska tuo pistemäärä on aika kaukana muista arvioista, haluaisin mielelläni kuulla, mikä oli pielessä ja minkälaisiä parannusehdotuksia Spitfiren suhteen k.o. mallarilla olisi antaa meikäläiselle.

t. Tally-ho
PhantomII 20.5.2009 11:56 Vastaa lainauksella
Täytyypä sanoa, että olet kiitettävän ahkera mallien kanssa. Niitähän valmistuu kuin sieniä sateella. Ja mitä kiinostavimmasta aiheesta. Itse vaan tumpuleeraan, enkä oikein saa mitään valmista aikaan.
Omat mallini ovat 1/72 mittakaavassa, joten detaljointi ei ole 1/48 tasoa, mutta voin kyllä vempeleitä laittaa näytille.
En nyt yhtäkkiä osaa kyllä arvata, miksi ko. Spit olisi 1.5 pisteen arvoinen. Maalipinta puhtaudessaan saattaa ehkä hämätä. Täytyy kuitenkin muistaa, että malli ilmeisesti esittää konetta siinä asussa, kuin se tällä hetkellä on? Eikä kone kait 50-luvullakaan päässyt pahasti patinoitumaan, koska oli erityisasemassa tavallisiin "rivi-Spiteihin" verrattuna.
Tally-ho 20.5.2009 12:43 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Maalipinta puhtaudessaan saattaa ehkä hämätä. Täytyy kuitenkin muistaa, että malli ilmeisesti esittää konetta siinä asussa, kuin se tällä hetkellä on? Eikä kone kait 50-luvullakaan päässyt pahasti patinoitumaan, koska oli erityisasemassa tavallisiin "rivi-Spiteihin" verrattuna.
Moi Phantom II,

Laita ihmeessä niitä koneitasi näytille! Minusta olisi todella mielenkiintoista nähdä mallejasi.

Mitä tuohon mustan Spitin puhtaaseen maalipintaan tulee, niin tarkoitukseni oli todellakin rakentaa siitä nykyisen museokoneen mukainen malli. Tässä koneessahan on mm. IAF:n nykyinen vaakuna nokassa ja erillinen valkoinen radioantenni. Koneen pintakin on peilikirkas ja kaikki liat ja noet varmasti pestään lentäjäalokkaiden toimesta päivittäin pois:-). Itse en ole nähnyt yhtään kuvaa siitä alkuperäisestä Ezer Weizmzanin mustasta koneesta, joka oli varmasti paljon virttyneempi.

Tuo ihmettelemäni 1,5 pisteen arvostelu ei sinänsä harmita minua, mutta haluaisin ihan opiksi ja ojennukseksi tietää mitä k.o arvioija haluaisi koneessani parantaa.
PhantomII 24.5.2009 11:47 Vastaa lainauksella
Joo, pitänee laitella malleja näytille. Nythän on materiaalia rakentaa IAF:n ja IDF:n malleja vaikka kuinka, joten eiköhän niitä tässä aika ajoin valmiiksi tule.